Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK O PRESUDI STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: VAŽNA POBJEDA ISTINE O AGRESIJI NA BOSNU I HERCEGOVINU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. May 2023. 18:05:23
IGK o presudi Stanišiću i Simatoviću: Važna pobjeda istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK] pozdravlja odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN-a da potvrdi presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i da im poveća zatvorske kazne sa 12 na 15 godina. Internacionalni ekspertni tim IGK smatra da je pravosnažna presuda historijski trenutak za međunarodnu pravdu jer konačno potrvrđuje karakter rata u Bosni i Hercegovini. Presuda jasno pokazuje da se radi o agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu, negirajuči tako svaku priču o građanskom ratu i takozvanom nesretnom sukobu.

Sada imamo konačne presude za dva udržena zločinačka poduhvata čime se konačno utvrđuje dvostruka agresija Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Ova presuda otvara pravnu mogučnost tužbe protiv Srbije i entiteta Rs. Posebno ubrzava aktivnost IGK na traženju savjetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde.

IGK radi na promjeni naziva entiteta RS koji se naziva samo po jednom narodu, zbog čega su Bošnjaci, Hrvati i Ostali potpuno diskriminisani. IGK radi na pravnom obraćanju Evropskom sudu za ljudska prava kojim bi se utvrdila navedena diskriminacija.

Međunarodni sud pravde u Hagu mora se očitovati na osnovu današnje pravosnažne presude o tome da li je daljnje egzistiranje ovog entiteta osnovano. Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde bio bi osnov za ukidanje entiteta RS, budući da je povrijeđena ius cogens norma međunarodnog prava kroz počinjenje genocida od strane vojske i policije ovog entiteta, uslijed čega je Dejtonski mirovni sporazum postao protivan Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, odnosno podložan je stavljanju van snage zbog svoje ništavosti po međunarodnom pravu.

Današnja presuda koja je pravno promjenila karakter rata u Bosni i Hercegovini otvara potrebu izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o takozvanom nesretnom sukubu.

Definisanje karaktera rata u Bosni i Hercegovini putem današnje presude vrača žrtvi dignitet i vraća vjeru u međunardono pravo i međunarodnu pravdu.

Ova, kao i ranija presuda u predmetu Jadranko Prlić i ostali, kojom je utvrđena agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu zauvijek će ostati zapisane u historiji kao presude kojima sud Ujedinjenih nacija definira karakter rata u Bosni i Hercegovini kao o dvostrukoj agresiji, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» ZILDŽIĆ IZLAZI NA SLOBODU, NOSIĆE NANOGICU
Vijesti.ba | 25. September 2023 13:27
» KURTI U SVOM KABINETU RAZVIO JE ZASTAVU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 23. September 2023 20:16
» ZAHVALJUJUĆI ZAJEDNICI OČUVALI SMO VJERU
MINA | 23. September 2023 14:31
Ostali prilozi istog autora:
» GRADONAČELNICA SARAJEVA U NEW YORKU
19. September 2023 17:27
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif