Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AKCIJA "NE U NAŠE IME" U ZAGREBU: POZIV HRVATSKIM VLASTIMA DA NE PORIČU ZLOČIN U AHMIĆIMA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 29. March 2023. 14:03:03
U Centru za ženske studije o najavi akcije "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima", povodom obilježavanja 30. obljetnice zločina u Ahmićima, govorile su mirovne aktivistkinje Ana-Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) i Vesna Teršelič, iz organizacije Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, javlja Anadolija.

"Ususret 30. godišnjici zločina u Ahmićima poručujemo kako smo potreseni tim zločinom koji je učinjen i u naše ime i jasno i glasno kažemo: Ne u naše ime! Smatramo da je važno napraviti zaokret u politici zataškavanja i pozivamo vlasti Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine da okrenu stranicu i zaustave poricanje zločina", izjavila je Vesna Teršelič.

Teršelič je istaknula kako je zataškavanje zločina u Ahmićima, u kojem su pobijene žene i djeca, počelo istoga dana, trajalo je kroz cijelo vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH te se nastavilo i nakon rata.

Podsjetila je kako su se ljudi u Ahmiće vratili, obnovili su zapaljene kuće i džamiju, ali kako nisu prestali tugovati.

Krivica pojedinaca za ovaj zločin utvrđena je pred Međnarodnim sudom u Haagu i pred sudom BiH, a odgovarali su i počinitelji i nalgodavci zločina. Osuđen je zapovjednik Dario Kordić, krivicu je priznao i za "neljudsko ponašanje u Ahmićima" se ispričao Miroslav Bralo koji kaznu izdržava u Švedskoj, kao i Paško Ljubičić osuđen pred Sudom BiH.


Ana-Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND) i Vesna Teršelič, iz organizacije Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
(Foto: Stipe Majić /AA)

"Mi pozivano javnost i vlasti Republike Hrvatske da odustanu od zataškavanja zločina u Ahmićima", rekla je Teršelič.

"Krivnju snosi pojedinac, ali odgovornost snose svi. Izricanjem žaljenja zbog zločina koji se dogodio mi radimo na zajedničkoj budućnosti", poručila je mirovna aktivistkinja i teologinja Ana-Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND).

Za zločin počinjen od strane pripadnika HVO-a u Ahmićima javno su se ispričali hrvatski predsjednik Stipe Mesić i Ivo Josipović, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Ahmiće, podsjetile su aktivistkinje koje su pozvale predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića "da se ponovno distanciraju od ratnog zločina u Ahmićima i drugih zločina počinjenih u naše ime".

Teršelič je podsjetila kako je na isti dan, 16. travnja 1993. godine, počinjen zločin u selu Trusina, u BiH, gdje su ubijeni Hrvati. U Trusini danas više nitko ne živi, a za počinjene zločine izrečene su presude za dvojicu počinitelja, pripadnika ASrmije BiH, pred sudom BiH.

U suradnji s obiteljima stradalih, organizacije civilnog društva ove godine obilježit će oba ova mjesta stradanja u BiH.

Teršelič se osvrnula i na osnivanje muzeja HVO-a u BiH kojeg će sufinancirati hrvatsko Ministarstvo branitelja, a za muzej je pribavljena suglasnost Ministarstva obrane BiH i udruženja hrvatskih logoraša u BiH, dok te suglasnosti nema s ostalim udruženjima logoraša.

"Sporma je lokacija muzeja, vojarna Stanislav Baja Kraljević, na čijem području su u samicama bili zatočeni logoraši, za što postoji pravomoćna presuda tribunala protiv Prlića i drugih. Smatramo da je neprimjereno financirati muzej na mjestu gdje je bio logor", izjavila je Teršelič.

Dodala je kako je najavljen prosvjed logoraša zatočenih u vrijeme sukoba u Heliodromu koji su jasno poručili da njihov prosvjed nije upućen protiv HVO-a u cjelini, jer su pripadnici HVO-a u brojim situacijama branili svoje pragove i ognjišta. Njihov prosvjed upućen je protiv konkretnih zločinaca čija je krivnja utvrđena i u Haagu i pred sudom u BiH.

Prije 30 godina u Ahmićima, selu kod Viteza u Bosni i Hercegovini, počinjen je jedan od najokrutnijih ratnih zločina u ratu u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. Postrojbe HVO-a napale su 16. travnja 1993. selo Ahmiće gdje je, svjedoče preživjeli, ubijeno 116 ljudi, većinom žene, djeca i starci.

Akcija "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima” održat će se 15. travnja na Trgu bana Jelačića u znak sjećanja na žrtve Ahmića.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif