Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Istina je jedna i jedina, sve ostalo će prohujati sa nekim „cunamijem“
RUŠILAČKI NACIONALISTIČKI SRPSKO-HRVATSKI ZLOTVORI NA SCENI
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 27. April 2023. 17:04:12
Visoki sam intelektualac, magistar elektrotehnike, svjetski čovjek, poliglota, profesaor koji je obrazovao generacije stručnjaka elektro profila, graditelj šest kolosalnih proizvodnih fabrika u bivšoj Jugi. Danas penzioner Republike BiH, moje jedine voljene domovine, kao i Republike Srbije, gdje sam gradio i Smederevski kombinat, elektrolizu bakra i zlataru u Boru i bio Bosanskohercegovački delegat u Saveznoj Skupštini SFRJ u Vijeću Republika i pokrajina.

Teško se odlučih, da u ovome veoma sumornom trenutku, punom apsurda sa dimnim zavjesama, u okruženju naših domaćih neprijatelja, kako ustaško- četničkih nacionalističkih recidiva, srpskohrvatskih izroda, isto tako i „ ulizica „ u Bošnjaka, želim nešto napisati našoj široj javnosti i građanima.
Međutim, kako sam neosporno čovjek od istine i prezentiram samo istinu, u tome duhu i sadržaju želim i osvjetlili postojeću maglu, ubitačnu i štetnu, nadvijenu nad našom zajedničkom sudbinom.

Kao rođeni Sarajlija, odrastao sam i vaspitavao u domu voljene i drage moje tetke, koja nas je sa svojom djecom prihvatila i odgajala, radeći kao vešalica hotela Beograd u Sarajevu, te od nas sviju oformirala istinske ljudske i humane, pametne i razumne, visokoobrazovane ljude, dosotjne svakog dostojanstva, odnosa i ponašanja.
Ovi naši aveti, nacionalisti, izrodi i veliko srpsko hrvatski recidivi zaostalog nacionalizma, njihovih iskazanih mentora i agresora na našu domovinu i sve njene tekovine i vrijednosti, iaoko su bili Titovi đaci i studenti, okrenuše „ ćurak istine „ kao nasljednici svojih prethodnika, u sasvim pogrešnom i razaračkom putu.
Da, oni su ti, koji su upravo u sadašnjim trenutcima, ili punih 30 godina, krojili nam nakaradnu nacionalističku sudbinu, kako bi nam i ovih zajedničkih prazničnih dana prikazivali svoje zlobne igrokaze, iz prošlosti ili vremena 90-tih godina.


Sljedbenici su oni svojih ubitačnih nacionalističko fašističkih ideologija, od Mihajlovića Draže, Ante Pavelića, Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića i brojnih novo komponovanih agresorskih zlotvora iz agresorskog perioda, kao i njihovih istomišljenika.
Umjesto, da su se kao visokoobrazovani kadrovi, besplatno školovani u Titovom vremenu i njegovim ideološkim shvatanjima sa partijom SKJ, čiji su i članovi biri, okrenu istini i pravdi, zajedničkom suživotu sa tolerancijom i poštovanjem drugoga i različitoga, svoje zatrovene „ ćurke „ su sasvim okrenuli u nastavku pogrešnog i ubitačnog puta, od Blajburga i Ravne gore, misleći9 da će dogurati i do Kremlja ili Budimpešte ili njihove p.m. koja ih je takve izrodila ?
Kakve li ljudske ironije i gluposti, životinjskih apsurda i ovih svečarskih dana, kada se odaje sjećanje na žrtve Jasenovca, a negira nedavni genocid u Srebrenici ili zločinački poduhvati na ostalim dijelovima domovine, da se stočarsko- svinjarski životinjski veliko srpski guslar na javnoj govornici oglašava sa svojim pamfletima:

DODIK SKRNAVIO JE DAN SJEĆANJA NA JASENOVAC!

„Milorad Dodik je održao govor na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca te je tom prilikom po ko zna koji put negirao genocid u Srebrenici. Uslijedila je odmah i reakcija iz Memorijalnog centra Srebrenice.
Umjesto da istinski ovaj dan bude prilika za sjećanje na nevine žrtve Jasenovca, Milorad Dodik je mikrofon iskoristio da gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid, to najviše govori o njegovom odnosu prema sjećanju na Jasenovac .
Majke Srebrenice i prestavnici Memorijalnog centra su ove godine bili u Jasenovcu, gdje su se poklonili žrtvama ovog zloglasnog logora.
- Bošnjaci su učinili sve da multietnički dijalog o prošlosti zaživi fokusiran na činjneice i žrtve“ /Emir Suljagić/
Normalno se moram priupitati, koji je ovo Srbin, odakle je i koja ga je majka okopilila, jer dok sam lično kao Bosanski Srbin i student Beogradskog univerziteta, četiri godine u brigadi „Nikola Tesla“ redovno gradio autoput od Ljubljane do Đevđelije, on je švercovao cigarete „ronhill“ po Beogradskim ulicama.
Dok sam gradio Termoelektranu Gacku i proizvodio struju za našu zajednicu, on je u agresorskim trenutcima sa svojim razbojnicima isto okupirao, uništio ugovor sa ČEZ- om za drugu fazu izgradnje, ali mu je na kriminalan način ostala vila na Dedinju ?
Dok sam gradio brojne fabrike po Srbiji kao stručnjak svoga poziva, on se bogatio u svojim Laktašima, podrumima, torovima, svinjarnicima i sl.
Dok sam u Saveznoj Skupštini prestavljaju našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, on se poput „krtice sa crvenom knjižicom SKJ“ skrivao i rovario u redovima velikosrpskih agresorskih elemenata, u dosluhu sa svojim psihijatrom Radovanom i razbojničkim „đeneralom“ Ratkom.
Nažalost, što mu iz cijele ergele Srbijanskih konja, „lipicaner“ Aleksandar Vučić sa sltkoriječivim osmjehom i tapšanjem po ramenima stalno govori: „Hajde sokole naš, Crkva naša i ja lično smo uz tebe“ do nekoga novoga „Kosovskoga boja“.
Pitam se, gdje im je pamet i razum, gdje im je njihovo ljudstvo i čovjekoljubivost, kakvi li su to oni Srbi, ili sam možda ja „ciganin“ (ja im se izvinjavam) što ne razumijem njihov jezik.
Prisjetimo se, da je, ma koliko osporavana književnik Dobrica Ćorić, upravo istinu isipisao:

Dobrica Ćosić: “LAŽ JE U SAMOM BIĆU SRBINA”

Dobrica Ćosić, ‘Otac srpske nacije’, ideolog srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20. stoljeća
Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.
Napisao je to Ćosić davne 1961. godine u ‘Deobama’. Partizanski borac i politički komesar, književnik koji se politici josipa Broza Tita i Komunističke partije Jugoslavije suprostavio prvo tajno zbog smjene njegovog prijatelja i suborca Aleksandra Rankovića, a zatim i javno kad je krajem svibnja 1968. godine,na sjednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije izjavio da se nad Srbima na Kosovu vrši teror i nasilje, a da to čine Albanci koji sudjeluju u kosovskoj vlasti. Centralni komitet SK Srbije odbio je takve tvrdnje. Ćosić napušta Partiju i postaje disident.
Sljedeći veliki apsurd je, period i odnosi, ceremonije pohoda i sjećanja na velike žrtve Jasenovca i istovremena velika vojna parada veliko srpske vojne sile u Beogradu, gdje prisustvuju i naši prestavnici u vlasti, bez ikakve saglasnosti ili dogovora.


Vojna parada Republike Srbije u Beogradu, sa prisustvovanjem i političkog i vrha manjeg bh. entiteta RS.
Pored, veliko srpskih silnih apsurda i gluposti životinjskoga sindroma, mora se napomenutu i dobra vijest i činjenica da je cijeli vrh Republike Hrvatske, dostojanstveno prisustvovao i odao dodtojanstveno sjećanje na nevine žrtve ustaško fašističkog režima u Jasenovcu. Bravo!
Državni vrh i predstavnici manjina odali počast stradalima u Jasenovcu
Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet kod kojeg su položili ruže, državni vrh, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, preživjela zatočenica Nevenka Končar i članovi porodica stradalih odali su počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac, prenosi Hina.
Prethodnih godina predstavnici jevrejske nacionalne manjine komemorirali su zasebno, prošle godine to je učinio i predsjednik Republike Zoran Milanović, a ove je godine na komemoraciji u povodu 78. godišnjice proboja posljednjih zatvorenika iz ustaškog logora bio cijeli državni vrh, zajedno s predstavnicima svih manjina te predstavnicima antifašista.Posebno je zapaženo i pohvalno, bez obzira na razno razne diskusije i kontradiktornosti, da se ovih dana žustro raspravljalo o kažnjavanju i uklanjanju ustaškog pozdrava „ZA DOM SPREMNI“ kao i drugih neprihvatljivih ustaških ideoloških poruka iz zločestoga doba. Hvala im!
U svemu ovome, nikako se ne smije amnestirati i neka negativna uloga Bošnjaka, kao koalicionoh partnera u vlasti sa HDZ-om i SNSD-om!
Siguran sam da je u tome Mostar i Hercegovina najbolji primjer tih odnosa i podaničko „ulizničkog“ karaktera kadrova i politike SDA i Bakira Izetbegovića, a slučajevi su brojni, iziskivali bi i vremena i silnog prostora.
Prije svega, činjenice sa lica mjesta govore, što je istina, da je Mostar postao „poluustaški grad“ sa brojnim njihovim ulicama, koje su navodno tek nedavno, formalno i uklonjene, a da se ne govori o pohodima isvečanostima zločinačke Herceg Bosne.
Zašto su nestali brojni veliki giganti u Mostaru i Hercegovini, od Aluminija, Sokola, Hepoka i inih objekata i subjekata.
Ko koga diskriminira u ovome gradu i hercegovačkoj regiji, gdje su kadrovi HDZ-a dominantni.
Zašto Gradonačelnik grada Mostara mora stalno biti iz redova HDZ-a, ili čemu vode toliki napori i neistine o ugroženi hrvatskoga naroda u ovim dijelovima BiH, ako je istinski proces majorizacije i diskriminacije očit na djelu u brojnim primjerima?
Kako to da komesar policije mora biti iz HDZ-a a ustaško- fašistička divljanja po spomenicima iz naše slavne oslobodilačke prošlosti u borbi protiv fašizma, žele da da se do temelja sravne?
Nedavni prijedlozi u Gradskome vijeću da se ukine i ulica druga Tita, graniči sa ideotizmom i vulgarnim nacionalističkim htijenjima, njegovih sunarodnjaka.
Po njima istorija nije nikakva nauka, jer je oni ispisuju i od njih potiče, a imao sam priliku da na seminaru međunarodnom u Švicarskoj, prisustvujem sa divnim i poštenim Hrvatima Franjom Komaricom, fra Petrom Anđelovićem i brojnim drugim i da poslušam njihova divna ljudska i neprevaziđana Božija shvatanja i poruke.
Upravo, ovih prazničnih dana, imali smo nprilike slušati brojne vjerske vjerodostojnike, od uvaženog Pape Franje, reisa Kavazovića, patrijahra Portfirija i druge, koji su nam upravo i prenosile poruke iz svetih knjiga, da li Kurana, Jevanđelja ili drugih, gdje je svaka poruka Bogom ili Allahom data, za svako poštovanje i primjenu.
Moram priznati, da se u ovim krajevima u periodu agresije hrvatskih snaga, upravo neizmjerno osjetila vjera i poštovanje istinskih i pravih vjernika, ,koji nisu niti pomišljali, niti činili zla nad zaostalim Srbima, brojnim Bošnjacima i ostalim.
Pitam se, čemu laži i bolesne ambicije i Dragana Čovića, da tako sistematski i intezivno upućuje kritike i govori o nekoj ugroženosti Hrvata u BiH, posebno ako je ovaj hercegovački teritorij u pitanju.
Sakrio je Dragan Čović svoju „ crvenu knjižicu“ sa jaranom Mijom Brajkovićem i inim svojim pajdašima, a da je bio iole bolji đak iz istorije čitao bi Titove poruke; / prenos sa portala/.
Položaj Bosne i Hercegovine kao ravnopravne federalne jedinice potvrđen je 25. novembra 1943. godine na osnivačkom zasjedanju ZAVNOBIH-a u kafani porodice Gašić u Mrkonjić Gradu, neposredno pred drugo zasjedanje AVNOJ-a. Zasjedanje je počelo u 19 sati, a završeno je slijedećeg dana 26. novembra u 4 sata ujutro. Na zasjedanju je učestvovalo 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a njih 173 je imalo pravo glasa. Od 173 delegata koji su imali pravo odlučivanja njih 46 su bili Bošnjaci različite socijalno-ekonomske strukture od liječnika, veterinara, teologa, vjeroučitelja do pravnika, profesora, težaka i zemljoradnika.
Na zasjedanju je donesena Rezolucija u čijoj se petoj tački kaže: „Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavničko tijelo ZAVNOBIH hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno s ostalim našim narodima u izgradnji Jugoslavije.“
Istaknti bošnjački pjesnik Skender Kulenović je prisustvovao Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a i tom događaju posvetio je novinsku reportažu objavljenu u „Oslobođenju“ decembra 1943. godine u kojoj između ostalog kaže: „Večeras, 25. na 26. novembra, u jeku krvavih bitaka od Soče do Đevđelije, Bosna i Hercegovina, u Mrkonjiću, nekoliko desetina kilometara od švapskog garnizona u Banjoj Luci, ostvaruje san svojih najboljih sinova: ona izabire svoje zemaljsko vijeće. Herceg Bosna progovorila je iz svoje mučne i tegobne prošlosti, iz svoje krvave jučerašnjice i današnjice, progovorila je o svojoj budućnosti iskreno, jasno i odlučno, kako se nikad dosada nije moglo ni zamisliti... Mi smo klicali i izlazili u novembarsku noć. Mrak i magla ležali su na zemlji. Bilo je pred svitanje. Zaista, okrvavljena i izmučena Herceg-Bosno, to je bilo pred tvoje svitanje.“


Zato, zapitajte se vas dvojica “nebeskih svetaca“ koji ste u visinama, a kako in a koji način ste se tamo našli to vi samo znate, šta vam je raditi i kako misliti da ovome napaćenom našem građanbskom društvu bude sve bolje i dostojanstveno zajedničko življenje ?
U suprotnom, veoma brzo će te shvatiti, biće kasno, da će i vasa djeca i buduća pokoljenja čitati istinitu istoriju, a vi će te biti smješteni u redovima najvećih svjetskih i domaćih zlikovaca.
Nećete morati ni dokazivati vase diplome, poput naše Sebije ili inih profitera koji sui h obezbjedili u periodu agresije, a Bogami vam neće pomoći ni rukoljubi uvaženog Pape Franje niti patrijahra Portfirija.

VRHOstali prilozi:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif