Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST ODRŽANA U GAZI HUSREV-BEGOVOJ DŽAMIJI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 27. September 2023. 19:09:26
SARAJEVO, 27. SEPTEMBAR 2023. (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je nakon podne-namaza održana centralna svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-evvela, dana rođenja Muhammeda, a.s.

Svečanosti je prisustvovao i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji se ovom prilikom prigodno obratio velikom broju okupljenih vjernika.

„Zahvaljujemo Dragom Bogu na ovom danu, i neka je mubarek. U našim životima postoje trenuci radosti, žalosti, tegobe, oni koji su nam lahki i koji su nam teški. U svim tim trenucima vam savjetujem da se sjetite da ste sljedbenici Muhammeda, a.s., koji je milost svjetovima. Širite samilost, budite braća i sestre. Allah će tako olakšati naše terete, a uvećati našu radost“, poručio je reisul-ulema Kavazović.


Prvi imam ove džamije hafiz dr. Mensur-ef. Malkić i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice je istakao povezanost Gazi Husrev-begovog vakufa sa obilježavanjem ovog datuma.
„Na ovaj način se podsjećamo na Muhammeda, a.s., njegovu biografiju, podsjećamo se da smo dio njegovog ummeta, da smo njegovi sljedbenici i da ćemo u činjenju njegove prakse biti bolji ljudi, muslimani i na taj način postići sreću na oba svijeta. Današnji mevlud je prilika da izvršimo jednu od aktivnosti iz plana Rijaseta Islamske zajednice. Također, na ovaj način Gazi Husrev-begov vakuf izvršava jednu od odredbi vakufname, u kojoj je propisao da se ima izdvojiti 300 dirhema za učenje mevluda u mjesecu rebiul-evvelu“, kazao je hafiz Malkić.


Prigodan vaz je kazivao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

„Ovaj dan je najradosniji dan za muslimane. U ovom lijepom ozračju danas prisjećamo se života Poslanika, a.s., ali i generacija uleme, naših učitelja, svih dobrotvora, koji su u ovoj džamiji uvijek s vjerom u Boga svjedočili poslanstvo Muhammeda, a.s.“, kazao je muftija Grabus.
Muftija je podsjetio da se u Bosni i Hercegovini s posebnim poštivanjem dočekuje mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji Poslanik.

„Raduj se ummete Muhammedov, jer slijediš čovjeka kojeg je Allah odabrao. Muhammed je pečat poslanstva, on je nagoviješten kao radosna vijest ljudskom rodu. Ništa naš kulturni identitet nije povezalo kao učenje mevluda, jer nas poruke iz mevluda uvijek griju, one nam daju snagu. Svi stihovi iz mevluda utemeljeni su i na kur'anskom kazivanju, i na hadisima, i na podacima koje možemo čitati u siri“, naglasio je muftija.


Mevlud je častan dan, dodao je muftija, dan u kojem muslimani širom svijeta govore o „stvorenju koje je Allah očistio i poslao iz milosti“.

„Poslanika volimo, slijedimo, on u naše živote, naše duše, donosi radost, promjenu. Ako smo sposbni uspostaviti duhovnu silsilu sa Poslanikom, možemo se izdići iznad dunjalučkih slabosti koje nas često okupiraju“, zaključio je muftija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo osvrnuo se na program ovogodišnje manifestacije „Selam ya Resulallah“, te poručio kako ona kroz različite kulturne i umjetničke forme svjedoči odnosu spram Muhammeda a.s..


„Ovaj mjesec se na poseban način dočekuje u našoj domovini, u našem narodu, a i u našem glavnom gradu Sarajevu. Na osnovu tog posebnog poštivanja posljednjeg Božijeg Poslanika naše su se kuće posebno čistile, pripremale za doček ovog posebnog mjeseca i dana. U našim džamijama se organiziraju posebni programi. Iz te duboke ljubavi prema Poslaniku, naši najveći pjesnici su pisali stihove o Poslaniku, a pojedini pjesnici su cjelokupan život Muhammeda, a.s., opjevali u stihovima. U ovim danima mi u našim džamijama učimo te stihove“, izjavio je efendija Velić.

Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Hor Gazi Husrev-begove medrese.VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif