Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Rahima Halimanović-Šehić, pjevačica i poestesa izdala novu knjigu i snimila dopadljivu pjesmu
SEVDAHOM KROZ BOSNU
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 15. May 2023. 21:05:28
Provođenje mjera vezanih za suzbijanje pandemije Koronavirusa nije zaustavilo sarajevsku poestesu i pjevačicu Rahimu Halimanović-Šehić da prestane raditi ono što najviše voli, da pjeva, piše i stvara. Nedavno je završila svoju novu, osmu, knjigu pod nazivom „Od izvora do ušća“. Radi se o neobičnom projektu u okviru kojeg je ona objavila stihove ali i aforizme koje piše posljednjih godina. Pored ove, iza ove, vrlo darovite, poestese je još sedam knjiga: „Dušom sevdaha“, „Žar ognjišta“, „Zrno praha“, „Put u nepoznato“, „Trenutak vječnosti“, „Vijetrovi sjete“ i „Duga u očima suza“. Oni koji su imali prilike da čitaju neke od njenih knjiga kažu da se radi o vrhunskim, životopisnim i autbiografskim stihovina koji će, zasigurno, iza nje ostaviti vrlo prepoznatljiv trag i uvrstit je u red značajnih bosanskohercegovačkih autora.

-Neobično sam sretna što u ovim teškim vremenima uspijevam da onima koji, svo ovo vrijeme iza, prate moj rad poklonim nešto što je nastalo iz moje duše, kaže Rahima Halimanović-Šehić. Poeziju pišem od rane mladosti i mislim da nikada neću prestati da to radim. Onoga dana kada to prestanem činiti, kada prestanem maštati ili kada se probudim bez snova i prestanem biti dijete, značit će da me više neće ni biti. Bilo gdje da krenem olovku ne ispuštam iz ruku. Nastojim da na vrijeme zabilježim sve ono što poteče iz moje duše.

Koliko društvo podstiče autore?
- Kada bi se oslonili na podršku nadležnih državnih institucija mislim da brojna djela, vrlo vrsnih autora, nikada nebi ugledala svjetlo dana, kaže Rahima. Otuda se autori snalaze na razne načine kako bi obezbijedili sredstva za štampanje svojih djela. Mnogi zbog pomankanja sredsava odustaju od izdavanja svojih knjiga. Ja nisam dozvolila da me apatija pobijedi. Reakcije onih do kojih su došli moji stihova govore da nisam radila uzaludan posao.


Više od trideset pjesama komponovano je na njene stihove i, pored nje, izvode ih Nedžad Imamovć, Bahrija Hadžialić, Refija Muslić, Zulfo Bota, Nermin Sinanagić, Dževad Saradžić, Mustafa Omerika.... Rijetke su kulturne i humanitarne manifestacije na kojima ne nastupi i na kojima čita i pjeva pjesme nastale na njene stihove.

-Lijep je osjećaj kada čuješ i vidiš da neko izvodi pjesmu nastalu na tvoje stihove, nastavlja Rahima. Neke od tihova i sama sam „obukla“ u muzičko ruho te ih u svojoj interpretaciji predstavila javnosti. „Sevdahom kroz Bosnu“ jedna je od takvih pjesama koju sam snimila. Aranžman na nju je napisao Ismet Polovina, a u saradnji sa Haret i Merimom Momani-zetom i kćerkom, na Baščaršiji, Svrzinoj kući i Aseroplanu, na nju sam snimila i video spot. Teško mi je reći šta mi je draže: pisati ili pjevati. I jedan i drugi posao su mi dragi. Razmšljam da uskoro snimim album sa našim tradicionalnim pjesmama sevdalinkama ali i nekim novim pjesmama nastalim na moje stihove.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif