Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SUD BIH ODBIO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA ATIFU DUDAKOVIĆU
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 27. April 2023. 13:04:59
Na ročištu održanom 26. aprila ove godine Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Dudakovića, optuženog za ratne zločine, zbog sadržaja javnog govora koji je bivši general Armije BiH održao sredinom aprila 2023. godine u Sarajevu.

“Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24. aprila 2023. za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora prema optuženom Atifu Dudakoviću”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Prema saopćenju, Dudakoviću su na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Iz Suda BiH dodaju da Tužilaštvo BiH nije dostavilo dokaze po osnovu kojih bi bilo moguće utvrditi da je optuženi uticao na svjedoke i time doveo u pitanje integritet krivičnog postupka.

“Po ocjeni Suda, način i karakter obraćanja optuženog, bez navođenja jasnih i direktnih činjenica u Prijedlogu Tužilaštva, koje bi nedvosmisleno ukazale da optuženi govori o krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega ili da je optuženi stupio u kontakt sa svjedocima, ukazuje na to da Tužilaštvo nije dostavilo dokaze na osnovu kojih bi bilo moguće, sa dovoljnim stepenom sigurnosti, utvrditi da je optuženi, posredno, uticao na svjedoke i time doveo u pitanje integritet krivičnog postupka koji se vodi protiv njega”, navode iz Suda BiH.

Kako je Tužilaštvo navelo na ročištu, Dudaković je prekršio mjeru zabrane sastajanja i kontaktiranja drugih osoba, odnosno komunikacije s printanim i elektronskim medijima, kao i zabranu javnog obraćanja.

Dudaković se, kako se navodi, posredno obratio svjedocima Tužilaštva BiH tokom javnog događaja povodom Dana Armije BiH.

“Spomenuo je svjedoka Tužilaštva BiH imenom i prezimenom”, kazali su iz Tužilaštva, dodavši da se obratio pripadnicima Petog korpusa Armije BiH “koji svojim svjedočenjem inkriminišu Dudakovića”.

Odbrana je na istom ročištu navela da u govoru nema elemenata koji se podudaraju sa činjeničnim navodima Tužilaštva u prijedlogu mjere pritvora.

Dudaković je, kao bivši komandant Petog korpusa, optužen za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

Pored njega, optuženi su i Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 15. aprila 2019. godine, a trenutno se saslušavaju svjedoci Tužilaštva BiH. Naredno suđenje je zakazano za 8. maj, javlja detektor.ba

Foto: BIRN BiH

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif