Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MINISTAR MUP KOSOVA, XHELAL SVECLA: RADOIČIĆ JE DJELOVAO UZ PODRŠKU VUČIĆA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 30. September 2023. 15:09:26
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije na Kosovo svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcija terorista u Banjskoj.

Naoružane grupe u ovom selu u sjevernom dijelu Kosova su 24. septembra napale kosovske policijske snage, ubivši narednika Afrima Bunjakua.

Pet dana nakon napada odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Svecla iznosi da Radoičić nije djelovao sam kako je rekao, već uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On kaže da su dosadašnje istrage pokazale da je u napadu na Banjsku učestvovalo "više od 80 terorista".

On također govori o sumnji na umiješanost Rusije, kao i o bezbjednosnim rizicima koji i dalje prijete Kosovu.

-Milan Radoičić je priznao činjenicu, jer je dokazano njegovo učešće u ovom terorističkom napadu. Ali sve činjenice govore da Milan Radoičić nije djelovao na svoju ruku, nije radio sam. Njega kontinuirano podržava Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i svi instrumenti koje ta država ima.

Dobro znamo da je bio izuzetno blizak Aleksandru Vučiću, koji je bio ministar propagande u vrijeme Miloševićeve vlade. Iako je predsjednik Srbije, on je i dalje ministar propagande.

Njihova namjera je da minimiziraju pritisak na Srbiju, želeći da lociraju krivca. Krivac je poznat, on je Aleksandar Vučić i njegove ekstremističke ideje u odnosu na cijeli region, ne samo na Kosovo.

Količina i vrste oružja koje je zaplijenjeno 24. septembra u Banjskoj nemoguće je da prikupi pojedinac, čak i ako je izuzetno moćan, kao što je Milan Radoičić. Tu je vojno naoružanje, ima oružja proizvodnje 2021., 2022. - što pokazuje da to nisu ostaci rata 1998/99, pa ni ranije na Balkanu, već je to oružje koje je stiglo direktno iz srpskih magacina. Od armije. To smo dokazali predstavljanjem dokumenata koje smo zaplijenili, gdje se vrši prijem-primopredaja ovog naoružanja.

Također, to nije izolovan slučaj, jer smo slično oružje, sličnih proizvodnih serija, ranije pronašli u Zvečanu, 23. juna, zatim ponovo 7. augusta i 5. septembra – bilo u Zvečanu ili u Sjevernoj Mitrovici. Znači, to je bio dobro organizovan, detaljan plan, koji je propao zahvaljujući odlučnosti, spremnosti na žrtvu i profesionalizmu kosovske policije. Ali plan je bio mnogo veći. Vučić je umiješan. Uključena je i Vlada Srbije. Očigledno je i sama Rusija umešana u ovaj scenario, kazao je on.

-Nastavićemo da detaljno istražujemo napad, da identifikujemo sve teroriste koji su učestvovali u njemu, da istražimo cijelu hijerarhiju dvije organizacije koje smo već proglasili terorističkim – Sjeverna brigada i Civilna zaštita – ali i da dokumentujemo direktne veze sa Vladom Srbije.

Istovremeno, tražićemo od Srbije – svakako preko naših partnera – da svi ranjenici koji su uspjeli da pobjegnu sa Kosova, kao i oni koji su pobjegli nepovrijeđeni, budu predati kosovskoj pravdi, s obzirom da samo na taj način, realno, možemo dovesti do normalizacije situacije na Kosovu.

Također, tražićemo da se jednom zauvijek obustave svi upadi ili agresije Srbije, uključujući i povlačenje vojske iz blizine naše granice.

Mislimo da postoje rizici. Mi smo na oprezu. Spremamo se da se suočimo i uspješno odgovorimo na svaki izazov, s obzirom da već imamo izuzetno loša iskustva, bilo sa Srbijom, bilo sa njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kazao je Svecla.

VRHOstali prilozi:
» ORUŽANE SNAGE BIH NAJKOHEZIVNIJI ELEMENT BH. DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2023 15:22
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
» UPOZORENJE BOŠNJACIMA O PREVARA U VEZI IDEJE O TZV. "BOŠNJAČKOM NARODNOM VIJEĆU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif