Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U SARAJEVU OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA POGIBIJE HEROINE FADILE ODŽAKOVIĆ ŽUTE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. September 2023. 14:09:35
Umjetničkim programom Kultura sjećanja "Majka Hava i hiljaduljetna Bosna", u srijedu je u Multimedijalnoj sali JU "Fonda Memorijala KS" obilježena 31. godišnjica pogibije heroine Fadile Odžaković Žute, javlja Anadolu.

Fond Memorijala Kantona Sarajevo je na tom događaju predstavio video posvećen Fadili Odžaković Žutoj, koji je dio projekta "Dokumentarna memorija". Program ima za cilj ekranizaciju 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godina.

Fadila Odžaković Žuta, rođena 14. marta 1958. godine u Potkozarju, ostavila je neizbrisiv trag u historiji Sarajeva. Teško je ranjena na lokalitetu Orlića na Žuči 18. septembra 1992., a u bolnici je preminula dva dana kasnije. Bila je pripadnica Prve motorizovane brigade. Godinu dana nakon pogibije, posthumno je odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine nagrađena "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Povodom obilježavanja godišnjice pogibije Fadile Odžaković Žute, prisutnima se obratila ministrica odgoja i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je istakla važnost očuvanja kulture sjećanja.

"Svjedočimo hrabrosti jedne od najhrabrijih među nama, hrabrosti jedne žene. Ponosna sam na društvo koje baštini sjećanje na one koji su bili najhrabriji među nama. Takvo društvo je garant da ćemo nastaviti njegovati svoj put slobode, da ćemo ga nastaviti čuvati i stalno unapređivati", rekla je Hota-Muminović.

Događaju su prisustvovali i učenici i profesori nekoliko srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, što dodatno naglašava važnost kulture sjećanja u obrazovanju mladih i izgradnji budućnosti.

"Sjećajte se i pamtite s ljubavlju, jer vaši su roditelji, djedovi, nane, bake, bili na pravoj strani historije. Oduprli su se mnogostruko jačem agresoru, koji je ubijao iz oružja nekadašnje zajedničke Jugoslavenske narodne armije. Vaši branitelji, preci, dok su živi vaš su izvor. Pričajte s njima, zapisujte, snimajte, montirajte i vidjećete. Veoma je važno da zapamtite da su se čestito borili protiv agresora i da zapamtite da su civili u gradu, na selu, pružali otpore i prkosili silama mraka, liječili pod svijećama, pravili škole u podrumima, osnivali škole, proizvodili radijski i tv program, nisu dali da zlo pobijedi", rekla je Hota-Muminović.

U okviru programa obilježavanja godišnjice, izvedena je i poema "Havo majko koliko ti je srce?" autora Sabita Bekte. Poema je posvećena svim majkama nevino ubijenih i ispričana sudbinom Have Tatarević, majke šestorice ubijenih Bošnjaka Prijedora, koja je sama postala heroine Bosne.

"Smatram vrlo bitnim da o strahotama pričaju i pišu preživjeli kako bi budućim generacijama ostavili važna svjedočenja o potaknuli na njegovanje naše kulture. Mislim da je veoma važno podsjećati na to, jer kratkotrajno pamćenje i zaborav mogu doprinijeti ponavljanju istih grešaka", rekao je Bekto.

U programu su učestvovali i umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» ORUŽANE SNAGE BIH NAJKOHEZIVNIJI ELEMENT BH. DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2023 15:22
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
» UPOZORENJE BOŠNJACIMA O PREVARA U VEZI IDEJE O TZV. "BOŠNJAČKOM NARODNOM VIJEĆU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif