Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


PALESTINA JE KARCINOM CIJELOG ČOVJEČANSTVA
Procitaj komentar

Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 28. October 2023. 13:10:49
Masovna mržnja jednog naroda prema drugom i ludilo vlasti koja proizvodi tu mržnju je gora od bilo kakve prirodne katastrofe. Kada se tome doda još i fanatizam koji je produkt ne znanja i ubjeđenja da su neki tamo oni, vrijedniji od drugih onda je moguće očekivati sve samo ne mir i sreću i suživot.

Arapima a onda i cijelom svijetu bi konačno trebalo da postane jasno da sa Jevrejima nema nagodbe, niti dogovora niti bilo kakve mogućnosti postizanja kompromisa. Pardon, možda i ima. Ima, ali samo onako kako oni žele – a to se zove ultimatum, sila, aparthejd, rasizam, fašizam i kako sve ne. Zapravo, uvijek i svugdje u cijelom svijetu gdje su Jevreji u manjini ili u ne znatnom broju – suživot je lahko moguć čak i može se kazati harmoničan, pa čak i u Palestini je bilo mirno i dobrosusjedski su međusobno živjeli i kršćani i jevreji i muslimani sve dok Jevreji nisu ostvarili svoju kritičnu masu- dakle onog momenta kada su se osjetili jakim i brojno i vojno nadmoćnijim onda je počela golgota za nejevreje. No međutim ko su Jevreji? Jesu li Jevreji samo oni što žive na bukvalno otetoj palestinskoj grudi ili su Jevreji mnogo brojniji narod koji je razasut diljem svijeta a za koje mi u stvari i ne znamo da su to oni. U svakom slučaju nisu tako brojni ali imaju svoje marionete u svim segmentima života i skoro na cijelom globusu ili na glavnim kotama globusa. Najvjerojatnije da je ova zadnja rečenica odgovor na prethodnu.

Činjenica je da se oni perfidno, potajno, diskretno, infiltriraju u sve pore društvenog, političkog, privrednog, vojnog i svakog drugog životnog polja. Ali, - za razliku od muslimana koji tako naivno i na svakom koraku se busaju u prsa pokazujući i dokazujući - ja sam musliman ili mi smo muslimani ne svjesno se obilježavajući – oni se nikada ne otkrivaju, ne eksponiraju i ne otvaraju naspram nejevreja, svoje nacionalno i vjersko ubjeđenje drže u sebi duboko zakopano – zapravo, to važi samo za one izvan Izraela . Dok oni u Izraelu, da li svojom voljom ili voljom nekog nadjevreja provode sve vrste fašizma i aparthejda. Bez zadrške, to čine javno, transparentno, brutalno i beskrupulozno.

Naravno. Ne može se za sve Jevreje u Svijetu izvan Izraela kazati i tvrditi da su cionisti. Prvenstveno naši Jevreji u Bosni odnosno u Sarajevu Emerik Blum, Shalom Albahar, Ranko Richtman, Daniel Ozmo, David Levi, …. su bili i ostali briljantni ljudi kao i ovi današnji Josef Finci, Elizer Papo, Sven Alkalaj… To je sigurno samo jedan minoran procenat. Ali pod njihov utjecaj, - tog malog procenta - su podpali skoro svi režimi Evrope i Amerike. Pa se obični čovjek pita je li moguće da „civilizovana“ Evropa i „najdemokratskija i najslobodnija“ država svijeta -US- podržava sedamdesetipetogodišnju agresiju, okupaciju, ubijanje, terorizam, progon, etničko čišćenje Jevreja nad golorukim Palestincima – koje se bez pretjerivanja može nazvati genocid.

-To, da Jevreji sebe smatraju „odabranim narodom“ – mislio sam da je obična floskula ispala iz nečije usijane i bolesne glave. Kao što su srpski patrijarsi i raznorazni karadžići, mladići i ostala bradata bratija svom narodu nadjenuli ime „nebeski narod“. Nažalost, i kod Jevreja i kod Srba odnosno njihovih širokih narodnih krugova je ovaj trik dobro prodat i na njemu su njihove glavešine stekle moć i slavu – ne polažući na to koliko je glava i života na svim stranama odnijela ta slava. No, ima i bilo je još takvih naroda u prošlosti koji su za sebe smatrali da ih je „njihov“ Bog uzdigao iznad ostalih. Npr. bjelci u Južnoj Africi, Nijemci u vrijeme Hitlera, evropski odnosno engleski kolonizatori u Australiji naspram Aboridžina itd.

Da ne bi smo sada analizirali današnji jad i čemer koji traje od nedavno u Gazi, vratit ćemo se na trenutak u ne tako davnu prošlost.

Ona carstva koja su zaokružila svoje razumne i skromne granice nisu se urušavala. Nego na protiv – kada su sultani, kraljevi i fireri zinuli toliko da nisu mogli progutat prekrupan zalogaj onda su se udavili- zastalo im u grlu. Ni Napoleonova pohlepa nije dugo trajala, Džingis Khan se morao vratiti kući, Otomanska i Habsburška carevina su se urušile i vratile u prvobitne granice. Njemački firer je htio da pokori cijeli svijet – ali na kraju je taj njegov apetit razorio Njemačku i čak je podijelio na dva dijela a on sam – firer – se otrovao kad je vidio šta je uradio. Ne moramo ići ni tako daleko – u našem komšiliku se desilo isto tako ili slično. Milošević je htio da pokori cijelu Jugoslaviju i sve njene narode smatrajući svoje Srbe nebeskim narodom kako sam gore naveo ali, opucalo mu se o glavu – najprije lično njemu pa onda cijelom njegovom „nebeskom narodu“. Te danas mu je Srbija kraća za Kosovo i uz to još mu se Vojvodina vrti i na klimavim je nogama.

>>>>>>>>>>
1967. g. bio sam dječak ali dovoljno star da bih razumijevao šta nam kazuju na radiju i prenose na televiziji. Kada je Izrael u šestodnevnom ratu okupirao Sinaj, Golan, Zapadnu obalu i Gazu i kada su se lomila diplomatska koplja u UN-u da se isti povuče sa okupiranih teritorija – Skoro da je cijeli svijet bio na strani Palestine. U to vrijeme najvažnije izraelske face su bile David Ben-Gurion i ćoravi Moshe Dajan. UN su u to vrijeme brojale oko 150 članica i velika većina se izjasnila za povlačenje izraelskih snaga sa okupirane teritorije. Jedan od ove dvojice je demonstrativno bukvalno izletio za UN-govornicu na East Riveru i prijetećim tonom izjavio: gospodo članovi Ujedinjenih Nacija kada bi ste svi vi glasali da se mi povučemo i kada bi odnos glasova bio 149: 1 (taj jedan glas je glas Izraela) mi se nećemo povući , - jasno je izjavio jedan od ove dvojice. Sinaj je oslobođen odnosno Izraelci su se povukli tek 1982. a iz Gaze 2005. g. Golan je i dalje pod nekakvim međunarodnim protektoratom kao i Zapadna obala. A, međunarodne bitange su tu samo da stišavaju i smiruju Palestince dok se ovi drugi pomalo ali konstantno šire i pomiču među, zidaju bedeme i polažu žićane ograde. I niko da se osvrne na Berlinski zid preko kojeg ni ptica ni mušica nije mogla preletit a da je Honekerovi graničari nisu ustrijelili. Pa ipak, danas nema Honekera i taj zid koji je bio hermetička granica između dva svijeta je srušen i možda premješten na Ukrajinsko-rusku granicu.

Rečenica: sveto je da ništa nije sveto - ne znam od koga je potekla ali bi se sigurno mogla pripisati sinovima Israilovim. A da je tako kazuje nam i činjenica da su ubijali Božije poslanike, prekrajali Božiju riječ, Stari zavjet odnosno Tevrat ili Toru pa samim time im nisu sveti ni ljudski životi. Zar nema ni jedan autoritet u tom narodu da ich podsjeti na Drugi svjetski rat, na Auschwitz, Dachau, Mathausen … I da im kaže: ratom se ne dolazi do mira.

Znano je da sve što je Zapad kanio dogovoriti i uraditi sa Arapima odnsno muslimanima općenito, je to i ostvario. Iscrtao i podijelio granice i države, oduzeo im novac pod isprikom da će njihovo zlato i mony biti sigurnije u njihovim bankama, odškolovao arapsko-muslimanski kadar na svojim univerzitetima po svom ukusu koji im sada dobro dođe i koji radi po njihovim instrukcijama, plasirao svoje proizvode na arapsko-muslimansko tržište i time osigurao sebi konstantne kupce i potrošaće a istovremeno im savjetovali da ne ulažu u industriju i tehnologiju – jer će to oni za njih obavljati mnogo bolje i brže. Dakle Zapad je Istoku bar onom muslimanskom odredio vazalni položaj.

Palestina je Karcinom cijelog čovječanstva – ako ju ne izliječe lahko je moguće da se karcinom proširi i zahvat „druge vitalne organe“ jer se termin „Treći svj. rat“ tako olahko i usputno izgovara kao da se radi o nekakvom meteorološkom izvještaju.

VRHOstali prilozi:
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» TREBA ZNATI SLUŠATI
19. May 2024 02:49
» NAŠE SUDBINE
13. December 2023 14:15
» ŠOK
24. November 2023 14:29
» DAVID I GOLIJAT
09. November 2023 13:17
» DIBIDUS BILMEZI
10. October 2023 17:18
» IDE MILE LAJKOVAČKOM PRUGOM
22. August 2023 21:03
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
22. November 2022 16:57
» ... […] ROBOVI BITI NEĆEMO
18. October 2022 17:08
» EVROPA JE KUKAVICA
29. July 2022 15:37
» RASIZAM
15. June 2022 13:27
» KO JE KOGA PRAVIO?
01. June 2022 13:37
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif