Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Fetvai-emin prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, zamjenik reisul-uleme IZ u BiH
STANJE DRUŠTVA JE SVOJEVRSNO OGLEDALO UČENIH LJUDI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 21. April 2023. 23:04:29
Učeni ljudi trebaju biti savjest društva, jer oni obrazuju i usmjeravaju ljude - poručio je u bajramskom intervjuu zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i fetvai-emin prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Zamjenik reisul-uleme govorio je o savremenim izazovima sa kojima suočavaju muslimani danas, navodeći da su oni brojni i teško rješivi, posebno kad se radi o općoj društvenoj problematici, jer su u uzročno-posljedičnoj vezi.

„Neki od tih problema su nedovoljna razvijenost, pa i siromaštvo koje zahvaća nemali broj muslimanskih država i društava, nedovoljno razvijen obrazovni sistem, nedostatak sloboda i građanskih prava, prenaglašenost etničke i nacionalne odrednice nauštrb opće islamske odrednice njihovog identiteta, podijeljenost po raznim osnovama, sektaški sukobi, uključujući i međusobne ratove, odsustvo brige pa i nedostatak svijesti o višim ciljevima i cjelini interesa ummeta, otuđenost političke i intelektualne elite i njihov podanički odnos prema svjetskim moćnicima, zanemarivanje uloge žena u društvu itd. Sve se to reflektira na opće društveno stanje i klimu u muslimanskim društvima i državama, pa i na specifične 'islamske' probleme i pitanja kojima se bavi vjerska, ulemanska inteligencija u nastojanju da iznađe odgovore na njih vodeći računa o vremenu i prostoru kao i o općem društvenom ambijentu i poretku“, kazao je za Agenciju MINA Ljevaković.

Dodao je da je, ako bismo se zapitali odakle započeti raspetljavati ovo zamršeno klupko problema, osnova i početak svih početaka jeste vraćanje pravilnom i sveobuhvatnom razumijevanju prvog ajeta - „Ikre“ (Uči, čitaj u ime tvoga Gospodara Koji stvara).

„Krenuti u društveni oporavak i revitalizaciju naukom, znanjem i odgojem. Tako je pokrenut proces moralne, duhovne i civilizacijske obnove čovječanstva u vrijeme Muhammeda, a.s. To je put na koji je Kur'an pozvao Poslanika, a.s., i sve ljude“, naglasio je Ljevaković.

Kazao je da i su i izazovi Bošnjaka brojni i složeni.

„Mnogi od njih su posljedica individualnih, subjektivnih propusta i slabosti, dok su mnogi drugi posljedica objektivnih okolnosti i složenosti naše unutrašnje (bosanske) i vanjske strukture i arhitekture međunarodnog poretka, relacija i upliva faktora koji imaju svoje interese svugdje, pa i kad je posrijedi naša regija i domovina“, naveo je on.

Podsjetio je da se još uvijek suočavamo s kršenjem osnovnih ljudskih prava u mnogim dijelovima naše domovine, posebno u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS-u, s aparthejdom i segregacijom, s prijetnjama secesijom, političkim ucjenama, velikodržavnim pretenzijama komšija i susjeda...

„Suočeni smo s iseljavanjem stanovništva, posebno mladih ljudi, s nefunkcionalnim, razrokim državnim uređenjem, s raširenom korupcijom kao i njenim sve učestalijim instrumentaliziranjem u političke svrhe, s unutrašnjim podjelama i atomiziranjem našeg društvenog i političkog bića, s medijskim manipulacijama i sluđivanjem naroda, s izrazitim padom nataliteta itd. Uobzirujući sve ove velike (egzistencijalne) probleme i izazove, problemi kojima se bavi ulema, općeteološke i fikhske naravi, uz svu njihovu (nerijetko životnu) važnost za širu i užu vjerničku populaciju, bivaju silom prilika potisnuti u drugi plan“, kazao je Ljevaković.

Zamjenik reisul-uleme je kazao da su učenjaci/ulema nasljednici Božijih poslanika i vjerovjesnika nose, razumijevaju, tumače, primjenjuju i promoviraju njihov nauk i njihovu misijsku zadaću, te da je stoga njihova odgovornost nesumnjivo velika.

„Stanje društva je svojevrsno ogledalo učenih ljudi. U njemu se vidi njihov rad ili nerad, briga ili nemar, ambicija ili nezainteresiranost, čestitost ili pokvarenost. Uzornost učenjaka, njihova pozicija i status 'savjesti kolektiva' važna je u svim segmentima društva u skladu s važnošću i pozicijom dotičnog dijela/segmenta društva. Budući da je važnost pojedinih segmenata društva promjenjiva kategorija, da se sagledava i samjerava u svjetlu procjene prioriteta i potreba samoga društva, danas je ona, čini mi se, najvažnija u duhovnoj, obrazovnoj, kulturnoj, medijskoj i političkoj sferi i segmentima društva, bez minimiziranja njene uloge u drugim oblastima i segmentima društva“, ocijenio je Ljevaković.

Dodao je da od odgovornosti za opće stanje u društvu nisu oslobođeni ni ostali dijelovi društva - obični ljudi, koji svojim ne/djelovanjem mogu bitno utjecati na društvene procese.
Bajramska radost će ove godine biti pomiješana s tugom i sjećanjem na žrtve zločina počinjenih u Vlasenici, a Ljevaković je kazao da u dane naše najveće radosti, nakon ispoštenog ramazana, ne zaboravljamo naše šehide.

„Oni su u našim mislima i srcima, cijenimo njihovu žrtvu i ustrajat ćemo u borbi za vrijednosti zbog kojih su pali kao šehidi“, naglasio je on.

Za kraj je poručio da su dani Bajrama prilika za međusobne posjete, druženje, razmjenu bajramskih čestitki, za bajramske darove i želje, za međusobno praštanje i zbližavanje.

„U tom smislu, bajramski dani donose osvježenje, lijepu atmosferu, mirisan ambijent, ugođaj za tijelo i dušu. Sve su to lijepe pretpostavke za duhovni preporod i ozdravljenje našeg društva. Neka u tom ozračju proteknu i ovi bajramski dani“, poručio je zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif