Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Na dan Kurban bajrama: Otvoreno pismo članovima Predsjedništva države Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću
BEĆIROVIĆU I KOMŠIĆU, JUČER JE U BANJOJ LUCI, KAO NA PALAMA 24. OKTOBRA 1991., IZVRŠENA PRIPREMA ZA UZP, AGRESIJU I GENOCID
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 28. June 2023. 19:06:47
Poštovani članovi Predsjedništva bosanske države,

Pišem vam u svojstvu zabrinutog i uplašenog bosanskog građanina i dugogodišnjeg duhovnog poglavara u Bošnjaka muslimana u ratu i miru, koji je imao i ima neposredni uvid u duhovno i psihičko stanje svog naroda, koji ima iskustvo genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Povod je očigledan:
a) Jučerašnja (27. juna 2023) sjednica Narodne skupštine manjeg bosanskog entiteta Rs-a u Banjoj Luci, gdje je usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine u tom entitetu, sa većinom 56 glasova od 65 prisutnih predstavlja flagrantni čin udara (coup d'état) na našu državu. To je, istodobno, i otvorena najava nove agresije na našu zemlju te novog genocida i udruženog zločinačkog poduhvata nad našim narodom. Ono što smo jučer vidjeli i slušali u Banjoj Luci isto je onome što smo gledali i slušali 24. oktobra 1991. god. na Palama na takozvanoj Skupštini srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, gdje je izvršena priprema za agresiju i genocid o čemu govore mnogobrojne pravosnažne haške presude.

b) Drugi povod što vam pišem je "skup podrške bratskoj Rusiji", koji je jučer održan u Banjoj Luci u organizaciji takozvanih „Noćnih vukova“, koji nisu nikakav moto - klub, već teroristička organizacija pod direktnim patronatom Vladimira Putina i ruskih obavještajnih i drugih službi. Očigledno ovaj skup je održan tragom usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine u RS-u sa zastrašujućom porukom: „Tu gdje smo mi, tu je Rusija“, porukom koja ledi krv u žilama svakog Bošnjaka/Bosanca, koji je preživio srpski genocid ne samo u Srebrenici, već širom Bosne i Hercegovine.

Poštovani Bećiroviću i Komšiću,
Imajući to na umu tražim od vas, kao članova Predsjedništva bosanske države, a u ime zabrinutih i uplašenih bosanskih građana, da odmah poduzmete koraku u cilju ublažavanja i otklanjanja straha kod bosanskih građana od srpskog genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, kojeg je srpska politika jučer otvoreno najavila u Narodnoj skupštini manjeg bosanskog entiteta RS:

(1) Da vi u ime bosanske države te zabrinutih i uplašenih bosanskih građana zahtijevate da Vijeće za provedbu mira (PIC), koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija, a koje je zaduženo da osigura pravilnu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, održi hitnu izvanrednu sjednicu, na kojoj treba da se konstatira da je usvajanje Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine u entitetu RS flagrantni udar na Daytonski mirovni sporazum, udar koji ugrožava mir i sigurnost u Bosni i regionu i koji se neće tolerirati.

(2) Da vi u ime bosanske države te zabrinutih i uplašenih bosanskih građana zahtijevate od Europe i Amerike da osiguraju svaku vrstu sposobnosti da se Bosna i bosanski građani preventivno brane i odbrane od srpsko-ruske agresivne najave, koja ne isključuje ni ponovljeni srpski genocid ni udruženi zločinački poduhvat. Bosanska država i bosansko društvo nisu ništa manje u opasnosti od eventualnog udruženog srpsko-ruskog ratnog napada od ruskog vojnog napada na Ukrajinu. Stoga, bosanska država i bosansko društvu, nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, zaslužuju istu pažnju, brigu i podršku za mir i sigurnost u Europi i svijetu, kao što tu pažnju, brigu i podršku ima Ukrajina.

Poštovani Komšiću i Bećireviću,
Ne znam koliko ćete ozbiljno shvatiti i prihvatiti ove moje sugestije, ali znam da vi dijelite isti osjećaj opasnosti od jučerašnjih događaja u Banjoj Luci i znam da dijelite isti strah sa zabrinutim i uplašenim bosanskim građanima.

Razlika je, međutim, u tome što vi imate veliku historijsku odgovornost da prometno i učinkovito djelujete sa pozicije Predsjedništva države Bosne i Hercegovine. Stoga, iskoristite tu vašu državnu poziciju i djelujte odmah prije nego bude kasno.

Danas je prvi dan Kurban Bajrama kada ne bih trebao zamarati ni sebe ni vas sa teškim pitanjima za našu državu i društvo, ali, znajući da su srpska agresija i genocid počinjali upravo na Bajram, za nas, odgovorne i savjesne bosanske građane, nema odmora, ni za vrijeme Bajrama, dok traje odbrana od zla agresije i genocida.

Uz dobro želje za vaše zdravlje i raspoloženje, primite izraze mojeg osobitog poštovanja!

Mustafa ef. Cerić, Ph.D.
Reisu-l-ulema (1993-2012)

VRHOstali prilozi:
» MISTIČNA LJEPOTA CRNE GORE-HRIDSKO JEZERO I HRIDSKA GORA (I)
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 23. July 2024 13:39
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
12. July 2024 20:59
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif