Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Velikosrpska ultranacionalistička propaganda
PROTEST IPRED PARLAMENTA: BOSANSKA ZAJEDNICA U KANADI ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA I ŠIRENJE MRŽNJE TRAŽI ZABRANU FILMA MALAGURSKOG
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. March 2023. 13:03:24
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi su protestom ispred Parlamenta Kanade zatražili od nadležnih kanadskih subjekata zabranu u Kanadi prikazivanja filma “Rs borba za slobodu” srbijansko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog. Isti protest protiv prikazivanja filma je održan i ispred spomenika Neznanog junaka u Otavi. Takođe protest je održan i ispred zgrade Skupštine grada Toronta.

IGK u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Radnom grupom za Bosnu i Hercegovinu je poslao pisma premijeru Kanade Justin Trudeau, ministrima u vladi Kanade i svim članovima parlamenta Kanade. U pismima se traži zabrana prikazivanja filma “RS borba za slobodu” u Kanadi.

IGK je pokrenuo i peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma “Rs: Borba za slobodu” koju je potpisalo više od 36,000 potpisnika širom svijeta. Svjetski lideri i gradonačelnici gradova u kojima je najavljeno prikazivanje filma su informisani o peticiji.

Mirni protesti će biti održani u svim gradovima u Kanadi u kojima je najavljeno prokazivanje filma.

IGK je stupio u kontakt sa više nacionalnih dijaspora u Kanadi po ovome pitanju. Takođe se uključeni diplomatski predstavnici država prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadi.

IGK još jednom podsjeća na razloga za zabranu prokazivanja filma u Kanadi:

U autorovoj “filmskoj viziji” samo sloboda pripada srpskom narodu – drugi završavaju u masovnim grobnicama ili u izbjeglištvu. On ne spominje gdje su nestali Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika srpska. Filmska obmana služi Karadžićevom projektu i zanemaruje da je nad Bošnjacima počinjen genocid i presuđen u Hagu.


Malagurski zaboravlja podsjetiti da “viševekovna borba za slobodu srpskog naroda” predstavlja ujedno proces iskorjenjivanja drugih naroda koji su se “slučajno” našli na zacrtanim teritorijama Velike Srbije.

Malagurski zaboravlja podsjetiti da su u Srbiji iskorijenjeni mnogi narodi koji su do druge polovine 19. stoljeća bili većina i polovina stanovništva u mnogim gradovima današnje Srbije.

Malagurski zaboravlja podsjetiti da je srbijanska vojska upala u Sandžak i Kosovo 1912. godine i pripojila te regije Srbiji.

Malagurski zaboravlja podsjetiti da je srbijanska vojska upala u Bosnu i Hercegovinu poslije Prvog svjetskog rata, u jesen 1918. i pritom napravila stravične zločine u istočnim dijelovima zemlje i uspostavila srpsku hegemoniju u Bosni i Hercegovini koja je trajala do 1990.

Malagurski ne bi smio zaboraviti da više nikom ne može prodavati srpske mitove i proizvoljne izmišljotine u svrhu nacionalističke propagande.

Prikazivanje navedenog filma u Kanadi je uvreda ne samo za žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i svijetu, već i uvreda za kanadsku državu. Kanadski oficir Patrik Rekner svjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da je njega i druge pripadnike Unprofora u proleće 1995. godine Vojska Republike srpske uzela za taoce i koristila kao "živi štit" od napada NATO iz vazduha, piše u saopćenju Instituta za istraživanja genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif