Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


SHF 2023: PREDSTAVLJENA KNJIGA "STATUS DRUGOG U ISLAMU", AUTORA MR. ASMIRA SALIHOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 17. May 2023. 16:05:18
SARAJEVO, 17. MAJ 2023. (MINA) - U Hotelu Hills Sarajevo počele su aktivnosti u okviru trećeg po redu Sarajevo Halal Faira (SHF), međunarodni sajam halal industrije koji će predstaviti bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Zvanično otvaranje Sajma je sutra, a danas je je organizirana promocija knjige "Status Drugog u islamu", autora mr. Asmira Salihovića, koji je kazao da je posebno radostan što se prva promocija njegove knjige održava u okviru ovako značajnog događaja.

- Knjiga govori o odnosu prema drugima, nemuslimanima, Jevrejima i kršćanima, kroz konstitutivne izvore islama, Kur’an i sunnet. Knjiga je poziv da drugog razumijemo i upoznajemo, te da uspostavljamo saradnju. Dokaz za to smo pronašli u 219 kur’anskih ajeta i 89 hadisa Poslanika, a.s. Rezultati knjige nam pokazuju da islam priznaje drugog, ne iz taktičkih, nego iz religijskih razloga. Na kraju, svi smo drugi, samo je Allah prvi, - naglasio je Salihović.


O navedenom djelu osim autora govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, muftija dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i prof. dr. Zuhdija Hasanović, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
- Efendija Asmir živi ovu knjigu. Ko je čita, on vidi Asmira i to najbolje znaju oni koji ga poznaju i njegov stil života. Riječ je o jednom od najuspješnijih imama u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. U ovoj knjizi on je naglasio određene kur'anske poruke. U trećem poglavlju on ističe one najvažnije, pa izdvaja poruku dostojanstva, jer Kur'an poziva da čovjek čuva dostojanstvo i svoje i tuđe. Druga poruka jeste sloboda, zatim dobročinstvo, jer se na više mjesta u Kur'anu poziva da se vjeruje i čine dobra djela, zatim autor ističe pravdu te različitost i imperativ da jedni druge upoznajemo i poštujemo, - kazao je glavni imam Velić.

Profesora Hasanović je ovom prilikom ukazao na važnost da se u multietničkom društvu kakvo je u Bosni i Herecgovini govori o poštivanju drugoga.


- Svako nametanje stavova i ideja doživjet će neuspjeh. Žalosno je da neko sa strane dolazi i govori nam kako trebamo zajedno živjeti, a mi stoljećima ovdje živimo zajedno. Naravno, to poštovanje drugih ne smije dovesti u poziciju da nipodaštavamo naše vrijednosti. Kada Allah govori o različitosti ljudi, On kaže da se međusobno upoznajemo, ne da se pravimo kao da nema razlika, ne da te razlike shvatamo kao mahanu, već da ono što je zajedničko unapređujemo, a ono što je različito poštujemo, - kazao je profesor Hasanović.

Istakao je i važnost da se u Bosni govori o odnosu prema drugome i poštivanju ljudskih prava i zbog toga što se na ovim prostorima vjera i vjerske vrijednosti na najgrublji način zloupotrebljavaju, te su ovakve knjige potrebne, jer trebaju "nas vraćati univerzalnim vrijednostima".

Muftija Hasanović je i recenzent ove knjige, te je ukazao da je ovo djelo posebno značajno jer ukazuje na značaj međureligijskog dijaloga, međusobnog uvažavanja i upoznavanja.

- To se stavlja u prioritete današnjice, jer su nerazumijevanje drugog i drugačijeg danas najčešći povod sukoba i netrpeljivosti. Otuda je vrlo važno ovu knjigu razumjeti da mir nije sve, ali da bez mira sve je ništa. Njegov pokušaj da u tom pravcu, na znanstven, metodološki utemeljen način pokaže nužnost međusobnog razumijevanja, veliki je doprinos, - navodi Hasanović.


Muftija je ocijenio da se u knjizi govori na najkvalitetniji način o tome kako se treba odnositi prema drugima, ali i kako predstavljati svoje vrijednosti.

- Postoje razne vrste predrasuda i kod nas i kod drugih, jer se u nekim krugovima jačanje međureligijskog odnosa smatra s jedne strane evangelizacijom muslimana, a s druge prevođenjem kršćana u islam. Ova knjiga pokazuje kako se može komunicirati. Drago mi je da je ova knjiga došla od našeg imama i jedne znanstvene institucije i ovo je doprinos znanosti uopće. Autor je pokazao kako da se ide ka međureligijskom dijalogu i prema dugome bez straha, - kazao je muftija Hasanović.

Za danas je također planirana i promocija knjige "Kratki ramazanski vodič o prehrani", a sutrašnjem službenom otvorenju Sajama prisustvovat će i Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.VRHOstali prilozi:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
» ”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024 18:09
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif