Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Ramazanska poruka reisul-uleme
BUDIMO MILOSTIVI PREMA NJEGOVIM STVORENJIMA I NEKA SE NA NAMA VIDI DA POSTIMO
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 22. March 2023. 12:03:03
Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisul-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana Agencija MINA prenosi u cijelosti:

„Draga braćo i drage sestre!
Večeras ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti. Ulazimo u jedno sveto vrijeme, koje je osjetljivo i u kojem se vrijednosti uvećavaju.

Ove godine u njega ulazimo pod motom 'Porodica u ramazanu - Ramazan u porodici'. Stoga, neka ramazan dotakne svaku našu porodicu, i svako srce koje u sebi nosi vjerovanje u Allaha dž.š.

Taj dodir neka bude blagoslovljen, i neka unose život i vjeru u ono što dotakne.

Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi.

Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća.

Budimo milostivi i mi prema Njegovim stvorenjima i neka se na nama vidi da postimo. Čuvajmo se onog zabranjenog, i budimo aktivni na planu dobra, neka svi osjete blagodat našeg posta.

Bože naš, nas i naše porodice uvedi blago u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo.

Ramazan šerif mubarek olsun.“Ramazanska poruka muftije akademika dr. Aziza ef. Hasanovića


Cijenjene džematlijke i cijenjene džematlije,
esselamu alejkum!
Zadovoljstvo mi je da vam se mogu obratiti ovim putem povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana. Svi zajedno zahvalimo Uzvišenom Allahu dž.š. na toj jedinstvenoj prilici da ga dočekamo i svoju dušu ibadetom posta, namaza, Kur’ana, iftara očistimo, ojačamo i učvrstimo. Ramazan je najbolje vrijeme u kojem nam Svevišnji daruje priliku vrijednu trajanja još jednog života od 83 godine. Velika je to milost koju nam On daruje kroz ovaj mjesec. Stoga, nemojmo je propustiti. Svoju radost podijelimo s porodicom i džematom kroz zajedničke ibadete kako u svojim domovima tako i svojim džamijama i mesdžidima. Cijeli svijet, pa tako i mi ovdje, se nalazi pred različitim i velikim iskušenjima. Vidimo ih u kur’anskim kazivanjima u obliku straha, gladi, siromaštva, nasilja, gubitka ljudskih života, potresima, poplavama, požarima i velike smutnje koja je vidljiva posvuda. Vjernik iz svega mora uzimati pouku koja će jačati njegov iman/vjeru i potaknuti ga na dobročinstvo. U našim dovama/molitvama neka se čuje vapaj za sve koji su doživjeli nedavni potres u Turskoj, Siriji, Tadžikistanu i u drugim mjestima, molimo se da Zemlja miruje. Ne smijemo zaboraviti i nasilje u Palestini kao ni Ukrajini koja je još uvijek pod agresijom. Raduje me da smo kao zajednica uvijek do sada pokazali da se možemo nositi sa svim izazovima i da smo svojim dobročinstvom olakšavali onima kojima je najpotrebnije. Svoju velikodušnost pokazali ste i kroz prikupljenu pomoć koju smo uputili braći i prijateljima u Republici Turskoj i Siriji. Želim vam se na tome zahvaliti. Naša humanitarna organizacija Zirat i dalje je uključena u pomaganje Turskoj, ali i onima koji su u potrebi u našim džematima. Uprkos svim izazovima s kojima smo se susretali u protekloj godini, hvala Allahu dž.š. uspješno smo završili izgradnju Islamskog centra u Sisku te isti otvorili i stavili u njegovu funkciju. Postavljen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Osijeku na koji muslimani Osijeka čekaju od 1927. godine. Uspješno smo isplatili i uknjižili u vakuf Islamske zajednice blizu 17.000 kvadratnih metara zemlje u Puli te pripremili kompletnu dokumentaciju za početak izgradnje Islamskog centra u Džematu Maljevac, Medžlis Karlovac. Svečanost polaganja kamena temeljca planirana je 1. maja ove godine na koju vas pozivam. Pozivam vas da svojim prilozima podržimo nastojanja muslimana Osijeka i Maljevca da dobiju adekvatan prostor za vjerski život.

Naš primarni zadatak jeste odgoj mladih generacija čemu su predano posvećeni naši imami, muallimi, vjeroučitelji i vjeroučiteljice na čemu im se ovom prigodom zahvaljujem i molim Svevišnjeg da ih obilato nagradi kao i vas sve koji pomažete rad naše zajedničke misije kroz svoje članarine, vitre, zekat, dobrovoljne priloge i predano volontiranje. Želim vas obavijestiti da smo u prošloj godini imali povećanje zekata i vitara za 11,8 posto, što govori o vašoj opredijeljenosti da jačamo našu zajednicu na svim poljima. Vašim članarinama održavaju se naši objekti i infrastrukturno se jačaju, a vaš zekat i sadekatul-fitr koristi se kako slijedi: 40 posto ide za unapređenje i jačanje islamskog odgoja i obrazovanja čime raspolažu naši medžlisi i muallimska vijeća, 30 posto ide za izdržavanje naše Islamske gimnazije, 10 posto za Institut za arapski jezik i islam, a 10 posto za potrebe naše humanitarne organizacije Zirat. Sve druge aktivnosti finansiraju se iz donacija i dobrovoljnih priloga.

U izazovima velikih poskupljenja, vođeni željom da se udovolji Božjoj odredbi i razumije materijalno stanje naših vjernika, Vijeće muftija i Mešihat donijeli su odluku da je iznos sadekatu-l-fitra za ovu godinu 8, 10 i 15 eura ovisno o materijalnoj mogućnosti svake pojedine osobe.

Nisab za zekat je 5.085 eura što znači da je najmanji iznos zekata za ovu godinu 127 eura. Pozivam vas da svojim izdvajanjima u fond Bejtu-l-mal jačamo svoje institucije i misiju svjesni da bez jakih institucija nema opstanka niti napretka. Naša zajednica, bila je, jest i bit će čuvar i promotor univerzalnih vrijednosti islama koji nas potiče na moral, zajedništvo i predanost. Živjeti islam i prenijeti ga kao emanet na generacije koje dolaze naša je dužnost i obaveza te se na tom putu ne možemo i ne smijemo umoriti.

Na kraju želim završiti dovom Uzvišenom Allahu da vas obaspe Svojom milošću, oprostom i nagradom, da zajedno prođemo kroz ramazan, ali i da ramazanski ibadeti i blagodati prođu kroz nas, da se njima okoristimo i ojačamo svoju vjeru, ljubav prema našim bližnjima, da Svevišnji bude milostiv prema našim umrlima, oprosti im grijehe i podari im firdewsi džennet.

Ramazan šerif mubarek olsun!


Ramazanska čestitka hadži Aga Koljenovića, presednika Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku

Ramazan je prilika da budemo bolji


Kada Kur'an govori o čovjeku on kaže da je čovjek sazdan u najljepšem obliku „fi ahseni takvim“.
Međutim, Kur'an dodaje da je čovjek nakon savršenog stvaranja spušten u najniže razine „esfele safilin“.
Vidimo da Kur'an kao knjiga koja govori o susretu čovjeka i Boga razjašnjava da čovjek može biti najbolje i najplemenitije Božije stvorenje. Isto tako, čovjek može biti najgore i najpokvarenije stvorenje, spremno na najgore.
Kao što čovjek u sebi nosi klicu života i smrti, na isti način on u sebi nosi potencijal za dobro i zlo.
U tom kolosalnom rasponu, između najgoreg i najboljeg, odvija se drama ljudskog života.
Svakodnevno životno iskustvo nas poučava da čovjek može biti gori nego što jeste, pitanje je da li može biti bolji.

Ako vjerujemo u Boga, moramo vjerovati u mogućnost promjene na bolje.
Moramo vjerovati da čovjek može da se promijeni. Ramazan je prilika da i sebi i drugima pokažemo i dokažemo da su promjene na bolje moguće.

Ramazan nam može pomoći da u sebi nađemo dovoljno energije i skrivenog potencijala za dobro. Da ga otkrijemo u sebi i prepoznamo u drugima.

S tim željama u ime moje i Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, želim svima u Americi, u državi u kojoj mi živimo, u našim zavičajima, Sandžaku, Bosni, Kosovu i cijelom ummetu Muhammeda a.s., koji se raduju mubarek ramazanu da ga u zdravlju i rahatluku dočekamo, ispostimo, u ibadetu provedemo i steknemo Božiju Milost, oprost, nagradu i budemo bolji i dostojanstveniji ljudi.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!


Ramazanska poruka muftije dr. Mevlud ef. Dudića, predsjednika MešihataPovodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je ramazansku poruku koju objavljujemo u cijelosti:

Neka je hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam donosimo na Poslanika islama Muhammeda s.a.v.s.

Draga braćo i sestre,
Sa zalaskom sunca večeras nastupa mjesec Ramazan u 1444. hidžretskoj, odnosno 2023. godini. Dakle, sutra u četvrtak, 23. marta, prvi je dan ramazanskog posta. Ovo je 1442. Ramazan od kada je Uzvišeni Allah dž.š. Muhammedu a.s. objavio ove ajete:

„O vi koji vjerujete, neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili pobožni.“ (Bekare, 179)

Dragi vjernici,
Božijom milošću, ovaj mubarek Ramazan trideseti je po redu od uspostave Mešihata Islamske zajednice. Pune tri decenije uzdizanja Božije riječi, utemeljenja i izgradnje institucija, odgoja i obrazovanja generacija vjernika, uz dostojanstveno, časno i ponosno prolaženje svih kušnji i poteškoća radi Allahovog zadovoljstva i dostizanja Njegove milosti.

U ovih proteklih trideset Ramazana postignuto je mnogo dobra. Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvijezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore, uspostavila sistem institucija, posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta, gdje se s vrela Istine napajaju naraštaji koji slobodno i dostojanstveno, bez kompleksa i osjećaja niže vrijednosti, stupaju na scenu i već duže ozbiljne funkcije u Zajednici i društvu općenito. Ponosni smo i na naš humanitarni sektor, već sada u svijetu respektiran i pouzdan Centar za humanitarni rad Hajrat, koji čini dobro i omogućava svim vjernicima i dobrim ljudima da preko njega čine dobra i stiču velike sevabe. Također, i medijski sektor od jedinog printanog medija koji izlazi u kontinuitetu više od dvije decenije Glasa islama, preko najslušanijeg Refref radija u regionu do Televizije Sandžak. Isto tako, naš biser El-Kelimeh, koji je uspio nametnuti se za vodećeg izdavača vjerske i nacionalne literature.

Svako dobro koje smo postigli propraćeno je velikim kušnjama i tegobama. I nekako, po pravilu, Allahovom milošću, najveće kušnje dolazile su kada smo bili duhovno najjači – tako je na dunjaluku, pa i ona najteža – pokušaj puča i udar na Islamsku zajednicu 2007. godine. Nismo to zaboravili i nikada nećemo. Nečasni ljudi pomognuti lokalnim i državnim političarima pokušali su tada uzeti muslimanima jedinu instituciju koju su imali, njihovu Islamsku zajednicu. Božijom milošću, muslimani su odbranili svoje svetinje i danas, šesnaest Ramazana od tada, spremni smo isto tako da čuvamo i branimo našu Zajednicu, još odlučnije i još intenzivnije od bilo kakvih pokušaja, dolazili oni iznutra ili spolja, jer muslimani i Bošnjaci imaju samo jednu Islamsku zajednicu.

Naravno, osnova svih dostignuća su ljudi, naši vrijedni i časni pojedinci koji su vakufili sebe – svako na svoj način – za dobrobit islama, muslimana koji su, više nego bilo kome drugom, vjerovali i vjeruju svojoj Islamskoj zajednici, njenim čelnicima, a mi smo, ma koliko bilo teško i izazovno, iz njihovog povjerenja i predanosti crpili snagu da nikada ne odustajemo i da grabimo naprijed čvrsto ubijeđeni da jedino koračanjem naprijed imamo šansu da, kao mali autentično evropski muslimanski narod, možemo da opstanemo na ovoj balkanskoj vjetrometini. I hvala Allahu na tome, a hvala i našim muslimanima i muslimankama koji vole, čuvaju i unaprjeđuju svoju Islamsku zajednicu.

Duboko smo svjesni težine povjerenja koje imamo od naših vjernika, kao i trenutka u kome se nalazimo.

Dragi vjernici,
Želim da znate da vas Islamska zajednica neće iznevjeriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cijene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprijediti i dalje graditi na opću radost muslimana i svih dobrih ljudi.

Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo prenijeti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvježimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo djecu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vrjedniju od 1000 mjeseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih grijeha i darovati nas iz Svoje nemjerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da nam Ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadete posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinca, cijelog našeg naroda i čitavog svijeta.

Svim muslimanima i muslimankama Ramazan šerif mubarek olsun.


Reis Fejzić: Neka Ramazan bude dodatni podstrek opštoj solidarnostiReis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić čestitao je svim muslimanima u zemlji i dijaspori početak Ramazana i poručio da nastupajući sveti mjesec bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju, javlja Anadolija.

Fejzić je u ramazanskoj poruci naveo da s mladim mjesecom nastupa Ramazan, mjesec Kur'ana i posta "u kojem je Stvoritelj najbliži svome stvorenju".

„Mjesec u kojem predanost Bogu raspršava ovozemaljske strahove, milost nadvladava grjehove, a odricanje i strpljivost krunišu se obećanim uspjehom”, kazao je Fejzić.

On je podsjetio da su u Ramazanu objavljene prve Kur'anske riječi “Čitaj, uči, proučavaj”.

Kako je naveo, te riječi obavezuju na znanje i nauku, na jasno razdvajanje činjenica od manipulacija, iskustva od obećanja, istine od postistine.

“U vremenu konzumerizma koji živimo, sreća je u onome što nemamo, a za čim čeznemo, korak ispred nas, a uvjek nedostižna. Ramazan nas uči da sreću tražimo u zahvalnosti Allahu, na onome što već imamo i prepoznamo blagodati koje su nam date”, istakao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, Ramazan uči da je sreća ljubav prema Bogu i ljudima, lijepa riječ i pružena ruka nevoljniku.

“Dragi vjernici, naše trajanje svjedoči da su naši preci iz iskušenja izlazili jači i bolji, pravedniji i bogobojazniji”, rekao je Fejzić.

On je kazao da je Ramazan pravo vrijeme, a post najbolji način da se i oni danas, duhovno osnaženi, izbore sa savremenim izazovima.

“Neka ovaj mjesec, u kojem su blagdani i naših komšija hrišćana, bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju. Neka Stvoritelj bude uz sve pravedne ljude i neka naša djela budu od koristi svima nama i cijelome ummetu”, poručio je Fejzić.


Kosovski muftija Ternava: Pred ramazan se molimo da što pre prestanu ratovi i sukobiKosovski muftija Naim Ternava čestitao je muslimanskim vernicima početak svetog meseca ramazana, javlja Anadolija.

U obraćanju muslimanskim vernicima na Kosovu i u dijaspori, u ime Islamske zajednice Kosova, Ternava je poželela da vernici dočekaju i dožive ramazan u najboljem obliku.

Muftija Ternava je rekao da je post poseban čin bogosluženja, koji se obavlja u određenom mesecu i s određenom misijom i ciljem.

"Mesec ramazan je ibadet koji se čini za i u ime Boga, a za vernike obeležava i mesec povećanja ibadeta, klanjanja dodatnih namaza i učenja dova, osećanja prema deci, siročadi, siročadi i ljudima s potrebama. U danima i noćima Ramazana naše kuće, ulice i džamije oživljavaju i ispunjavaju se radošću i blagostanjem, jer sam post čini vernika smirenijim, oplemenjuje ga i čini ga velikodušnijim i solidarnijim", naglasila je Ternava.

Muftija je rekao da je ramazan poseban iz još jednog razloga, jer je u ovom mesecu časni Kur'an počeo da se objavljuje proroku Muhamedu, a preko njega i vernicima i celom svetu.

"Mesec ramazan je s pravom poznat kao mesec časnog Kur'ana, a meditirajući s njegovim porukama i uputstvima, dobijamo dobrotu na ovom i na onom svetu", rekao je muftija Ternava.

On je istakao da albanski narod ima vekovnu tradiciju suživota s ramazanskim blagoslovima, koji se izražavaju postom, praštanjem, molitvom, međusobnim poštovanjem i posetama jednih drugima, solidarnosti, humanošću i saosećanjem.

Ternava je rekao da post meseca ramazana približava vernika Stvoritelju, uklanja ga od ega, mržnje i ljutnje, motiviše ga na dobar rad i dela, a pouke, vrednosti i misija posta su više nego neophodni za društvo, koje je inako uznemireno što prolazi kroz loše dane, s ratovima i sukobima.

Kosovski muftija je kazao da se zato, uoči početka ovog velikog meseca, "molimo Bogu, da što pre prestanu ratovi i sukobi, a narodi žive mirno u miru i slozi".

Mesec ramazana počinje sutra 23. marta i trajaće 30 dana. Tokom ovog meseca, muslimani se uzdržavaju od jela i pića, od zore do zalaska sunca.

Post je jedan od pet stubova islama. Na kraju ramazana, muslimani obilježavaju Ramazanski bajram.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Srodne teme

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif