Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REISUL-ULEMA KAVAZOVIĆ NA GODIŠNJEM FORUMU ISLAMSKE BANKE ZA RAZVOJ
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 13. May 2023. 15:05:16
SARAJEVO, 23. MAJ 2023. (MINA) - U organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB Group) u Kongresnom centru Kralj Abdullah u Džedi u Saudijskoj Arabiji od 11. do 13. maja ove godine održan je godišnji Forum privatnog sektora (PSF).

Forum je okupio je više od 2.500 učesnika iz različitih finansijskih i privrednih sektora iz 57 zemalja članica Grupe Islamske razvojne banke, a održan je pod visokim pokroviteljstvom čuvara dviju svetih džamija kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

U fokusu ovogodišnjeg Foruma bila je promocija halal industrije, te razgovor o načinima, sredstvima i inovativnim rješenjima za investiranje i prilikama za unutrašnju trgovinu u halal sektoru između zemalja članica, kao i na globalnom nivou.


Na poziv organizatora, u radu ovogodišnjeg Foruma učestvovao je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini dr. Husein-ef. Kavazović, koji je govorio na uvodnoj sesiji o temi „Otključavanje potencijala zemalja članica IsDB-a za korištenje ogromne i rastuće globalne halal industrije“.

U svom izlaganju reisul-ulema Kavazović se osvrnuo na opće principe halala, razvoj halala u Bosni i Hercegovini, te doprinos Islamske zajednice u tom kontekstu, istakavši da je u posljednjim desetljećima postignut je veliki napredak u institucionalnom pristupu halalu i razvoju različitih sektora halal industrije.

Bosna i Hercegovina participira u globalnom halal pokretu putem Agencije za certificiranje halal kvalitete koju je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koja sudjeluje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija.


Agencija posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskih zemljama, čime su ispunjeni preduslovi za izvoz halal proizvoda iz BiH i zemalja naše regije u brojne islamske zemlje, a što je poslovna prilika koju koriste brojne kompanije iz Bosne i Hercegovine i regiona Balkana.

Reisul-ulema se posebno osvrnuo na to da razvoj halal poslovanja i halal industrije ne smije staviti u drugi plan duhovnu dimenziju halala koja se, uslovno, može iskazati kroz tri islamska principa.
Prvi je da je halal hrana Božija milost ljudima koja ljudima omogućava da se hrane i održavaju svoje tijelo kako je pravilno i korisno, onako kako je Uzvišeni Allah zadovoljan.

Drugi princip vezan je za namjesništvo čovjeka na zemlji. Zemlja sa svim svojim resursima, biodiverzitetom, redom i poretkom je data na upravljanje i raspolaganje ljudima. Naša obaveza nije samo da tražimo da hrana koja se za nas proizvodi bude čista i halal, naša obaveza je da tražimo od proizvođača i drugih sudionika u poslovanju da prilikom proizvodnje i distribucije budu odgovorni za ograničene resurse na zemlji i posvete dužnu pažnju zabrinjavajućim razmjerama onečišćenja planete.
Treći princip se odnosi na odgovornost za neuhranjenost i glad u svijetu. Bit halal hrane se ne može svesti na to da je ona čista, lijepa i ukusna onima koji imaju hrane, jer je hrana pravo svih ljudi i u našoj halal hrani može biti tuđeg haka. Odgovorni smo za to da halal hrana mora biti dostupna svim muslimanima i svim ljudima.

Ovogodišnji Forum provatnog sektora IsDB potvrđuje važnost partnerstva između kreatora politike, finansijskih i trgovinskih institucija, privatnog sektora, multilateralnih razvojnih banaka i svih relevantnih aktera, kako bi se uhvatili u koštac sa svim nepredvidivim izazovima i scenarijima koji negativno utječu na ekonomiju.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif