Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


DRUGA VEČE XLVI PLAVSKIH KNJIŽEVNIH SUSRETA I XXI LIKOVNE KOLONIJE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 01. October 2023. 00:10:45
Drugi dan 46. Plavskih književnih susreta i 21 likovne kolonije započeo je u 10 časova posjetom dječjih pisaca JU Osnovna škola “Petar Dedović“, Murino-Plav. Profesor Alija Redžematović je u kratkoj pozdravnoj riječi istakao značaj, važnost i ulogu prosvjete i obrazovnog sistema u vaspitavanju mladih. Pisci Slavojka-Slava Vojinović i Šejla Hot-Kajić su govorili o značaju književnosti i o važnosti da mladi čitaju ali i pišu. Nakon iščitanih pjesama, stihove su govorili i učenici: Andrej Gračević, Petar Dedović i Jana Marsenić.

Nakon ove posjete prof. Alija Redžematović je sa piscima: Šejla Hot-Kajić, Slavojka-Slava Vojinović i Božidar Proročić su posjetili JU SMŠ “Bećo Bašić“ u Plavu gdje je pozdravnu riječ priredila profesorica Senada Đešević. Nakon kazivanja poezije, učenici su postavljali pitanja vezana kada su pisci počeli da pišu. Šejla Hot-Kajić je gvovorila učenicima koji je to put kojim trebaju ići ako žele da kroz sistem obrazovanja postanu budući pisci.Sa početkom u 18:30 minuta zavičajni pisac Plava istaknuti doktor i poslenik kulture Senadin Pupović je uz zvuke gitare pred brojnom publikom imao svoj muzičko-poetski performans čime je ovu manifestaciju učinio posebnom.

KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO HUSEINA BAŠIĆA TRAJNO KULTURNO NASLJEĐE BOŠNJAKA I CRNE GORE

U 19 časova je počela promocija knjige: “Svjetlovi u kovitlacu” koja govori o liku i djelu Huseina Bašića autorke akademik Elbise Ustamujić. O poetici Huseina Bašića, velikog pjesnika i pisca govorili su: akademici Elbisa Ustamujić, i Zuvdija Hodžić, zatim prof. dr Alija Pirić, Atvija Kerović direktor Almanaha, dok je komponovane pjesme Senada Gačevića iz antologije Huseina Bašića izvodila izvaredno grupa O DIVE BEL CANTO.

Direktor Almana Atvija Kerović je posjetio da časopis “Almanh“ čiji je osnivač bio Husein Bašić predstavlja reprezentativno kulturno-istorijsko glasilo Bošnjaka. Da mnogobrojnim naučnim, stručnim skupovima i simpozijumima koje je “Almanh“ organizovao postignuta značajna dimenzija u očuvanju bošnjačke kulture i identiteta koji čine stubove samog opstanka. Poseban doprinos u saradnji sa međunarodnim institucijama je nešto na čem su posebno ponosni kao i na izdavačku djelatnost.


OŠ Petar Dedović Murino-Plav, sa desna: Slava Vojinović, Alija Redžematović, Šejla Hoti-Kajić i učenik Milija Kočanović

Prof dr. Alija Pirić je izjavio: "Husein Bašić je za života zaokružio respektabilno književno djelo, kao pjesnik, pripovjedač, romanopisac i, konačno, priređivač nekoliko antologija usmenog narodnog stvaralaštva Bošnjaka iz Sandžaka, vrstan esejist i publicist, na način da je osigurao značajno mjesto u književnoj historiji crnogorske, ali i bošnjačke književnosti. Knjiga Elbise Ustamujić bavi se poezijom i romanima ovoga pisca kompleksnim i kombinovanim metodama čitanja iz više perspektiva i tumačenja teksta, pri čemu ostaje vjerna interpretativnim metodama, koje se bave istinski umjetničkim djelom sa bitnim elementima stila, jezika, značenja i uopće strukture umjetničkog djela, za razliku od recentne kritike koja, teorijskim postavkama raznih autora, u književnom djelu traži samo ilustraciju tvrdnji što su često problematične i neprimjerene.“

Akademik Elbisa Ustamujić je istakla da su Bašić i Krleža prešli odavno književno teorijske granice jedan u okviru Hazburške monarhije drugi u okviru Otomanske imperije. Roman ,,Tuđe gnijezdo“ predstavlja samu suštinu i to, kako njegovi romani često govore o dramama bošnjačkog naroda kroz vijekove, od Osmanskog razdoblja do početka ovog milenijuma”. Elbisa Ustamujić je istakla da je posebno značajan njegov doprinos očuvanju bošnjačkog usmenog stvaralaštva zahvaljujući dugom i upornom terenskom radu. Knjiga “Svjetovi u kovitlacu” je naučna monografija o književnom opusu jednog od najplodnijih bošnjačkih pisaca, čija su djela trajne i neprolazne vrijednosti. Roman “Tuđe gnijezdo” Bašić je dobio nagradu ”Svjetlosti”, a za ciklus romana Krivice I, II, III dobio je, na konkursu s temom iz rata i revolucije, prvu nagradu među 147 prispjelih radova.


Akademik Zuvdija Hodžić je istakao da je Bašić bio i ostao ne samo jedan od najplodnjih, najznačajnih već i najenergičnjih pisaca koji su duboko bili svjesni da je život jedan a da je umjetnost vječna. Toga je i vodilo kroz život davalo mu snagu i energiju koju su imali samo rijetki. Govorio je o prijateljskom odnosu tokom svih decenija života sa njim i o zajedničkom sagledavanju kulturoloških prilika ali i djela koja su oba pisca pisali. Posebno je naglasio da je svojim romanima, poezijom, pripovjetkama podjednako bio uspješan u svim književnim formama. Danas je Bašić zastupljen u prosvjetno-obrazovnim programima kako u Crnoj Gori tako i u BiH zaključio je na kraju Hodžić.

Muzičko poetski performans dr. Senadin Pupović

VRHOstali prilozi:
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif