Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Hutba sa minbera Gazi Husrev-begove džamije, hatib hafiz dr. Mensur-ef. Malkić
POVODOM DANA ARMIJE RBIH: ISTRAJNOM BORBOM ZA DOMOVINU (SA)ČUVAT ĆEMO SLOBODU I TOPRAK
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 14. April 2023. 14:04:33
Naši borci su na najbolji način pokazali šta znači voljeti svoj din i domovinu, valjda smo i mi kadri, u miru i slobodi, koji su krvlju stečeni, te vrijednosti čuvati i našu zemlju, međusobnom slogom i poštovanjem, razvijati – ističe se u hutbi povodom 31. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Autor hutbe je Muhamed Okić, stručni saradnik vojnog muftije, a hutba je pročitana u svim džamijama.
Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, upozorivši prisutne vjernike da su „unutarnje podjele kojim svjedočimo velika opasnost za naš egzistencijalni opstanak“.


„Onda kada jedni druge ne guramo pod vodu, drugi, koristeći i vješto manipulišući našim podjelama, to čine. Rezultat je isti: gušimo se dok na površini ne vidimo šta se radi, šta nam se čini, i najvažnije, šta nam se sprema. Ako nas prije trideset godina nisu uništili vidljivi neprijatelji, a nisu, hvala Bogu i odlučnosti i hrabrosti naše Armije, čiju 31. godišnjicu obilježavamo ovih dana, onda nam onaj neprijatelj u vidu svađa, podmetanja, netrpeljivosti prijeti nestankom - jednako ili i više od onog vanjskog. Upravo su ramazan i post dar Gospodara svjetova da liječimo naše duše od pokvarenih djela i ružna govora, a uljepšamo i unaprijedimo naše odnose“, kazao je Malkić.
Podsjetio je da Kurʼan jasno opominje da se ne prelaze granice kojima se narušava ljudsko dostojanstvo i čast, onim djelima koje je Allah zabranio, a muslimanu je zabranio svaku podjelu, svađu, prepirku u kojoj koristi nema.

„Onda kad ugrozimo ove granice, onda će i granice fizičke opstojnosti doći u pitanje. Zapamtimo, šehidi i borci naše Armije nisu ginuli i ostajali bez dijelova svoga tijela da bismo se mi svađali i dijelili, i našu djecu slali u bijeli svijet; oni nisu ginuli i ostajali bez dijelova tijela da njihove mezare i domovinu ostavljamo pustom. Zašto ne bismo svi, baš sada u mubarek ramazanu, kao što su oni prije trideset i jednu godinu, zavjet učinili da ćemo braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost naše zemlje; da ćemo svjesno i disciplinovano izvršavati sve naše građanske obaveze i dužnosti, kako bismo čuvali čast i dostojanstvo naše Bosne i Hercegovine. I da ćemo u toj borbi istrajati“, naglasio je on.


Kazao je da je početkom agresije na našu zemlju 1992. godine pitanje bilo: možemo li odbraniti našu domovinu, a da je danas to više pitanje volje i istrajnosti.

„Zato, recimo sebi: da, ustrajat ćemo, uz Božiju pomoć, u toj našoj borbi i nastojanju“, poručio je, između ostalog, Malkić.

Potcrtao je da nam je svima danas imperativ, koliko god to teško bilo, dati doprinos u čuvanju mira i unapređivanju institucija naše države, a naročito Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje baštine tradiciju Armije.

„Od najezde zla, koje nam se ponavljalo i svoju najstrašniju formu zaimalo prije tri decenije, sačuvao nas je Allah Uzvišeni i naša snažna Armija koja je na kraju agresije brojala više od 230.000 boraca. A šta znači imati slobodu i svoju državu zorno nam svjedoče tužne i teške slike ovih dana iz Palestine, dok obilježavamo Dan Kudsa. Cijela jedna generacija rođena je i umrla u ratu. Od uznemiravanja i torture muslimani Palestine nisu pošteđeni ni u svetom ramazanu“, naveo je Malkić.
Istaknuo je da našim dolascima u džamiju, posebno na džumu, na svojevrstan način svjedočimo slogu i jedinstvo, ukazujemo čast džamijama i iskazujemo međusobno poštovanje, brigu i suosjećanje.
„To nam se mnogostruko vraća jedinstvenom duhovnom okrepom i osvješćenjem šta smo, gdje smo i kuda nam valja ići. Ovo mjesto, ove naše džamije, kao Bošnjacima muslimanima, treba da budu od velikog značaja u određivanju kursa kako bismo preživjeli, bili svoji na svome i uživali u blagodatima zemlje koju volimo. Nedvosmisleno, kurs svih nas treba da bude naša država Bosna i Hercegovina kao zajednički imenilac svih patriota“, poručio je u hutbi povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif