Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REISUL-ULEMA NA OTVARANJU SHF-A: POZIVAM PRIVREDNIKE I POSLOVNE SUBJEKTE DA POSVETE POTREBNU PAŽNJU HALAL INDUSTRIJI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 18. May 2023. 21:05:13
SARAJEVO, 18. MAJ 2023. (MINA) - Treći međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) počeo je danas u Sarajevu, a svečano ga je proglasio otvorenim reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je u svom obraćanju ukazao na značaj ovog sajma, ne samo sa ekonomskog, već i sa vjerskog stanovišta.

„Sama riječ 'halal' sugerira dozvoljenost onoga što se poduzima: što se radi, proizvodi, zarađuje, konzumira itd., tj. legitimnost nečega takvog iz perspektive objavljene vjere. Prva asocijacija halala odnosi se na hranu, koja i jest njegova osnovna materija, no ova riječ obuhvata i mnogo toga drugoga - praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja“, kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da je čovjek, čim se našao na Zemlji, u okolnostima života na njoj, bio u potrebi da se trudi, da radi i sebi osigura hranu i smještaj, a potom i druge stvari koje će mu život učiniti lakšim i ugodnijim, dodavši da je to mogao - a može i danas - učiniti na više načina.

Pojasnio je da su, s apsketa vjere, neki načini dozvoljeni, a neki zabranjeni, što se vidi „iz naših svetih knjiga Tore i Kur'ana“.

„Nisu to zabrane nastale iz Božijeg hira, jer On nije hirovito biće, već iz mudrosti: ono što mu je dozvolio čovjeku donosi korist i na ovom svijetu i na svijetu njegovog konačnog skončanja, a ono što mu je zabranio - štetno je po čovjeka i na jednom i na drugom svijetu. Prema tome, u halalu je čovjekova dobrobit i on ne bi trebao prelaziti njegove granice. Unutar halala mu je dato sasvim dovoljno prostora da udovolji svim svojim potrebama na ovom svijetu, uz osiguravanje sretnog života na drugom svijetu. Halal je, dakle, čovjekov emanet, za koji će odgovarati“, naglasio je reisul-ulema.

Istaknuo je da je halal vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta - prāvo.
„Šta ovo znači? Znači da u nabavci sirovina za preradu, odnosu prema radnicima koji su uključeni u proizvodnju, prema distributerima i onima koji će se koristiti ili konzumirati proizvode - ničije pravo ne bi smjelo biti zakinuto. To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda. Eto, u tome sa sastoji naša uloga; nas u Islamskoj zajednici, koja je 2006. i osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je dodao da Islamskoj zajednici „nije cilj biznis - o biznisu neka vode računa oni koji posluju putem Agencije - naš cilj je osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu“.

„Islamska zajednica svojim autoritetom garantira da se ti principi poštuju i da od njih nema odstupanja. Prema tome, sve što nosi pečat Agencije za certificiranje halal kvalitete pouzdano je i u pogledu svog sastava, i u pogledu kvalitete, i vjernici muslimani, kao i drugi koji drže do toga, to mogu konzumirati bez imalo zadrške“, istaknuo je on.

Naglasio je da se, zahvaljujući tome, Agencija već snažno pozicionirala u regiji, ali i u svijetu.
„Ona sudjeluje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija. Posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskim zemljama, što otvara širok prostor djelovanja i saradnje s brojnim faktorima u svijetu koji se sve više suočava s nedostatkom zdrave i kvalitetne hrane, ali i s drugim problemima prouzrokovanim odstupanjem savremenog čovjeka od načela halala. Jedna od posljedica toga su svakako sve zagađeniji zrak, voda i tlo, što se negativno odražava na fizičko zdravlje čovjeka. Druga posljedica je sve zagađeniji duhovni ambijent koji se svakodnevno truje ogromnim količinama duhovno nezdrave hrane kojom se hrani ljudski duh“, kazao je reisul-ulema.

Dodao je da halal kombinira i jednu i drugu čistotu i doprinosi i fizičkom i duhovnom zdravlju.
„Možda je to i glavni razlog masovnog opredjeljenja muslimana u svijetu za onim što je halal. Halal industrija je danas jedna od najbrže rastućih industrija a za njene proizvode opredjeljuje se i sve veći broj nemuslimana. Također, značajno se proširuju područja u kojima ona nalazi svoj interes i mogućnost ostvarenja zarade, te je sve prisutnija i u proizvodnji higijenskih artikala, kozmetici, turizmu itd. I pozitivno je odgovorila na zahtjeve konzumenata, koji se stalno povećavaju, poštujući principe halala“, naveo je reisul-ulema.

Iskazao je nadu da će halal industrija u narednom periodu samo jačati i proširivati svoj utjecaj.
„U tome je velika šansa i za našu nacionalnu ekonomiju, jer bez jake ekonomije nema ni jakog naroda. Neproizvoditi znači ovisiti o proizvodima drugih, što nama i našoj kulturi nije primjereno. Halal industrija može postati - i nadam se da hoće - snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda. Stoga pozivam naše privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraju, ulažu u proizvodnju i pridružuju joj se. Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate. Međunarodni sajam halal industrije je odlična prilika i pruža velike mogućnosti za prezentaciju halal proizvoda, ali i za sklapanje trgovinskih aranžmana sa stranim privrednicima, investitorima i kompanijama. Prilike, dakako, treba stvarati i njima se koristiti. Pa - krenite! Neka Bog Dragi blagoslovi vaše napore“, poručio je na kraju reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif