Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


„ISLAMSKA MISAO“ - ČASOPIS KOJI JE OSTAVIO TRAG U HISTORIJI MUSLIMANA BIH
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Hodžić
Objavljeno: 05. April 2023. 21:04:41
„Islamska misao“ je naziv časopisa Starješinstva Islamske zajednice SRBiH, Hrvatske i Slovenije, koji je izlazio u periodu od 1978. do 1993. godine.

Već duže vrijeme osjećala se potreba za pokretanjem jednog islamsko-informativnog časopisa Starješinstva, koji bi sistematizovano objedinjavao i prezentirao islamskoj javnosti teorijsko praktični rad Starješinstva, njegovih organizacionih jedinica i odbora Islamske zajednice, navodi se u raspisu Starješinstva IZ BiH, Hrvatske i Slovenije, upućenom svim odborima IZ, članovima Sabora i imamima na području ovog Starješinstva.

Ideja o pokretanju ovoga časopisa aktuelizirana je na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u SFRJ, 10. maja 1976. godine, kada su počele i prve pripreme za njegovo izdavanje.

Nakon što je Starješinstvo IZ na čelu sa tadašnjim predsjednikom Starješinstva Ahmedom Smajlovićem, proučilo potrebu i mogućnosti za izdavanje ovakvog časopisa te na temelju zaključka Sabora IZ, pokrenuto je izdavanje stručno informativnog mjesečnog časopisa za islamistiku, teologiju i vjersku informatiku pod nazivom „Islamska misao“.

Kako se u raspisu navodi: „prvi broj časopisa trebao je da izađe u tiražu od 10 000 primjeraka sa početkom Nove hidžretske godine (1389), odnosno 01. decembra 1978. godine.

Časopis će imati 32 stranice, na papiru formata A-4, koji se smatra najpraktičnijim i tehnički najprikladnijim za ovu vrstu edicije. Cijena časopisa nije definitivno određena, ali prema sadašnjoj kalkulaciji koja treba da pokrije samo troškove štampanja, kretaće se oko 10. N. Dinara.
Koncepcija časopisa je, s obzirom na tematiku koju će tretirati određena, a prema sadašnjoj zamisli predviđene su slijedeće rubrike:

1. Kura'an, tefsir i hadis, tekstovi i prevodi;
2. Nauka i kultura, popularna islamsko-filozofska štiva i sadržaji, članci, prevodi i sl., te kulturno-islamska tematika iz područja naše i svjetske islamske kulturne baštine;
3. Iz islamskog svijeta, tekuća aktuelana zbivanja u islamskom svijetu, kraći osvrti, crtice, vijesti;
4. Fikh i šerijatsko pravo, fikhsko-pravna tematika, tekstovi, fetve, poznate uleme u najvažnijim šerijatsko-pravnim pitanjima te odgovori na postavljena pitanja;
5. Naše tribine, prigodni tekstovi, hutbe, instrukcije za imamsku i hatibsko-muallimsku dužnost te informacije o radu i aktivnostima na terenu.
6. Službeni dio, odluke Sabora, Vrhovnog i Republičkog Starješinstva, uputstva, službena saopštenja, organizacijska pitanja, postavljenja, premještaji i razriješenja imama, statistički podaci, izvještaji i drugo.“
(GHB, Arhiv IZ, Zbirka Varia, sign: V-57-21_1978).


Da se primijetiti kako je tematika časopisa veoma široka i raznovrsna i zahtijevala je veliki broj saradnika iz svih navedenih oblasti. Saradnja se posebno očekivala sa terena, od imama i muallima, koji su najneposrdnije uključeni u sve vidove islamskog rada na terenu. Časopis je upravo pružao mogućnost svim imamima, posebno onima koji žele i imaju smisla za pisanje i saradnju, da daju svoj dopirnos u rasvjetljavanju mnogobrojnih teorijsko praktičnih pitanja i dilema iz vjersko prosvjetne oblasti.

Predviđeno je da se prvi brojevi časopisa štampaju u tiražu od 10 000 primjeraka, te je bilo potrebno da svi imami na području Starješinstva, putem hutbe i drugim prigodnim prilikama, upoznaju pripadnike islamske zajednice o pokretanju, značaju i sadržaju ovog časopisa, kao i o potrebi njegovog širenja i rasturanja među pripadnicima IZ.

Kako je i najavljeno, prvi broj „Islamske misli“ izašao je decembra/muharema 1978/1399. godine. „Prvi glavni i odgovorni urednik časopisa bio je prof. dr Ahmed Smajlović. Neki od ostalih istaknutijih urednika su Enes Karić, Ismet Bušatlić i Šefik Kurdić. U maju 1992. godine usljed ratnih dejstava u BiH, došlo je do prekida izlaženja „Islamske misli“. Pokušaj njenog obnavljanja desio se u maju 1993., kada je izašao posljednji broj časopisa.“ (ghb. ba, glasila IZ, Islamska misao).

Priredio: Muhamed Hodžić

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» POMOĆ ZA SIROTINJU MEDINE
20. June 2023 14:18
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
02. December 2022 13:35
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
29. August 2022 18:23
» NADA U BOLJE SUTRA?!
20. June 2022 14:21
» UČENJE KROZ RAD
10. June 2022 16:04
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif