Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NOVI PAZAR: NASTAVAK PODRŠKE TIKA-E PROJEKTIMA U SANDŽAKU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. March 2023. 14:03:19
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru posjetila je delegacija Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), predvođena pomoćnikom predsjednika Mahmutom Cevikom. Sa rukovodstvom krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji razgovarali su o rezultatima saradnje i planovima za naredni period, javlja Anadolija.

TIKA će i u budućnosti, kao i do sada širom svijeta nastaviti sa realizacijom projekata za dobrobit naroda, zaključeno je nako sastanka sa delegacijom BNV-a. Upućena je i zahvalnost bratskom narodu iz Sandžaka za podršku i pomoć upućenu nakon razornih zemljotresa koji su se dogodili u Republici Turkiye.

“U ovoj regiji djelujemo već trideset godina, TIKA je ovde s radom počela 1992. godine i do sada smo u balkanskim zemljama i zemljama istočne Evrope realizovali više od 5.000 razvojnih projekata iz oblasti kulture, ekonomije i zdravstva. Razgovarali smo danas i zahvalili smo se na pomoći koju su Turkiye i našem narodu nakon razornih zemljotresa uputili naša ovdašnja braća, BNV i Srbija kao država. Konkretno u Srbiji djelujemo od 2010. godine i do sada smo realizovali 350 projekata s ciljem razvoja, uključujući izgradnje i obnove škola, bolnica, među kojima i ovdašnja Ginekološka klinika, pomoć obdaništima, kao i pomoć žrtvama poplava, kao i pomoć u obnovi i restauraciji kulturno-historijskih spomenika i objekata”, izjavio je nakon sastanka, pomoćnik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik.

Naglasio je da je sa čelnim ljudima BNV razgovarao, predstavio projekte i izneo mišljenje o nastavku saradnje za dobrobit svih ljudi, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

“Važno je to da u svojim aktivnostima promovišemo suživot ljudi različitih vjera i koji govore različite jezike i vidimo da Bošnjaci ulažu velike napore u tome i želimo pokazati da je za nastavak tog suživota važno uzajamno poštovanje i ljubav, a ne samo tolerancija koju možemo definisati kao nužno prihvatanje drugoga i kada ga ne volimo, ali mi smo ovdje zajedno uz međusobno poštovanje vjekovima živjeli i želimo da to i dalje bude tako. Rekli smo im i da želimo vidjeti da naša braća Bošnjaci ovdje žive u slozi i poštovanju i da rade na sopstvenom razvoju i razvoju društva države. U slozi i jedinstvu ćemo prevazilaziti sve teškoće. Zahvalili smo se i Novom Pazaru i cijeloj Srbiji na pomoći koju su nam pružili proteklih dana”, rekao je Cevik.

Rukovodstvo BNV-a zahvalilo je gostima na dosadašnjoj saradnji i realizaciji brojnih projekata u Sandžaku od kojih su koristi imali narodi koji žive na tom području. Izrazili su nadu da će se saradnja intenzivirati, uprkos zemljotresima koji su pogodili jug Turkiye.

"Sumirali smo sve ono što je do sada urađeno sa pozicije podrške Bošnjacima u Sandžaku i Republici Srbiji, realizovani su brojni projekti. Razgovarali smo o budućim planovima u pogledu realizacije projekata. Svjesni činjenice da je Republika Turkiye u ovim momentima zbog zemljotresa u dosta teškoj poziciji, nastaviće se sa realizacijom projekata, u tom smislu očekujemo još intenzivniju saradnju“, izjavila je nakon sastanka predsjednica BNV-a Misala Pramenković.

U delegaciji gostiju bili su i predstavnici TIKA-e u Srbiji, predvođeni koordinatorom TIKA-e u toj zemlji Mehmetom Meteom Anačom.

Foto: Aleksandar Nićiforović/Anadolija

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif