Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 05. June 2023. 15:06:17
Dobih od prijatelja poruku da je Edin Ramulić iz Prijedora, javno napao Gradonačelnicu Sarajeva, zato što se prošle godine u vremenu njene poslovne posjete New Yorku, sastala se samnom, a tu je bio i predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije. Ramulić kao 'visoki' karakter napada i prigovara svakome, tako je došla na red ugledna sarajevska Gradonačelnica i to baš zbog mene jer sam ja urednik Bosnjaci.Net, a čim se pomene ovaj portal, onda te žigošu da si radikalan… baška zbog tekstova u kojima su kritizirani određene javne ličnosti. Tako Ramulićeva mantra kreće, ustvari - ne laje ker zbog mahale, već zbog sebe. Ustvari Ramulić pokreće svoju šuplju mantru zbog teksta naše kolumnistice koja ga ogulila do kože. Nego, on, Ramilić, nije posegao da demantira navode iz teksta, niti je istinu autorice mogao demantirati, ali jeste se obrušio na mene, urednika koji je objavio tekst. I neka se obrušio, neka oblajava! Najzad, obaveza je boriti se istinom protiv laži i manipulanata.

Edin Ramulić, nažalost, i on je žrtva velisrpskog okupatora. Jedan dio postratnog vremena sa jednom grupom preživjelih žrtava genocida - logoraša zloglasnih srpskih logora u gradu na Sani, odradio je dobrih pojedinosti, sve dok ih je sve rastjerao jer se po birtijama puno valjao potrbuške i frajer se sjetio da je momenat da može ipak nešto ušićariti, đa od Prijedorčana - žrtava, a đa od vladajuće genocidne hunte u kontinuitetu. Doduše Ramulićevo čvrsto prijateljstvo sa bivšim gradonačelnikom Markom Pavićem (čija je ratna prošlost itetako krvava), koji je sa pozicije prvog čovjeka grada na Sani, sve uradio da zaštiti i promovira srpske ratne zločince, te zabrani svako institucionalno sjećanje na nevine bošnjačke žrtve u prijedorskoj regiji. U tome prijateljskom zaprćku Ramulić – Pavić, pored ostaloga treba tražiti neuspjehe preživjelih žrtava genocida i podizanja spomen obilježja za 102. ubijene nevine prijedroske djece, kao i logorašima zloglasnog logora Omarska…
Da budem jasan, Bosnjaci.Net zbog žrtava genocida u Prijedoru objavljivali smo i aktivnosti grupe u kojoj se kretao Ramulić, njegove izjave, pa i pored toga što smo svjesni njegovih određenih marifetluka koje čini, posebno da je ušutkivao sve one koji su govorili o genocidu nad Bošnjacima Prijedoru, internacionalizaciji i institucionalizaciji 31. maja - Dana Bijelih traka; 20. jula - Dana genocida u Prijedoru… a posebno ističem njegovo javno suprostavljanje obilježavanja Dana Bijelih traka u Sarajevu, napadi na aktiviste Aličkovića i druge. Jer očito je imao obavezu prema “gazdama” da se lokalizuje i ne širi istina o Bjelim trakama i genocidu u Prijedoru. Sva sreća što ga niko nije bendao, tako danas u cijelom svijetu se obilježava Dan bijelih traka, počev od Sarajeva - glavnog grada Bosne i Hercegovine, pa u svim svjetskim metropolama.


Najzad, neka se Ramulić okrene oko sebe, uradi analizu, ne duže od 10 godina, i sam na svome profilu neka objavi koliko je uglednih Bošnjakinja i Bošnjaka rastjerao, oblajao, oklevetao, sa koliko surađuje sada. Zbog njegovog koketiranja sa nekim prijedorskim uticajnim pojedincima, naravno srpskim, neki su čak u strahu da ne budu smješteni u neki novi logor. Nije se za igrati. Evo, otkako sam se našao na njegovom oblajavačkom zidu, tačno mi je nezgodno. Izgleda, sljedeći put kada pođem u Prijedor, trebat ću se obavezno njemu najaviti. Jer Ramulić je baja u Prijedoru. Što bi rekli, Dodik u malom, baška kada na sebe navuče prsluk redara, onda se pazi kada te iza leđa počne ujedati!

Uglavnom, Ramulić je uništo zajedništvo i pozitivnu energiju onih pojedinaca, preživjelih žrtava genocida u Prijedoru, koji su pokušali nešto da odrade za žrtve genocida i logora smrti koje je agresor držao u ovom gradu smrti u kojem se, Ramulić, itekako trudio da se slučajno na skupovima ne pomene – genocid, jer bi vjerovatno mogao ostati bez određenih benificija od srpske bratije koja ga navodno drži na jaslima.

E neka Ramulić ima svoga ‘privatnog’ gradonačelnika, jučer Pavić, a danas ili sutra neki drugi… a govečetu samo da su jasla puna.

Nego, žao mi je što se na Ramulićevom udaru našla i cijenjena Gradonačelnica Sarajeva, zbog toga susreta u New Yorku. Mi koji smo se sreli uradili smo to sa poštovanjem i uvažavanjem jer je gradonačelnica Sarajeva - glavnog grada koji jeste centar svih nas koji volimo Sarajevo – njegovi smo građani, ali i koji druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemamo i njeni smo državljani. Neovisno na njeno stranačko opredjeljenje, ona u pravom smislu jeste Gradonačelnica svih građana, to je pokazala njenim radom. Najzad naš susret je dobronamjeran, ali i gradonačelnica se sastala sa pojedincima koji su sa svojim prijateljima uradili niz značajnih aktivnosti za državu Bosnu i Hercegovinu. Za razliku od Ramulićevih prijedorskih pajtaša koji su gradonačelnici samo Srba u tome gradu. O, da, i srpskih zločinaca koji su zaštićena vrsta.

Čudim se da Ramulić nije potražio susrete, sastanke i aktivnosti sa drugim značajnim ličnostima Bosne i Hercegovine koji su dolazili u New York, bili im domaćini, priređivani im susreti sa dijasporom, učešće na manifestacijama, komemoracijama, promocijama… a bili su članovi različitih političkih stranaka. Šta sad?

Najzad, kada je riječ o stranci kojoj pripada gradonačelnica, sa brojnim njenim stranačkim kolegama imamo itekako dobre kontakte, kao i sa drugim pripadnicima stranaka. Oni koji vuku pogrešne poteze za narod i državu, oni su se sami isključili sa kontakt listi.

Inače Bošnjaci u Prijedoru su građani N-tog reda! Niz je primjera prijetnji povratnika na svome topraku, ponižavanja, iznuđivanja novca, ne zvaršavanja dokumentacije u općnskim institucijama, čak i u Policiji prilikom prijavljivanja boravka ili vađenja paprilogije za LK, pasoš…

Nego da ne bude da se sve prišije Ramuliću; ne, on ima sasvim dovoljno aferima za razbijanje Prijedorčana.

Nego Ramulić, pošto redovno pretražuje i čita Bosnjaci.Net, vjerovatno će skužiti da se naša misija slobodnog govora i medija nastavlja. Po tome smo prepoznatljivi svih godina rada, objavljujemo tekstove o svim društvenim kretanjima i previranja u Bosni, Sandžaku i uopće regionu. Tako da autori, pored Bošnjaka, ima Albanaca, Srba, Hrvata, Crnogoraca itd., otvoreno i bez sustezanja pišu o genocidu nad Bošnjacima, suosjećaju se sa bolom našeg naroda, a imaju slobodu da pišu i govore istinu o svim dešavanjima, javnim ličnostima, isto tako i političkim strankama. U tome kontekstu niti jedna javna ličnost nije nedodirljiva. Ali i pored objavljenih tekstova, nikada i nikome nije uskraćeno pravo da reagira i da svoje mišljenje. To je mogao i Ramulić, što nije, do njega je.
Nego, pored svih Ramulićevih nedostojnosti, nepristojnosti, nedoraslosti…, sa njime se nismo bavili, da ne skrećemo pozornost upravo sa prijedorskih žrtava genocida. Njemu također savjet, da radi da se čuje istina o žrtvama a ne da skreće pozornost na sebe, nepormišljene i nedorasle poteze. Neka bude u pravom smislu borac za ljudska prava, a ne da žive razbija, uništava, po potrebi ukopava, kao i one porodice nevino ubijenih - razbija, potvori…!

Tako mu Bog pomogao!

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, (NE)KRUNISANOM CARU SVIH SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. May 2024 12:33
» REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I VUČIĆEVO NARICANJE
Esad Krcić – mr. Senahid Halilović | 24. May 2024 21:20
» SUZDRŽANA BRAĆA
Said Šteta, književnik i novinar | 24. May 2024 20:08
» REZOLUCIJE O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA - MUSLIMANIMA U SREBRENICI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2024 18:11
» SREBRENICA U FOKUSU SVIJETA
Šukrija Meholjić | 24. May 2024 16:47
» SRBIJA NIJE USPJELA PREVARITI SVIJET
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2024 14:26
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif