Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


U Melburnu svečano obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
BOSNA JE IDEJA, SAN O ZEMLJI NA RAZMEĐU SVJETOVA, NA VELIKOJ GRANICI IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Procitaj komentar

Autor: Dr. hfz. Halil Mehtić
Objavljeno: 05. March 2023. 17:03:01
Povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Islamski centar Deer Park u Melburnu/Australia, organizirao je godišnji festival u sklopu kojeg je izveden kulturno-zabavni programa. Uz domaće Bošnjake, na svečanosti su prisustvovali i predstavnici Komune kao i nekolicina parlamentaraca države Viktoria. Na svečanosti se, pored ostalih, obratio i dr. Hfz. Halil ef. Mehtić, čiju uvodnu besjedu u cijelosti prenosimo.

Poštovana braćo i sestre, dragi prijatelji i gosti!
Čast mi je i zadovoljstvo da vas u ulozi glavnog imama IC Deer Park, u ime Izvršnog Odbora, mogu poselamiti i pozdraviti i izraziti dobrodošlicu na ovogodišnju svečasnost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti naše domovine, BiH. Hvala vam što ste se odazvali našem pozivu i vašim dolaskom uveličali ovu svečanost.

Prisustvo svih vas danas, na ovom mjestu, je iskazivanje našeg osjećaja pripadnosti našoj domovini koji je imanentan, ne samo nama, već svim narodima u svijetu. Domovina je riječ u koju su utkani naš dom i imovina. Svi ljudi vole svoj dom u kojem su rođeni i odrasli, i imovinu koju su stekli, pa samim time i svoju Domovinu. Za domovinu se još kaže otadžbina. To je teritorij gdje su rođeni i živjeli naši očevi, djedovi, pradjedovi i stariji naši prci. Zato je sasvim razumljivo da smo emotivno vezani za rodnu grudu naših predaka.

Naš današnji skup, kao i svi skupovi ovakve vrste, trebalo bi da nas potaknu na razmišljanje u kolikoj smo mi mjeri, doista, vezani za svoju rodnu grudu. Dragi prijatelji, svaka podrška domovini je dobro došla, ali moramo biti svjesni da se ne živi samo od verbalne i moralne podrške. Naša domovina i građani u njoj, od nas očekuje mnogo više. Koliko je naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini i širom bošnjačke dijaspore koji su spremni umrijeti za svoju domovinu, ali braćo i sestre, ovo je vrijeme, kada trebamo ljude koji će biti spremni živjeti za svoju domovinu.

Šta to podrazumijeva?

1. Konkretno pomoći svojoj Zemlji znači, svoje ideje i pamet, kao i materijalna sredstva ulagati u razvojne projekte koji će joj obezbijediti ekonomsku moć, a samim time i veći stepen političke stabilnosti. Da bi ideja Bosne zaživjela, ona mora biti privredno i ekonomski jaka. U protivnom ona će biti mjesto stalnih previranja i antagonizama. Kao što naš narod kaže: „U kući neimanje, gotovo klanje.“

2. Naša djeca, kao Bošnjaci, moraju biti ambiciozna i prepoznatljiva u sredinama u kojima žive. Moraju biti akademski obrazovana, integrirana u društvo i tako postati značajan faktor u njemu.

3. Takođe, kao bošnjačka zajednica moramo se maksimalno truditi da na mlađe generacije prenosimo duh naše tradicije i kulture. Prije svega mislim na čuvanje našeg bosanskog jezika, naših običaja, jednom riječu svega onoga što nas odlikuje kao Bošnjake.

4. Dakako, da je jedan od strateških ciljeva Bošnjaka u Dijaspori, i materijalna pomoć u raznim segmentima be-ha društva. Posebice je ta pomoć značajna za našu darovitu ali siromašnu djecu, koja studiraju na različitim fakultetima u BiH, Evropi i svijetu. Povijest je pokazala da se ulaganje u nauku uvijek isplatilo.

5. Da bismo bilo šta od ovoga ostvarili, kao zajednica Bošnjaka u Melburnu i Australiji, pa i cijelome svijetu, moramo djelovati udruženo i sinhronizirano. Naša snaga ne ogleda se u moćnim pojedincima već u džematskom, odnosno udruženom delovanju. Udruženo djelovanje podrazumijeva međusobno uvažavanje, razumijevanje i saradnju. Mislim da smo dospjeli u prilično nezavidan položaj, ponajviše zbog našeg međusobnog gloženja i nesloge.

I na kraju želim da kažem kakvu mi, zapravo, Bosnu i Hercegovinu želimo?

Bosna nije samo parče zemlje na Zapadnom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje će svako moći da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde.

Mi smo ponosni na našu Domovinu, koja već stoljećima njeguje multikulturalni i multireligijski suživot. Njen glavni grad, Sarajevo to zorno svjedoči. Na samo jednom kvadratnom kilometru, stoljećima egzistiraju bogomolje katoličanstva, pravoslavlja, judeizma i islama. S pravom ga mnogi nazivaju evropskim Jerusalemom.

Mi smo protiv dominacije bilo kojeg naroda nad drugim narodima. Mi želimo modemu građansku BiH, sa svim obilježjima savremene demokracije, koja svakom njenom građaninu obezbjeđuje podjednaka prava. To je naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane.

Bosna je u svojoj milenijskoj historiji bila predmetom raznih aspiracija i prolazila je kroz teške epohe svoga postojanja. Zahvaljujući mudrosti i hrabrosti njenih Bošnjana odolijevala je svim tim nasrtajima, pa će, ako Bog da, odoljeti i najnovijim. Naša ljubav prema njoj veća je od njihove mržnje. To je garant njenog opstanka i prosperiteta.
Čestitajući vam 1. mart Dan nezavisnosti BiH, ponosno kličem, živjela BiH, živjeli svi Bosanci i Hercegovci ma gdje bili!

Melbourne, 5.3.2023.
Prof. dr. hfz. Halil Mehtić

VRHOstali prilozi:
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» U SUSRET 12. REBIUL-EVVELU
21. September 2023 14:13
» PORUKE HIDŽRE
18. July 2023 13:44
» VRIJEDNOST MJESECA ŠA'BANA
08. March 2023 18:58
» NAUKA JE PUT U DŽENNET
28. October 2016 17:16
» SRETAN TI ROĐENDAN DOMOVINO!
25. November 2012 03:36
» DVA NARODA SA SLIČNOM SUDBINOM
11. January 2012 20:06
» ZAŠTO SE GASE NAŠI ČASOPISI?
23. August 2011 08:27
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif