Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MAJKE SREBRENICE TRAŽE SASTANAK S BIDENOM: VJERUJEMO DA ĆETE BITI UZ BOSNU I HERCEGOVINU
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. March 2023. 13:03:07
Predstavnici srebreničkih udruženja preživjelih žrtava genocida uputile su pismo predsjedniku Sjedinjenih Država Joe Bidenu, tražeći sastanak na kojem bi, kako se ističe razgovarali o "ponovnim i upornim prijetnjama protiv preživjelih žrtava srebreničkog genocida kao i protiv stabilnosti BiH". Majke Srebrenice i drugi preživjeli se svakodnevno nalaze pod negativnim utjecajem govora mržnje, veličanja ratnih zločinaca, diskriminatoskih zabrana podizanja spomenika žrtvama, i drugih formi diskriminacije u Republici srpskoj, koji direktno krše Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. U pismu se upozorava se i na podršku Rusije separatističkim snagama u BiH.

“Postoji veliki broj mjesta brutalnih zločina koji spadaju pod srebrenički genocid, a gdje je Majkama Srebrenice zabranjeno da postave bilo kakvo spomen obilježje. Skladište u Kravici, na primjer, gdje su bh. Muslimani pobijeni u julu 1995., su nedavno obnovili srpski zvaničnici, oštećujući dokaze na mjestu zločina. Ali, majkama nije bilo dozvoljeno da postave memorijalnu ploču na toj lokaciji. Slično tome, Dom kulture Pilica, koje je također stratište, je pretvoren u glasačko mjesto, a preživjelima nije bilo dozvoljeno da podignu bilo kakav spomenik na toj lokaciji. Zvjerstva počinjena na ovim lokacijama su dokumentirana, između ostalog, u presudi Mladiću, i dio su njegove presude za genocid”, navodi se u pismu kojeg potpisuju predsjednica udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić i profesor David Pettigrew, član Upravnog odbora programa studija o genocidu na Univerzitetu Yale, u ime Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Potpisnici pisma upozoravaju i na veličanje ratnih zločinaca.

“Dok se majkama zabranjuje da postave običnu ploču na ovim lokacijama, murali i kipovi koji veličaju ratne zločince se nastavljaju širiti u Republici srpskoj”, ističe se u pismu i navode primjeri murala Draži Mihailoviću u Foči, kao i spomenici srpskim borcima u Prijedoru, Bijeljini, Derventi, Modriči, i Mrkonjić Gradu, te spomen ploča Ratku Mladiću na Vracama, na entitetskoj liniji koja razdvaja Sarajevo i Istočno Sarajevo”.

Podsjetili su i na nedavnu proslavu neustavnog dana Republike srpske.

“9. januara, 2023, predsjednik Republike srpske Milorad Dodik, predsjedavao je proslavom ‘Dana Republike srpske’ kojeg je najviši bh. sud proglasio neustavnim. Proslava je uključivala vojnu paradu u Istočnom Sarajevu, uz nacionalističku i islamofobnu retoriku koja je iznova istraumatizirala građane Sarajeva i preživjele žrtve genocida”, navodi se u pismu.

Ističe se kako su slike uniformisane policije sa automatskim naoružanjem potakle strah u srcima preživjelih žrtava genocida, budući da se radi o “istim onim snagama koje su počinile zvjerstva raniih 1990-ih u ime Republike srpske, zvjerstva koja su presuđena kao zločin protiv čovječnosti i genocid”. Pismo ističe kako je događaju prisustvovao i Ivica Dačić, srbijanski zvaničnik koji je surađivao sa Slobodanom Miloševićem.

“Parada ‘Dana Republike srpske’ bila je, štaviše, paroksizam veličanja ratnih zločinaca i slavljenja genocida u Republici srpskoj. Tokom ovog događaja, predsjednik Dodik je nagradio ni manje ni više nego Vladimira Putina Ordenom Republike srpske. Ovo je neprihvatljivo i trebalo bi da bude stvar za najozbiljniju zabrinutost Sjedinjenih Država, Velike Britanije, i Europske unije. Gospodin Dodik izražava podršku Rusiji i koristi svaku priliku da govori o secesiji. Preživjeli zaslužuju zaštitu od ovakve psihološke štete uzrokovane prijetnjama daljim napadima”.

U pismu se upozorava i na nacionalističke ciljeve pojedinih etničkih grupa.

“Sada su, gospodine predsjedniče, nacionalisti bh. Srbi i Hrvati formirali savezništvo ako bi izbacili pro-bosanske stranke iz vlasti. Njihovi potezi ostavljaju kao posljedicu ponovno izoliranje i ugrožavanje Bošnjaka. Dva bivša visoka predstavnika su nedavno upozorili da ove nacionalističke snage upotrebljavaju politička sredstva kako bi postigli ratne ciljeve iz 1990-ih, ali ovaj put uz podršku Ruske Federacije”.

Na kraju zaključuju kako je poštivanje prava preživjelih žrtava genocida od ključne važnosti za budućnost BiH.

“Smatramo da je od iznimne važnosti da se sastanemo s Vama kako bi razgovarali o trenutnoj krizi i zatražili Vašu javnu podršku za ljudska prava preživjelih, uključujući i pravo na memorijalizaciju i zaštitu od ponovne traumatizacije koje uzrokuju govor mržnje, negiranje genocida, i veličanje ratnih zločinaca. Poštivanje ljudskih prava i zaštita preživjelih su od ključne važnosti za budućnost BiH”.

U zaključku, potpisnici pisma ističu kako su Sjedinjene Države u prošlosti uvijek bile uz BiH, te kako vjeruju kako će predsjednik Biden to učiniti i sada, “protiv separatista koji bi da podijele našu zemlju i protiv Ruske Federacije koja podržava njihove ciljeve”.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI SAZIV VLADE FBIH
03. May 2023 13:05
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif