Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


SVJETSKA UNIJA MUSLIMANSKIH UČENJAKA POZIVA NA UPOTREBU PROAKTIVNIH SREDSTAVA PROTIV ISLAMOFOBIJE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. July 2023. 13:07:05
Generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka Ali Muhiddin Al-Qaradaghi rekao je da treba mobilizirati efikasna proaktivna sredstva u borbi protiv islamofobije na Zapadu i spriječiti ponavljanje vrijeđanja islamskih vrijednosti.

Al-Qaradaghi je za agenciju Anadolu govorio o ponovljenim napadima na islamske svete vrijednosti u zapadnim zemljama.

Ističući da su mržnja prema islamu i islamofobija na Zapadu u porastu, Al-Qaradaghi je kazao da Zapad “stvara haos“ kako bi oslabio muslimane i umiješao se u njihove poslove.

Porast islamofobije

“Islamofobija je planirana dugo vremena, a tome svjedoče mnoge institucije i političke ličnosti širom svijeta, baš kao što su organizacije poput Al Kaide i ISIS-a povezane sa međunarodnim i regionalnim obavještajnim službama“, istakao je Al-Qaradaghi.

Naglašavajući ulogu ovih obavještajnih službi u povećanju mržnje prema islamu i narušavanju imidža islama, Al-Qaradaghi je rekao da te službe pokušavaju preobratiti toleranciju u vjeri nakon što su uspjele iskriviti sliku islama rukama samih muslimana.

Al-Qaradaghi je rekao da, pored krajnje desnice u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, mnogi ljudi na Zapadu podstiču strah od islama, a ne traže rešenje problema.

“Nakon Danske su počeli sa karikaturama koje vrijeđaju Allahovog Poslanika u Francuskoj. Zatim su nastavili da pale primjerke Kur'ana mnogo puta. Kao što su počeli iskrivljavati sliku o islamu sa organizacijama poput ISIS-a, sada su počeli iskrivljavati islam od strane naroda arapskih zemalja, kao na primjeru Iračanina Silwana Momike“, naglasio je Al-Qaradaghi.

Smatra da Zapad želi stvoriti destruktivni haos i naziva ga “kreativnim haosom“ i za cilj postavlja slabljenje muslimana.

Islamskom svijetu treba plan zaštite svetinja

Ističući da su se, uprkos široko rasprostranjenoj osudi, ponovili zločini nad islamskim svetištima, Al-Qaradaghi je to pripisao nedostatku plana islamskog svijeta.

Generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka je dalje rekao da je neophodno izraditi plan zaštite islamskih svetih mjesta svim raspoloživim sredstvima, posebno kroz blage metode kao što su usmjeravanje, obrazovanje, medijsko djelovanje i istraživanje.

Dodao je da Organizacija islamske saradnje (OIC) treba da razvije strategiju za sprjčavanje napada na sveta mjesta muslimana ako to već islamske zemlje ne počnu same raditi.

“Svjetska unija muslimanskih učenjaka je organizovala razne seminare u ovoj oblasti. Osim osuda, sada moramo imati i praksu. Imamo i međunarodnu platformu na kojoj razgovaramo o potrebnim koracima“, rekao je Al-Qaradaghi.

Proaktivni alati

Ističući da su naučna istraživanja i dobro planiranje potrebni da bi proaktivni alati za sprečavanje novih napada na islamske svetinje bili efikasni, Al-Qaradaghi je poručio da muslimani žele iskoristiti bojkot kao prijetnju pojedincima i da obeshrabre napadače.

“Da bi bojkot bio korektan i efikasan, moramo dobro istražiti i biti pošteni u njegovoj implementaciji. Prije nego što započnemo bojkot, trebali bismo održati sastanke sa Ujedinjenim nacijama, kao i sa zapadnim zemljama, kako bismo izrazili svoje brige, zabrinutosti i zahtjeve“, pojasnio je Al-Qaradaghi.

Podsjetio je da su mnoge islamske zemlje zauzele oštar stav protiv paljenja primjeraka Kur'ana u Evropi, prijeteći bojkotom, te da su uputile protestne note ambasadorima država koje su dozvolile takve napade.

“Postoje zemlje koje su pribjegle praktičnim akcijama protiv napada na Kur'an. Nadamo se da će OIC biti domaćin konferencije koja će implementirati proaktivne alate za sprečavanje zločina nad našim svetinjama“, kazao je Al-Qaradaghi.

Pomoć zemljotresom pogođenim regijama

Podsjećajući na humanitarnu pomoć koja je upućena narodu pogođenom razornim zemljotresima na jugu Turkiye i sjeveru Sirije u februaru ove godine, Al-Qaradaghi je istakao da je pokazana solidarnost i saosjećanje u muslimanskom svijetu.

Dodao je da je i Svjetska unija muslimanskih učenjaka bila uključena u humanitarne aktivnosti i posjete potresom razorenim gradovima.

Rekao je da ta organizacija planira i izgradnju kompleksa za edukaciju žrtava zemljotresa u turskom Kahramanmarasu, za šta su već izdvojili milion dolara, od potrebnih deset koliko će koštati izgradnja planiranog kompleksa.

“Obrazovni kompleks će također uključivati ​​džamiju, sirotište, kurs Kur'ana i smještaj za nastavnike. Kasnije će se moći pretvoriti u univerzitet“, zaključio je čelnik Svjetske unije muslimanskih učenjaka Al-Qaradaghi. (Muhammed Yusuf)

VRHOstali prilozi:
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
02. December 2023 15:16
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif