Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Nakon susreta Majki Srebrenice sa generalnim sekretarom UN-a
UN POKREĆE KAMPANJU PROTIV NEGATORA PRESUDA MKSJ-A
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 08. June 2023. 17:06:56
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres sastao se jučer u New Yorku sa predstavnicima udruženja žrtava i majkama Srebrenice. Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, koji je prisustvovao sastanku, kazao je kako je zadovoljan sastankom, te kako je Guterres tokom sastanka najavio da će UN pokrenuti kampanju protiv negiranja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Tahirović je podsjetio kako je ovo drugi sastanak s Guterresom, prvi je održan 2019. godine, pred samu pandemiju COVID-19. Podsjetio je i kako je tada bio dogovoren i dolazak Guterresa na komemoraciju i dženazu žrtvama genocida u Potočarima, no spriječen je izbijanjem pandemije.

Pojasnio je kako je povod susreta zapravo negiranje presuda MKSJ-a u regionu.


„MKSJ je osnovao UN, to je faktički njegova institucija, odnosno njegovo dijete. A znamo da se na prostorima Balkana već od prve presude pa do danas negiraju te presude, i na neki način omalovažava jedna od institucija UN-a. Mi smo na neki način željeli ukazati na činjenicu da UN mora poduzeti mjere kako bi se zaustavila ta negacija i kako bi ono što je taj sud uradio bilo zaštićeno“, kazao je Tahirović, te dodao:

„Generalni sekretar je čvrstog stava da se presude MKSJ-a ne smiju i ne mogu negirati. Model kako to zaštititi jest, što je jučer i rekao, da će UN pokrenuti širu kampanju protiv onih koji negiraju i to je ono što UN u ovom momentu može da uradi. Naravno, oni (UN) će raditi na tome, i mi svi moramo raditi na tome da dođe i do rezolucije.“

Podsjetio je da je rezolucija u UN-u ranije predložena od Velike Britanije, no, nažalost, nije prošla Vijeće sigurnosti.


„Sada, vidjet ćemo kako, kojim modelom i na koji način to uraditi. Treba raditi na tome da se zaštite presude Krivičnog suda i generalni sekretar je rekao da će oni kampanjom pokušati da spriječe negiranje presuda“, poručio je Tahirović.

Kazao je kako su zadovoljni susretom s generalnim sekretarom UN-a.

"Generalni sekretar je rekao da nam stoji uvijek na raspolaganju i da će zajedno sa svojim timom uvijek biti spreman da pomogne, odnosno rješava sve što je u njegovoj moći", kazao je Tahirović.

Dodao je kako je tokom susreta bilo razgovora i o drugim temama, te kako je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", pozvala generalnog sekretara Guterresa da dođe u Srebrenicu.

Predstavnici udruženja žrtava ostaju u New Yorku danas i sutra. Osim s Guterresom, sastali su se i sa specijalnom savjetnicom za prevenciju genocida UN-a, danas ih očekuje susret sa šeficom opštih poslova, a sutra s političkim savjetnikom, objavio trtbalkan.com.

Foto: Eskinder Debebe /UN

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif