Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


ODRŽANA PROMOCIJA "LIRSKE HEDIJE" U PETNJICI I ROŽAJAMA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 12. May 2023. 21:05:24
Povodom Dana Bošnjačke zastave 11 maja. 2023. godine u Petnjici je u Maloj svečanoj Sali opštine Petnjica sa početkom u 15 časova održana je promocija panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore, Lirska Hedija koju su priredili Božidar Proročić i Dijana Tiganj a čiji je izlazak podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Promocija je organizovana u sklopu programa JU Centra za kulturu Petnjica, i uvjek agilnog i odgovornog direktora Sinana Tiganja koji je prepoznat kao jedan od najljepših reprezenata kulture manjebrojnih naroda. Na promociji su govorili Lejla Tiganj, Dijana Tiganj, Veljko Đukanović i Božidar Proročić. U uvodnoj besjedi Lejla Tiganj je istakla da ovako vrijedna publikacija doprinosi očuvanju i promovisanju pjesništva Bošnjakinja. Profesor Veljko Đukanović autor predgovora, lektor i recezent je istakao sljedeće: ,,Priređivači su se rukovodili time da i u ovoj Panorami budu zastupljene žive pjesnikinje, bez obzira đe žive i stvaraju. Normalno je da nijesu mogli obuhvatiti sve autorke koje su s područja Crne Gore i koje su i danas nastanjene u Crnoj Gori. Za ovo su se opredijelili da svoje mjesto u ovoj Panorami omoguće svakoj pjesnikinji koja im se odazvala u predviđenom roku, tako da se u ovoj Panorami nalaze imena tridesetak žena koje svojim poetskim izrazom i stvaralaštvom zaslužuju da se nađu u njoj. Nadamo se da će se u nekoj novoj zbirci naći imena i onih koji „pišu za sebe“, a kvalitet njihovih pjesama zaslužuje da budu prihvaćene od strane brojne čitalačke publike.”


Božidar Proročić u svom predgovoru navodi: ,,Panorama savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore ,,Lirska hedija” predstavlja jednu izuzetno vrijednu i dragocjenu knjigu. Ovdje izabrane i zastupljene pjesnikinje predstavaljaju dio bošnjačkog kulturnog i intelektualnog miljea. Same autorke doprinose da ženski pjesnički glasovi, posebno u posljednje dvije decenije, budu njen vitalniji dio koji zaslužuje punu afirmaciju na prostorima Zapadnog Balkana pa i šire.” Profesorica Dijana Tiganj je isatkla sljedeće: ,,Poezija ovdje zastupljenih autorki izlazi van stereoptipa savremenog društva, ne podležući nacionalno-mitološko-folklorisičkim fenomenima koji su znaju da budu prisutni u savremenoj kulturi. One pripadaju modernističkom i postomodernističkoj književnoj misli u kojoj dominiraju različite poetike, poetski principi.” Pored toga jedna od najmlađih autorki zastupljenih u ovoj panorami Elvisa Latić, čitala je svoju poeziju zastupljenu u ovoj panorami, pobravši simpatije i gromoglasne aplauze publike. Pored toga Dijana Tiganj je objasnila šta zapravo ,,Lirska hedija” za nju znači sa aspekta priređivača, prosvjetnog radnika i književnice povlačeći jasne i precizne paralele zbog kojih je ova panorama dragocjena i značajna đake, studente, istraživače kao i buduće autorke.


Nakon ove izuzetno posjećene promocije program predstavljanja ,,Lirske hedije” je nastavljan u Rožajama sa sa početkom u 18 časova u prstorijama NVO ,,Karika” koju su priredili: Mirza Luboder, Dževdet Luboder i Agim Ljajić. Lejla Tiganj je istakla: ,,Da knjiga predstavlja dragocjenu građu u proučavanju stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore ” Profesor Veljko Đukanović ističer sljedeće: ,,Za razliku od pjesnika koji obično ljubav iskazuju veličajući ljepotu žene, bilo fizičku ili duhovnu, pjesnikinje ove zbirke ljubav shvataju na drugi način. One rijetko direktno iskazuju ljubav prema drugom polu, već ljubav shvataju i doživljavaju kao nešto najljepše, nešto za što se treba boriti, jer ljubav je najveća snaga koja pokreće čitavo čovječanstvo i bez nje bi život bio besmislen. One to iskazuju na jedan poseban, nježan i suptilan način, onako kako to žene doživljavaju i shvataju, prepuštajući se svojim osjećanjima koja ih vode ka sreći, makar i u mislima. Božidar Proročić je istakao: ,,Lirska hedija” predstavlja panoramu autorki koje su dale svoj doprinos oporavku jedne kulture (bošnjačke) koja je kroz različita istorijska razdoblja bila nažalost dobrim dijelom marginalizovana. Autorke su u svojim pjesmama predstavile sebe kroz najljepše emotivne i kulturne dimenzije, one pišu poeziju u skladu sa vremenom u kome žive, ne podliježu tabuima niti žele biti dio često patrijarhalne sredine. Autorke svojom poezijom izlaze van okvira, njihove pjesme su njihov alter ego. Bogatstvo tema i motiva, različita emotivna i psihološka stanja, intimni svijet, lične ekspresije i doživjaji su pretočeni u stihove i dok čitamo njihovu poeziju itekako možemo dobro da sagledamo njihove ličnosti i različita iskustva i sopstvenost pogleda na svijet koji probljeskuje filigranskim nitima poezije.” Dijana Tiganj u svom obraćanju navodi: Pjesnikinje su predstavljene hronološkim redom, po godinama rođenja sa vrlo efektnim fotografijama pjesnikinja u uglu knjige, dajući jednu koliko privlačnu, toliko i edukativnu stranu u prikazu autorki i njihovog stvaralaštva, kao i savremenog doba, gdje se pjesme i pjesnikinje predstavljaju na jedan sasvim nov i inovativan način u ovoj panorami. Na kraju izuzetno uspješne večeri svoju poeziju su čitale mlade pjesnikinje iz Rožaja: Ermina Bibić i Zerin Murić koje su na efektan način prezentovale bogastvo poezije Bošnjakinja Crne Gore.

VRHOstali prilozi:
» ZAVRŠENI XLVI PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XXI LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 01. October 2023 00:46
» POČELI XLVI. PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XXI LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 28. September 2023 21:27
» IZ INDONEZIJE S LJUBAVLJU
Eset Muračević | 21. September 2023 18:52
» VJERNA SLIKA ZAVIČAJA
Braho Adrović | 10. September 2023 02:48
» SA ILIDŽE POTEKLA NOVA PJESMA SEVDALIJSKA
Eset Muračević | 05. August 2023 00:49
» KNJIGA O STRADANJU SREBRENIČANA
Bošnjaci.Net | 26. July 2023 16:47
» MJESEC PLAVI ZA BUDNE LJUBIČICE
Bošnjaci.Net | 24. July 2023 14:24
» OKRUGLI STO NA TEMU - STOP DISKRIMINACIJI
Božidar Proročić | 20. July 2023 15:28
» NAJAVA 23. DANA BOROVNICE PLAV 15-31. JUL 2023.
Božidar Proročić | 09. July 2023 14:42
» LJUBAV JE MOĆ
Eset Muračević | 05. July 2023 14:02
» ODRŽANA PROMOCIJA BIHORSKOG MEMENTA
Božidar Proročić | 27. June 2023 17:26
» DRAMSKO-MUZIČKA PROMOCIJA KNJIGA “HADŽIBEG“
Bošnjaci.Net | 29. May 2023 12:56
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif