Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


BUDI NAS NAŠA HEROINA I BISER U BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 23. October 2023. 16:10:59
U nedjelju u Mostaru je promovisana knjiga “Pamti Bošnjače” autorice Elmedine Muftić.
U velikoj sali Narodnog pozorišta, uz prisustvo brojnih građana Mostara, promociju knjige “Pamti Bošnjače” autorice Elmedine Muftić upriličili su promotori. Šerif Špago i Suljo efendija Cikotić, kao i autorica Elmedina Muftić, moderator Mujo Trako.

Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo, da se i ovoga puta, a to je drugi put, susretnem i poslušam moju i našu divnu heroinu, biser i dijamant kod Bošnjaka, Elmedinu Muftić.

Radi se o drugoj knjizi ove autorice kojom ona pokušava probuditi uspavanu savijest Bošnjaka i podsjetiti ih kako je bitno pamtiti prošlost i hrabrost onih koji su sve činili da bi mi imali sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.

Kako to reče efendija Cikotić, Elmedina je svojim sadržajima i napisanim člancima knjige iskazala svu svoju ljubav, energiju i emocije ali sve sa istinom i samo istinom.

Upravo je i prva njena knjiga, promovisana prije par godina u Mostaru i nosila naslov “Istina“.

“Knjiga obrađuje teme naše bliske prošlosti, kao što su eseji o devet heroja, o Bosni, Bošnjacima, Armiji R BiH, majki Hatidži Mehmedović, nani Fati Orlović, komandantima, maloljetnim pripadnicima Armije R BiH, zločinima u Prijedoru, Višegradu, Ham ploči, Ahmićima, Stupnom Dolu i genocidu u Srebrenici, kao i epiloge sudskih procesa po pitanju ratnih zločina vođenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Elmedina Muftić je bosanskohercegovačka kolumnistica, pisac i novinarka. Tematika njezinog pisanja su bošnjačke teme i genocid nad Bošnjacima. Napisala je oko 500 kolumni objavljenih na internet portalu Bošnjaci.net. Članica je Instituta za istraživanje genocida Kanada i Odbora za promociju i medije Svjetskog bošnjačkog kongresa. Autorica je knjige “Istina”, a ovo je njeno drugo književno djelo” /Mostar.ba/.

Insan, takvoga osjećanja, želje i volje u afirmaciji svoga roda Bošnjaka, iskazujući i neograničeno ljubav i poštovanje svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine, privilegija je i treba biti ponos njenih Bošnjaka.

Nisam Bošnjak, ali sam ljuti Bosanac i čovjek u duši i ljubavi, kao odgojeni građanin ove nam jedine domovine, kao rođeni Sarajlija sa Vratnika, bio sam i ljubomoran upravo na moje komšije Bošnjake, da imaju takvoga insane u svojim redovima.

Kao redovni kolumnista portala Bošnjaci.net, čiji je učesnik i naša Elmedina, sa bezbroj pisanih i objavljenih veoma aktuelnih kolumni, upravo pratim poštovanu Elmedinu, po svakom sadržaju, riječi i rečenicama njenih kolumni, što me podsjeća na brojne ajete iz Kur’ana, po svojim porukama i poukam , za zajednički suživot u našim različitostima, u vjeri i kultur ii svim drugim običajima i navikama.
Kada bi se i da smo se svi držali i poštovali takve poruke iz svih svetih knjiga, ne bi se dešavalo sve što nam se desilo u našoj bliskoj prošlosti.

Naša Elmedina, upravo sadržajem i naslovom knjige, želi probuditi uspavane duše u Bošnjaka, da prisjećajući se svih svojih mana i nedoličnih radnji u prošlosti, probude se i nastave činiti svako dobro u sadašnjosti, radi bolje nam budućnosti, upravo pamteći šta nam se to dešavalo.

Kako piše u svome sadržaju, spremna je podaritidragome Allahu i svoj život za našu Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, očito joj je domovina na prvome mjestu, u ljubavi i htijenju, svojih emocijonalnih osjećanja, dok je drugi ruše i rasturaju, ona se uporno bori za nju i njene vrline, po cijenu i sopstvenoga bitisanja.

Piše naša Elmedina često i veoma opširno o našoj hrabroj Armiji RBiH, o njenim herojima, borcima i šehidima.

Često on ai posjećuje mnoge porodice i majke šehida, u razgovorima i podršci njihovog prisjećanja za gubitak najjrođenijih, o njihovim potrebama i svemu drugome, a to može činiti tako plemenita duša iste takve majke svoje djece i uzora svoje porodice.

Upravo grad Mostar, je svakako karakteristična destinacija za promociju takvih sadržaja naše Elmedine, radi istine po njenom pisanju i kazivanju i radi pamćenja ili bolje reći buđenja svih Bošnjaka, radi spoznaja iz nedavne prošlosti i dvostruke agresije na ovaj grad, na brojne logore za Bošnjake i ostalo.

Brojni kadrovi u vlasti iz reda Bošnjaka, po definiciji našeg književnika Meše Selimovića u romanu “Tvrđava“ gdje je okarakterisao osobe kao “ulizice“ ili podanike, bili su uspavani te su dozvolili koalicionim partnerima u vlasti da čine pogubne i ružne stvari.

Mi Mostarci se redovno pitamo, zašto su upropašćeni nai š giganti Aluminij, Soko i brojni drugi, zašto je dozvoljena planetarna pljačka i criminal čimbenicima HDZ-a, zašto su u gradu Mostaru otuđena mnoga materijalna dobra grada od cjelokupne infrastructure Univerziteta “Đemala Bijedića“, gradskog bazena i stadiona pod Bijelim brijegom, ka oi brojne druge institucije.

Zašto godinama nije funkcionisalo Gradsko vijeće grad ai zašto Gradonačelnik grada Mostara nije mogao biti izabran neko od Bošnjak ai mnogo toga još, našoj javnosti veoma znano.

Naši kadrovi u Bošnjaka u vladi Federacije, od premijera Bičakčića, rah. Hadžipašića, Brankovića, Nikšića, Novalića i opet Nikšića, doprinijeli su “de facto“ stvaranju i postojanju zločinačke tvorevine Herceg Bosne, sa Elektroprivredom HB, Šumama HB, telekomunikacijama HB i brojnim drugim institucijam vlasti.

Upravo i svima njemi, radi njihove amnezije u mozgu i nedostatku pamćenja, nućna je obnova, buđenje uspavanih i upozorenje da se više nikada ne mogu podržavati od njihovih građana.

Svakako, u našim uslovima i ambijentu grada Mostara još je mnogo takvih primjera, o Kojima bi mi građani Mostara trebali i mogli pisati i govoriti, ali kome i kako.

Zato naša drag ai pametna Elmedina, nikoga i ne kritikuje, već istinski želi da probudi ave ove uspavane duše, posebno kod Bošnjaka, kako nam bar ne bi činili loše stvari.

Hvala velika, iskrena i ljudska pažnja i poštovanje našoj Elmedini na ovakvom njenom djelovanju i upozorenju, a dokle i kako, zajednički će emo osmatrati i djelovati.

VRH



Ostali prilozi:
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
Eset Muračević | 22. January 2024 21:58
» TUTANJ GENOCIDA U VELIČANSTVENOJ POEZIJI HABIBA MANDŽIĆA
Dr. Džemaludin Latić | 04. January 2024 14:39
» ADEM KURPEJOVIĆ- ČUVAR NARODNOG BLAGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. November 2023 13:02
» KNJIGA PONOSA NA ISTINU
Prof. dr. Šaban Nurić | 30. October 2023 15:45
» BUDI NAS NAŠA HEROINA I BISER U BOŠNJAKA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 23. October 2023 16:30
» TUGA U SIVIM PANTALONAMA
Sanela Halković | 16. October 2023 13:57
» PRIČE IZ SRCOLIKE ZEMLJE
Eset Muračević | 10. October 2023 21:30
» MI, DJECA UČITELJICE ĐURĐE M.
Said Šteta | 04. October 2023 13:41
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
» DOSTA NAM JE SRBOVANJA!
05. January 2024 16:27
» ZAŠTO ĆUTI NERMIN NIKŠIĆ?
29. December 2023 17:04
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD!
18. December 2023 21:56
» ŠTA SE TO VALJA IZA GRMA U MOSTARU?
01. November 2023 19:36
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif