Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Susret u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Emir Zlatar i Vladimir Andrle
JASNO RAZLIKOVATI VOJNO-POLITIČKI ESTABLIŠMENT DRŽAVE IZRAEL OD JEVREJSKOG NARODA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. October 2023. 16:10:04
Danas je u prostorijama VKBI održan susret generalnog sekretara VKBI Emira Zlatara sa predsjednikom Jevrejskog kulturnog društva La Benevolencija Vladimirom Andrleom. Generalni sekretar VKBI upoznao je predsjednika La Benevolencije sa stavovima VKBI i podršci koju naše partnerske organizacije jevrejske provenijencije u BIH imaju.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca apeluje na bosanskohercegovačku javnost a posebno na političke, vjerske, društvene i civilne predstavnike iz reda bošnjačkog naroda da jasno razlikuju vojno-politički establišment države Izrael od ukupnosti jevrejskog naroda.

Bošnjaci i Jevreji u Bosni i Hercegovini više od pet stoljeća dijele zajedničku sudbinu. U različitim vremenskim periodima bili su izloženi protjerivanju, sistematskom ubijanju te na koncu holokaustu i genocidu. U svim turbulentnim vremenima tokom zajedničkog života u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili u međusobnom sukobu, neprijateljstvu. Naprotiv. Mnogi Bošnjaci spašavali su jevrejske porodice tokom II svjetskog rata. Tokom agresije na RBIH u periodu 1992-1995. godine bosanskohercegovačke jevrejske organizacije pomagale su Bošnjacima i jasno stali na stranu Bosne i Hercegovine. Ne smije se zaboraviti uloga istaknutih ličnosti iz reda jevrejskog naroda koji su bili na strani Bosne i Bošnjaka. Dovoljno se sjetiti Simona Vizentala, Alojza Moka, Erika Markuzena, Bernard-Henri Levia, časne uloge velikog broja istraživača i naučnika koji su gotovo bez izuzetka potvrdili, prije pravosnažnih presuda ICTY-a, da je nad Bošnjacima proveden zločin genocida, uloge Svjetskog jevrejskog kongresa, brojnih novinara, kongresmena, senatora iz reda jevrejskog naroda. Većina organizacija i pojedinaca jevrejske provenijencije iz Evrope i SAD bili su na strani Bosne i Hercegovine. Bili su na strani univerzalne istine i međunarodnog prava.

Danas svjedočimo neprimjerenim komentarima, objavama i uvredama na društvenim mrežama koje su upućene našim sugrađanima Jevrejima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Takve pojave osuđujemo i istim se otvoreno suprotstavljamo. Želimo javno istaći da stojimo uz naše komšije bosansko-hercegovačke Jevreje i da ćemo braniti njihovu čast, dostojanstvo i slobodu na koje, kao i mi, imaju puno pravo. Stojimo uz naše kolege iz KPHD La Benevolencije i Jevrejske opštine u Bosni i Hercegovini u odbrani naših zajedničkih vrijednosti.

Ubijanje civila, prije svega žena, djece i staraca u sukobima koji se dešavaju u i oko Gaze, s bilo koje strane, potpuno je neprihvatljivo. Pridružujemo se onim snagama u Svijetu koje se zalažu za promptnu obustavu ratnih operacija, posebno onih koje vodi vojska Izraela, i nužno dostavljanje svake vrste humanitarne pomoći narodu u Gazi. Danas se u Gazi odvija sličan scenario kojem smo svjedočili u Sarajevu i BiH, stoga ne treba nikoga čuditi da se danas demokratski svijet nalazi na strani palestinskog naroda, kojem se već više od sedam decenija ne dozvoljava pravo na državu koju im je garantirala organizacija Ujedinjenih nacija.

Koristiti pojam antisemitizma u kontekstu osude vojnih operacija države Izrael protiv palestinskog naroda u Palestini je pogrešno i zlonamjerno. Baš kao i korištenje pojma „islamskog terorizma“ u kontekstu dovođenja vjere Islama sa terorom. Terorističke akcije muslimanskih vojnih i paravojnih formacija u kojima se ubijaju djeca, žene, starci, nemaju ama baš nikakve veze sa islamom, što je svakom iole upućenom i obrazovanom čovjeku jasno.

Međutim, izvrgavati prijetnjama, osudama i ruglu Jevreje u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama, jer pripadaju ukupnosti jevrejskog naroda, zbog vojnih operacija nacionalističkog režima države Izrael, ima elemente antisemitizma i istim se treba javno i hrabro oduprijeti.

Jasno je da se na zločin jedne strane protiv civilnog stanovništva ne može odgovarati zločinom protiv civila sa druge strane jer time se osnažuje spirala zla, koja Svijet u kojem živimo može odvesti u potpuno pogrešnom smjeru a čije posljedice će osjetiti čitavo čovječanstvo.

U Islamu i Judaizmu ima sasvim dovoljno elemenata da možemo tvrditi da su religijski postulati danas (zlo)upotrebljeni od strane političkih establišmenata za svoje sebične ciljeve i bogaćenje.

Zar je Jedan Bog – Stvoritelj svih ljudskih bića, ljude stvorio da jedni druge ubijaju u Njegovo ime?

VRHOstali prilozi:
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
» DEMOKRATE RUŠE DEMOKRATIJU U NJEMAČKOJ
Nihat Bećirović | 09. February 2024 22:48
» ULOGA I ZNAČAJ DR. NAKE NIKŠIĆ U PROMOCIJI MUZIČKE KULTURE SANDŽAKA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:51
» UMRLI PRIJE SMRTI?
Midhat Hajrović | 04. February 2024 14:47
» POLITIČKI INFLUENSERI U SANDŽAKU
Dino Bašović | 02. February 2024 17:24
» KO „PEVA“ ZLO MISLI
Dino Bašović | 29. January 2024 15:47
» OD BAHA DO SEVDAHA
Mensud Alićušić | 29. January 2024 13:38
» U SJEĆANJE NA IVANU MRVALJEVIĆ-SVJETLOST POZORNICE CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. January 2024 21:38
» ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE - TANJA FATIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. January 2024 19:52
» ESTAR EN BOSNIA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. January 2024 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
04. March 2024 16:56
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif