Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


BORBA ZA UKRAJINU JE BORBA ZA EVROPU BEZ FAŠIZMA I GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 17. March 2023. 12:03:20
Rat u ukrajinskom grotlu pakla koje predvode okupacione snage Rusije, nastavlja se nesmanjenom žestinom. Poraz retrogradne nacional-šovinističko-fašistike politike Vladimira Putina, je jednini mogući scenario. Uz pomoć Evrope i SAD, Ukrajini se pruža pomoć u svim oblicima zbog odbrane od ruskog agresora. No mračni diktator Putin ne posustaje iza njega ostaju krvavi tragovi u svim sferama. Pored toga počinjeni su brojni ratni zločini, ubistva, silovanja, pljačke, uništavanje kulturnih i materijalnih dobara koja pripadaju Ukrajini. Putin želi na sve moguće načine da izbriše jednu civilizaciju koja predstavlja majku civilizacije slovenskih naroda. Putin pokušava da sa svojim trupama sprovodi sistematsku politiku onog što je nama odavno poznato na prostorima Zapadnog Balkana a to je ta strašna riječ GENOCID iza koje ostaje pustoš, stradanja, progoni i smrti svih onih koji su nedužni a čiji je jedini grijeh što kažu da su UKRAJICI.

Kako piše ,,Glas Amerike”: ,,Rusija je počinila brojne zločine u Ukrajini kao što su ubistva civila, mučenje i deportacija đece, navodi se u izvještaju istražnog tijela Ujedinjenih nacija, koji je objavljen u četvrtak. Izvještaj, zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije djece u Ukrajini i napada na civilnu infrastrukturu. Nezavisna međunarodna komisija za istragu o Ukrajini navela je da su ruske snage izvele ,,nasumične i disproporcionalne” napade na Ukrajinu, da su pribjegavale mučenju, ubijale civile van ratišta i da nisu preduzele mjere da zaštite ukrajinsko stanovništvo. ,,Ruske vlasti su odgovorne za brojna kršenja humanitarnog prava i međunarodnih zakona o ljudskim pravima, uz brojne ratne zločine” navodi se u izvještaju. ,,Oružani konflikt u Ukrajini ima katastrofalne posljedice na više nivoa. Ljudski gubici i opšte zanemarivanje života civila su šokantni”, rekao je na konferenciji za novinare predsjedavajući komisije Erik Mose. U izvještaju se navodi da bi najmanje 13 talasa ruskih napada na ukrajinsku energetsku infratrukturu od oktobra, kao i mučenja, ”mogli da predstavljaju zločine protiv čovječnosti. ” Komisija je takođe utvrdila da je oko 16.000 djece nelegelno prebačeno i deportovano iz Ukrajine, pozivajući se na cifre ukrajinske vlade. Rusija demantuje te optužbe, navodeći da je dobroboljno evakusala stanovnike iz Ukrajine. Druga djeca su bila primorana da gledaju silovanja članova porodica, a u jednom slučaju su bila zatvorena u podrumu jedne škole zajedno sa preminulima, navodi se u izvještaju. U dokumentima se iznose detalji metoda mučenja u ruskim pritvorima gdje su žrtve bile podvrgnute električnim škovima vojnim telefonom - što je poznato kao ”poziv (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu - ili vješane sa plafona. ” Šef komisije Erik Mose rekao je novinarima da tokom istrage još nisu pronađeni dokazi da je u Ukrajini počinjen genocid. Dodao je da je njegov tim pratio dokaze i da je bilo ”nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja" o mogućem genocidu. Istragom je takođe utvrđeno da postoje osnove za zaključak da invazija na Ukrajinu predstavlja akt agresije. Takođe se zaključuje da su ukrajinske snage počinile ”mali broj kršenja”, uključujući nasumične napade i mučenje ratnih zarobljenika. Rusija demantuje optužbe da je odgovorna za zvjerstva ili da napada civile u Ukrajini.”

Slike apokaliptičnog svijeta u Ukrajini pokazuju svu snagu Ukrajinaca u odbrani identiteta i suvereniteta svoje jedine domovine. Otpor ruskoj agresiji je otpor svakom vidu fažizma, šovinizma i GENOCIDA. Podrška koja se pruža Ukrajini mora biti konstantna do okončanja rata. Naravno rat u Ukrajini nam otkriva sve ekspanzionističke pretenzije i želje da se obnovi Moskovsko carstvo i da se sva Evropa pokori zahtjevima ,,ruskog svijeta” u kome će nas Ruska pravoslavna crkva sve ponovo ,,pokrstiti svetom vodicom” krvi ,,novomučenika.” U toj pomračernoj politici Rusija nema svoje saveznike. Ova teška etapa istorije savremene Evrope pokazuje nam kuda nas vode mračni režimi kada u svojim rukama imaju ,,moć” i kada su pod njihovim ingerencijama sve bezbjedonosne službe. Rat u Ukrajini jednom se mora završiti a okupator jednom mora otići poražen i ponižen a Rusija posramljena od nekadašnjeg velikog borca protiv fašizma do najvećeg propagatora novofašizma sramni put istorije jedne stare države.

VRHOstali prilozi:
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
» TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024 16:48
» DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024 14:44
» DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024 12:33
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif