Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ PORUČIO DODIKU: PRESUDA KOVAČEVIĆ GRANICA ISPOD KOJE SE NE IDE
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. August 2023. 15:08:20
Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta...

Povodom tvrdnji predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

Komšić ističe da jedino u građanskoj Bosni i Hercegovini postaju nevažne ideje koje kreiraju konflikte.

“Jedino kao građanska, Bosna i Hercegovina izlazi iz ere konflikta i društvenih podjela, kao i iz pokušaja podjele države. Ideja građanske BiH stvara sasvim novu paradigmu u etničkim i društvenim odnosima. Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima. Sa građanskom BiH koja garantuje i štiti prava pojedinaca, automatizmom se štite i svi identiteti, uključujući i etničke i vjerske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Sve ideje koje su kreirale svaku vrstu konflikta u našoj zemlji gube važnost u životu bilo kojeg građanina BiH”, kazao je Komšić.

“Etničke stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identite do kojih im je stalo. To je laž i manipulacija. Upravo su ti identiteti najbolje zastićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi. Biti Bošnjak, Srbim, Hrvat, Rom, Jevrej itd. u građanskom konceptu nije niti mana niti prednost. Bitno je kakav je neko kao ličnost, stručnjak, sposoban ili nesposoban, vrijedan, pošten ili nepošten, itd. I to u cijeloj BiH”, rekao je Komšić.

Komšić se osvrnuo i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, kazavši da je presuda istorijski važna za Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o crti ispod koje se ne ide.

“Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa. Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je istorijski presedan važan za Bosnu i Hercegovinu. Ona sada postaje “donja granica” ispod koje se ne ide”, zaključio je Komšić.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif