Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Uz mubarek Lejletu-l-Bedr
DR. HFZ. HALILOVIĆ ZIJARETIO BOŠNJAČKI DŽEMAT U ELMWOOD PARKU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. April 2023. 23:04:19
Poznati naš alim i učenjak dr. hfz. Safvet Halilović u ulozi sejjar vaiza nastavlja zijaret džematima Medžlisa 3 Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike; sinoć je bio musafir Centra Bošnjačke-američke zajednice, koji je smješten u gradiću Elmwood Park u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Dr. Aras Konjhodžić je upoznao musafira o nastanku džemata, a predsjednik ove zajednice Fadil Feratović sa izvodima iz kraće biografije upoznao je džematlije sa radom i stvaralaštvom dr. hfz. Safveta Halilovića.Dr. hfz. Halilović je bio hatib na džumi u ovom džematu, dok kasnije u iščekivanju iftara bilo ga je lijepo slušati kada uči dovu u zahvalnost Allahu dž.š., na svim blagodatima, te da spusti zaštitu na ummet, džemat, pojedinca… U dovi je posebno pomenuo Bosnu, Sandžak, Kosovo…

U vazu dr. hfz. Halilović je istakao da je Ramazan posebno važan zbog objave Kur’ana, koji je putokaz i upustvo ljudima:

"Ovaj Kur‘an putokaz je ljudima, i uputa i milost onima koji čvrsto vjeruju." (Kur’an, Sura El-Džasije)

Naglasio je pored ostaloga da Kur’an ima odgovore kojih nema u drugim knjigama.O ljudskom tijelu je napisano toliko knjiga da se ne mogu pročitati milion godina. Ali u tim knjigama jedno pitanje je nepoznanica - Šta je čovjek?, – kaže hfz. Halilović.

Pored fizičkog postojanja ima i ono unutarnje postojanje - duša. Ovaj svijet je mjesto kušnje, a naše duše su stvorene za vječnost, za Džennet, u njemu nema starosti.

Islam je kosmička kategorija i on će opstati sa nama ili bez nas, - kaže hafiz Halilović kojeg su slušali sa posebno pažnjom.U mubarek noći Lejletu-l-Bedr, dr. hfz. Halilović posebno se osvrnuo na veliki događaj u islamu, tj. Bitku na Bedru koja se odvila 17. dana ramazana 2. godine po Hidžri. Ova bitka je pored toga što jeste bila ključna za Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., i njegove vjerne ashabe, upravo što su 313 boraca pobjedili više od 1000 do zuba naoružanih mušričkih boraca.

Nakon Bitke na Bedru i velike pobjede počela je da se širi islamska država.

Vodite računa o sebi ovdje, pomažite se međusobno, podižite hajrate ali pomažite i svoj narod u Bosni, Sandžaku… puno je teških socijalnih slučajeva. Ujedno ima studenata koji su odlični ali im roditelji zbog socijalnog stanja ne mogu priuštiti financijsku pomoći, a studenstki troškovi su veliki. Pomozite takvim slučajevima da uspiju.Dr. hfz. Halilović je naglasio kolika je važnost džemata te da musliman bez džemata ne može opstati. Čuvajte zajednicu i vas u njoj.

Želimo istaći vrijedne džematlijke ove dobre i uspješe zajednice da su priredile bogat iftar.
Allah kabul svima!VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif