Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


ULEMA-MEDŽLIS U SARAJEVU, 30.08.1943.G: „DA UVIJEK LIJEPIM VAZOVIMA I NASIHATIMA SAVJETUJEMO I OPOMINJEMO“
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Hodžić
Objavljeno: 03. March 2023. 14:03:54
U jeku Drugog svjetskog rata, Islamska zajednica, odnosno tadašnji Ulema-medžlis obraća se svim kotarskim vakufskomearifskim povjerenstvima i samostalnim imamima na području ovoga Ulema-medžlisa sa porukom da se i u ovim teškim ratnim prilikama, kada se gube životi i stradavaju materijalna dobra, čovjek može podići i okrijepiti svoj duh samo putem vjere.
„Stoga u časovima stradanja treba nastojati da se u čovjeku vjera što jače učvrsti i da se klonuli duh podigne i okrijepi. Potrebno je uvijek i u svakoj prilici u ovako teškom stanju stalno ljude bodriti i ulijevati im nadu u Božiju milost. Baš u ovim časovima potrebno je da svi muslimani, a naročito vjerski službenici što više razmisle o Božijoj dž.š. zapovijedi: „Ve zekkir fe innez-zikra tenfeul-muminine“. Ova Božija zapovijed upućuje nas da stalno opominjemo, da te opomene budu neprekidne, da vazovima poučavamo o zapovijedima i zabranama Božijim dž.š., jer to donosi sigurnu korist muslimanima.“

Kako bi što bolje pomogao našem narodu, Ulema-medžlis svojim imamima preporučuje da se gore navedena Božija zapovijed što naprednije prihvati i da uvijek lijepim vazovima i nasihatima savjetujemo i opominjemo.

Također, traži da se izvrši tehnička organizacija vazova na području svakog vakufskog povjerenstva, odnosno da vakufska povjerenstva sazovu zajedničke konferencije, gdje će pozvati sve vjerske službenike i utvrditi red održavanja vazova, kako petkom tako i drugim danima. Isto tako, traži da se odrede vjerski slubenici koji će održavati vazu nasihate. Da se honoriraju vaizi koji bi trebali da putuju izvan svoga boravišta.

Da se na zajedničkoj konferenciji vjerskih službenika i predstavnika muslimanskih društava izvrši izbor vaiza i sedmični raspored održavanja vazova na području jednog kotara.

Tehnička organizacija vazova ima za cilj da naročitu pažnju posveti što jačem razvijanju islamske vjerske svijesti i muslimanskog bratstva.

„Poticati svijest na što predanije i podpunije izvršavanje svih vjerskih dužnosti i propisa. Upozoravati svijet da su sva ova naša stradanja posljedica našeg otuđivanja od vjere i zanemarivanja vjerskih propisa. Upozoravati svijet na moralne propise Islama i zorno prikazivati kako udaljavanje od ovih propisa vodi pojedinca i zajednicu propasti i rasulu. Naročito upozoravati na opasne posljedice alkoholizma, prostitucije i drugih opasnih društvenih poroka. Upozoravati i isticati potrebu suradnje i međusobnog pomaganja, kako u materijalnom pogledu , tako i podizanju, jačanju svih vjerskih vrlina i krijeposti i uklanjanju svega onoga što vjera zabranjuje. Vazove organizovati kako za muške tako i za ženske.“ (GHB, Arhiv IZ, zbirka varia, sign: V-50-2_1943.)

Na kraju Ulema-medžlis moli vakufska povjerenstva da poduzmu sve što je potrebno kako bi se organizacija vazova što bolje i podpunije izvršila.

Priredio: Muhamed Hodžić

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
» POMOĆ ZA SIROTINJU MEDINE
20. June 2023 14:18
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
02. December 2022 13:35
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
29. August 2022 18:23
» NADA U BOLJE SUTRA?!
20. June 2022 14:21
» UČENJE KROZ RAD
10. June 2022 16:04
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif