Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Bradara u zagrljaju ratnog zločinca Kordića
ŽRTVE I SVJEDOCI GENOCIDA ZBOG SKANDALOZNE IZJAVE TRAŽE SMIJENU LIDIJE BRADARE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. March 2023. 13:03:01
Udruženje Žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, uputilo je Zahtjev za smjenu Lidije Bradara, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, zbog skandalozne izjave o hrvatskom ratnom zločincu Dariju Kordiću, zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu. Zahtjev Ured visokog predstavnika u BiH Christianu Schmidtu objavljujemo u u nastavku:

Poštovani,
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, zahtjeva da, shodno ovlastima koje su date Visokom predstavniku članom V Aneksa 10. (Sporazum o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki Predstavnik konačni autoritet u zemlji za tumačenje navedenog Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora i posebno uzevši u obzir član II 1. (d) istog Sporazuma prema kojem Visoki Predstavnik “pruža pomoć, kada to ocijeni neophodnim, u iznalaženju rješenja za sve probleme koji se pojave u svezi s provedbom civilnog dijela Mirovnog ugovora”.

Pozivajući se na Stav XI.2. Zaključaka sa konferencije Vijeća za provedbu mira koji se održao u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, u kojem je Vijeće pozdravilo nakanu Visokog Predstavnika da upotrijebi svoj konačni autoritet u zemlji za tumačenje Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora kako bi pomogao u iznalaženju rješenja za probleme, kako je prethodno rečeno, “donošenjem obvezujućih odluka, kada to bude smatrao neophodnim,” u svezi s određenim pitanjima, uključujući (shodno tački c) ovog Stava i druge mjere u svrhu osiguranja provedbe Mirovnog sporazuma na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta, koje “mogu obuhvatati mjere protiv osoba na javnim dužnostima”.

Podsjećajući da je u Stavku XI.2 Zaključaka navedenog Vijeća za provedbu mira pozdravljena nakana Visokog predstavnika da upotrijebi svoje ovlasti za donošenje obvezujućih Odluka kako bi osigurao, pored ostalog, neometano funkcioniranje institucija;

ZAHTJEVAMO

od Visokog Predstavnika donošenje ODLUKE o smjeni gospođe Lidije Bradara, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Dana 10.3.2023. godine, gospođa Lidija Bradara je u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu.


Poziranje sa hrvatskim ratnim zločincem - Jednom zločinac, uvijek zločinac: Čović, Krišto, Bradara; Čavara...

Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Imajući u vidu ODLUKU Visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15 i 35/18) posebno člana 1 stav 6 Odluke”…,ali i ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”,te shodno Kaznenom zakonu FBiH,članu 163 ,stav 5 “Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine ("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016 i 75/2017).

Uzimajući u obzir da kaznenu odgovornost gospođe Lidije Bradare u vezi s činjenjima i nečinjenjima, trebaju rješavati nadležna Tužilaštva i Sudovi u skladu s važećim zakonima, o čemu ste u Vašim dosadašnjim izvještajima Generalnom sekretaru UN i naglašavali i zahtjevali, a posebno u zadnjem 62. Izvještaju Visokog predstavnika za provedbu mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u dijelu pod nazivom “Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” navodite : ”Tužiteljstvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetina zaprimljenih kaznenih prijava. Ova kaznena djela napadaju društvenu koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti brzu i odgovarajuću sudsku pozornost. Za razliku od eksplicitnog negiranja genocida, slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje se redovito javljaju i koče pomirenje. Oni također nisu procesuirani od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.


ZAJEDNIČKI DERNECI: Schmidt i Bradara u Kiseljaku

Znajući da svi dosadašnji Izvještaji Visokog predstavnika upućeni Generalnom sekretaru UN-a, posebno u vrijeme mandata gospodina Valentina Inzka sadrže poglavlja o negiranju i glorifikaciji zločina i zločinaca, na čemu Međunarodna zajednica insistira od uspostave Dejtonskog mirovnog sporazuma donoseći niz odluka i rezolucija u okviru UN i EU, kojima poziva i traži poštivanje i prihvatanje presuda UN sudova i poziva političke lidere da ne afirmiraju i glorificiraju presuđene ratne zločince, te s tim u vezi imajući posebno u vidu izvještaje Glavnog Tužitelja MKSJ/MRMKS upućene VS UN -a u protekle dvije decenije o negiranju i afirmaciji i glorifikaciji zločina i zločinaca.

Tužiteljstvo je redovito izvještavalo da je poricanje zločina i neprihvaćanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bilo široko rasprostranjeno diljem regije bivše Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci često se veličaju kao heroji. Prihvaćanje istine iz nedavne prošlosti temelj je za pomirenje i ozdravljenje zajednica u bivšoj Jugoslaviji.

Ovo nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih središta društava u regiji.”(prilog)
S tim u vezi, gospođa Lidija Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog Mirovnog Sporazuma, je morala znati i bila upoznata da afirmacija i glorifikacija pravosnažno presuđenih zločinaca od strane MKSJ/MRMKS predstavlja potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog Mirovnog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno KZ BiH i F/BiH, posebno nakon intervencije Visokog predstavnika iz 2021. godine u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda, te da njeno javno kontinuirano istupanje u cilju afirmacije ratnog zločinca Daria Kordića predstavlja negaciju postojanja žrtava zločina i uvredu o čemu u posljednjem izvještaju VS UN iz novembra 2022. godine piše i glavni Tužilac MKSJ/MRMKS:

“Tužilaštvo poziva sve dužnosnike i javne osobe u regiji da se ponašaju odgovorno i u svim aktivnostima u prvi plan stave žrtve i stradanje civila. Trebali bi javno osuditi negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca, a ne podržavati ih javnom retorikom, razdorničkim akcijama i sredstvima. Raskid s retorikom iz prošlosti odavno je potreban, a vodstvo u korist pomirenja i izgradnje mira je hitno potrebno.”

Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost.

Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH.

Pozivamo Vas, da odmah iskoristite Vaša ovlaštenja i da SMIJENITE LIDIJU BRADARU, predsjednicu FBiH, sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman, piše u zahtjevu koji je potpisao Murat Tahirović, predsjednik Udruženja Žrtava i svjedoka genocida.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif