Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SVEČANA INAUGURACIJA NOVIH ČLANOVA BANU
Procitaj komentar

Autor: BANU
Objavljeno: 30. June 2023. 13:06:32
Poštovani,
Obaviještavamo Vas kako će ceremonija inauguracije novih članova biti održana 01.07.2023. godine u prostorijama Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti - BANU (ul. Štrosmajerova br. 1/II) u 12 sati, pri čemu će u svojstvu redovnog člana biti uručeni Certifikati Časti redovnog člana BANU / Socius ordinarius BANU:

- Prof. dr. Ibrahimu Kajanu,
- Književniku Seadu Mahmutefendiću,
- Prof. dr. Adamiru Jerkoviću,
- Prof. dr. Ahmetu Hadroviću i
- Akademskom skulptoru Zlatku Glamočaku,
kao i Certifikati Dopisnog člana BANU / Socius associate causa BANU:
- Prof. dr. Safetu Sariću,
- Prof. dr. Huseinu Muratoviću i
- Prof. dr. Nedimu Čauševiću.

Program ceremonije inauguracije:
- Inauguracija će početi izvođenjem Državne himne Bosne i Hercegovine;
- Inauguralni govor predsjednika BANU;
- Ceremonija će se nastaviti inauguracijom redovnih pa dopisnih članova, koji će prvo potpisati
“Svečanu izjavu”, a zatim će im biti uručen odgovarajući Certifikat BANU;
- Inauguralni govor predstavnika novoimenovanih članova BANU;
- Zajednička fotografija prisutnih članova akademije;
- Neformalno prigodno druženje i
- Okončanje ceremonije.

Podsjećamo, planirano je da predstavnici medija dođu u prostorije Bošnjačke akademije nauka i
umjetnosti - BANU (ul. Štrosmajerova br. 1/II) najkasnije do 11 sati i 45 minuta. Za sjednicu
posvećenu ceremoniji inauguracije, predstavnici medija dužni su da se akredituju. Akreditacija
se vrši na uobičajeni način, zahtjevom poslatim na mail [email protected], a rok za
akreditovanje je do petka, 30. juna, do 16 sati.

Za dodatne informacije koje se odnose na angažman medija, ispred Sekretarijata BANU za odnose sa javnošću, zadužena je Almedina Zukorlić-Pašalić +387 61 764 399.

Uz zahvalnost na razumijevanju što će te Vašim izvještajem doprinijeti popularizaciji, promociji i afirmaciji nauke i umjetnosti, odnosno pojedinačnih naučnih i umjetničkih doprinosa, te eventualno istaknuti značaj izvrsnosti novog kadra za napredak bosanskohercegovačkog akademizma kroz inovativan i kreativan pristup.

O BANU...
Ovom prilikom ćemo susrediti pažnju na osnivanje, misiju i viziju ove akedemije koja je nazvna svojim nacionalnim imenom: Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti - BANU, čije je osnivanje bilo prije dvanaest godina.

Akademija u svom nazivu nosi atribut nacije, kao što to isto nosi i SANU i HAZU, pa i Francuska akademija kao forma praiskonskog načina organiziranja i nošenja vlastitog atributa kao imena ove prvo osnovane naučne i kulturne ustanove u Evropi i svijetu. Da ne bi bilo nedoumica, ni ove akademije nisu akdemije Republike Srbije, niti Republike Hrvatske, niti Republike Francuske, dakle nisu državne, neovisno što su osnovane državnim zakonima, već imaju atribut nacije čije ime nose. Također ni BANU nije akademija države Bosne i Hercegovine, a osnovana je po njezinim zakonima. Podsjetimo se, osnovana je sa ciljem kako bi osigurala ne samo naučnu i umjetničku egzistencijalnu opstojnost, već i duhovni i kulturni identitet po kome će se prepoznavati u svijetu različitih identiteta uz poštivanje drugog i drukčijeg.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti – BANU je neovisno akademsko društvo posvećeno promicanju naučnog, umjetničkog i društvenog napretka na fundamentu slobodnog mišljenja njezinih članova, koji imaju svoj konzistentni sistem uvjerenja, polazišta, te teorijskih fundamenata iz kojih se crpe konkretni pogledi na naučnu i umjetničku kreativnost i inovativnost, kao i sistem mjera koji bi doprinio mogućem preoblikovanju društva.

Kreativnost i inovativnost razvojni su imperativi 21. stoljeća. Akademija ovdje ima ključnu ulogu u razvoju ljudske multipotencijale – od individue do ličnosti u funkciji; nacionalne i interkulturalne, duboko etičke i estetičke spoznaje i razumijevanje svijeta na duševnu i duhovnu dobrobit i blagostanje, kako pojedinca tako i društva, kao i njihov ekonomski (materijalni) boljitak.

Misija Akademije kao samostalnog akademskog društva kojim upravljaju njegovi članovi (u statusu redovnih) je izvođenje vrhunskih naučno-istraživačkih i umjetničko-istraživačkih programa s različitih područja, te potpora društvu kao akademskom centru za poticanje razvoja, širenje i upotrebu znanja i iskustva s poljā različitih naučnih disciplina i umjetničkih kretanja. Uvjereni smo da time Akademija doprinosi društvenom, privrednom i kulturnom razvoju i oblikovanju vrijednosti, provodi lokalno, nacionalno i regionalno poslanstvo na istraživačkom i kulturnom području na temelju interdisciplinarnosti, nacionalnosti i transnacionalnosti kao apolitično radno i reprezentativno akademsko iskustvo. Također, esencijalnim smatramo da je u pripremi uvođenja svih nas u globalno društvo 21. stoljeća bitno kritičko mišljenje, komunikacija, kolaboracija i kreativnost.

Vizija BANU-a je postati vodeće nacionalno, regionalno, ali i međunarodno središte znanja i kreativnosti, centar izvrsnosti u istraživanju, koji će strateškim i aplikativnim razvojem kreativno upućivati i rješavati društvene, historijske, jezičke, umjetničke, tehnološke, socijalno političke, ekološko klimatske i međukulturne probleme, posebno u Evropi, Balkanu, Bosni i Hercegovini. Kao otvoreno akademsko društvo već nudi projekte za spoznaju historijskih, kulturoloških, ali i ekonomskih i tehnoloških činjenica koje mogu doprinijeti održivom razvoju, toleranciji, multietničkom multikulturalizmu, miru i demokratiji, razvoju ekološke ravnoteže u regiji i time dati svoje doprinose integraciji Bosne u Evropsku uniju.

Mi, koji smo odlučili na sebe preuzeti i odgovornost i težinu čina za ustanovljavanje, nesmetan rad i odgovarajuću produkciju takve institucije duha i nauke, kakava je BANU, do sada smo savladali inerciju naše intelektualne i političke javnosti, oslobodili se raznih formi ucjena i nelagodnosti, prebrodili prešutkivanja i negacije, ulaske i izlaske zadovoljnih i nezadovoljnih pojedinaca te činom osnivanja i dosadašnjeg djelovanja dokazujemo da utemeljenje, te dosadašnje djelovanje ove institucije nije ni intelektualna avantura, ni puka igra “klerika”, a neki govore sa njima i “lenjinista”, te pogotovo ne nekakav promašaj, nego akutna potreba i zadatak na čijem realiziranju želimo da učestvuje cijela naša javnost, kako bi se i naš narod/i mogao/li konačno predstaviti i ponositi takvim institucijama, kao što se i svi drugi narodi oko nas predstavljaju i ponose svojim akademijama nauka i umjetnosti i drugim ustanovama od nacionalnog značaja.

I na koncu, želimo naglasiti da članstvo u BANU jeste i treba biti otvoreno za sve znanstvenike,
umjetnike, kulturnjake, stručnjake i eksperte svih profila koje iskažu interes, a ispunjavaju potrebne statutarne uvjete ma gdje se oni nalazili, bez obzira na socijalnu, političku ili ekonomsku ideologiju sredina domaćina unutar kojih već egzistiraju, kao i njihova lična politička opredjeljenja. Mišljenja smo, da i ova treća po redu organizirana ceremonija inauguracije novih članova to i potvrđuje, piše u informaciji koju je u ime Predsjedništva BANU: Akademik Mehmed A. Akšamija, predsjednik BANU.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif