Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DUDAKOVIĆ I OSTALI: TUŽILAŠTVO BIH KRIJE DOKAZE PRAVDAJUĆI SE DA JE U TOKU SKENIRANJE MATERIJALA
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 08. May 2023. 21:05:14
SARAJEVO, (Patria) - Odbrane svih 14 optuženih na nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, nisu imale unakrsnih pitanja za svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Selvera Vojića.

Podsjetimo, Vojić je, svjedočeći na poziv Tužilaštva BiH 10. aprila, ustvrdio da mu je Simo Tuševljak sugerisao šta treba reći, da su ga inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upoznali s njim, te da mu je on više puta finansijski pomagao, kao i da je jedno vrijeme bio saradnik SIPA-e.

Tužiteljica Marijana Čobović predočila je Sudskom vijeću dopise iz policijskih agencija SIPA-e, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije u kojima se navodi da Vojić nije bio njihov saradnik.

- Svjedok je 2009. dao iskaz. Želimo dokazati da je tada govorio istinu i da je na glavnom pretresu promijenio iskaz, - rekla je tužiteljica Čobović, te dodala da će naknadno saslušati i inspektore SIPA-e koje je svjedok pominjao u sudnici.

Iako je Sudsko vijeće naredilo Državnom tužilaštvu da u roku od deset dana dostavi Odbrani sve dokaze, CD-ovi još uvijek nisu dostavljeni, te su iz Tužilaštva BiH rekli da je u toku skeniranje materijala i da će im biti dostavljeni do kraja juna, piše Detektor.ba.

Tužiteljica Čobović predložila je da se, uz pisani zapisnik o saslušanju svjedoka u prostorijama SIPA-e 14. maja 2009., uvrsti i audiozapis tog saslušanja, čemu su se Odbrane usprotivile.

- Nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audiozapisnika, jer on nije sastavni dio zapisnika o saslušanju svjedoka, niti je naveden u optužnici, - kazala je braniteljica Lejla Čović.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Foto: BIRN BiH

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif