Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GODIŠNJICA RATNIH ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA NA MOSTINI KOD ČAJNIČA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. May 2023. 13:05:53
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na godišnjicu ratnih zločina nad Bošnjacima Čajniča. Tokom maja 1992. godine na lokalitetu lovački dom na Mostini kod Čajniča ubijeni su bošnjački civili koji su prethodno zarobljeni u gradu ili okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava. Potpuno je nepoznata sudbina još 48 Čajničana za kojima se i dalje traga. Najveća grobnica koja je krila tijela Bošnjaka iz Čajniča jeste jedna od grobnica u mjestu Mostina iz koje su u septembru 2002. ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava. U ovoj masovnoj grobnici najmlađa žrtva je bio devetnaestogodišnji Zlatko Bukva. Mjesto Mostina, osim ove, skrivalo je još šest masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela ukupno 60 žrtava.

UDIK-ova publikacija „Ratni zločini u Čajniču – presude“ dokumentuje predmete Suda Bosne i Hercegovine za ratne zločine počinjene nad civilima Čajniča i okoline. Sud je osudio Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču, Milosava Jovanovića, Marijana Jovanovića i Slavka Jovanovića na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

Sud BiH je 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače. Kornjača se tereti da je „u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva sa područja koje obuhvata općina Čajniče“.

Iako je poznato da Kornjača stanuje u Novom Sadu, i dalje je nedostupan pravosudnim organima BiH. Stoga, ponovo apelujemo na državu Srbiju da izruči Duška Kornjaču Sudu BiH čime bi pokazala da regionalna saradnja na pitanju procesuiranja odgovornih za ratne zločine zaista postoji. Samo zajedničkim naporima možemo graditi društvo bez nasilja, društvo u kome ratni zločinci neće držati predavanja u obrazovnim ustanovama, gdje će pravi heroji biti građani i građanke koji svojim radom i trudom čine našu zajednicu boljom i dostojnom za život.

U povodu trideset i prve godišnjice, sjećamo se ubijenih civila Čajniča i okoline.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

VRHOstali prilozi:
» SUSRET GRADONAČELNICE SARAJEVA I GRADONAČELNIKA NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 22. September 2023 16:31
» SANEL BALIĆ NOVI PREDSJEDNIK OPĆINE GUSINJE
B.net | 22. September 2023 13:55
» SCHMIDT NAMETNUO ODLUKU O MC SREBRENICA, NAJAVIO I NOVE
Vijesti.ba | 20. September 2023 14:29
» GRADONAČELNICA SARAJEVA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 19. September 2023 17:27
» KOMŠIĆ NA ZASJEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN-A U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 19. September 2023 16:18
Ostali prilozi istog autora:
» GRADONAČELNICA SARAJEVA U NEW YORKU
19. September 2023 17:27
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif