Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Izrael - Palestina i humanitarna kriza u Gazi, - piše u pismu dr. Mustafa Cerić, UNESCO Laureat 2003.
BEZUVJETNO SVE UČINITI DA DOĐE DO PREKIDA VATRE I UBIJANJA NEVINE PALESTINSKE DJECE I CIVILA U GAZI
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 31. October 2023. 16:10:22
U povodu rata i humanitarne krize u Gazi, UNESCO LAUREAT 2003 dr. Mustafa Cerić, uputio je otvoreno pismo vladama-, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Australije, članicama Europske Unije i Institucijama Europske Unije:

Kao UNESCO LAUREAT 2003. osjećam humanu i moralnu potreb da vam se obratim otvorenim pismom u ime humanosti, u ime Sarajeva grada, koji je preživio 1425. dana opsade, ali je čuvao i sačuvao u sebi i oko sebe univerzalne vrijednosti mira, humanog suosjećanja i solidarnosti.

Nažalost, danas svjedočimo da napad izraelske vlade na Gazu krši ove univerzalne vrijednosti na očigled moćnog svijeta, koji to podržava tako što se protivi pozivu na prekid vatre i ubijanja nevine djece i civila u Gazi - Palestini.

Naravno, ubijanje nevinih civila 7. oktobra od strane Hamasa ne može se opravdati. Razumijem osudu tog čina i solidarnost sa žrtvama.

Međutim, akumulirano nasljeđe dehumanizacije Palestinaca rezultiralo je time da previše zapadnih vlada nekritički odobrava kampanju kolektivnog kažnjavanja, kao ratni zločin, miliona nevinih Palestinaca, kampanju koju je Izrael pokrenuo kao odmazdu. Kada je Rusija bombardovala kritičnu civilnu infrastrukturu u Ukrajini, ili Asad držao Alep pod opsadom, zapadne vlade su glasno i s pravom osudile ove napade i pozvale na hitan humanitarni prekid vatre. Mnogi se pitaju zašto to ne učine i ovdje.

Poštovana gospodo,
Došlo se do tačke u kojoj se kaže da je Hamas počinio ratni zločin 7. oktobra, ali postoji neupitan koncensus među svjetskim organizacijama za ljudska prva o tome da je ratne zločine počinio Izrael svojim nasumičnim bombardiranjem Gaze. Do sada je Izrael ubio više od osam hiljada civila. Da stvar bude gora, sa najviših nivoa izraelskog establišmenta emituje se poticanje na etničko čišćenje kojim se uklanja razlika između civila i boraca.

Zapadne prijestolnice ponose se svojom solidarnošću sa saveznicima, demonstrirajući taj ponos sa Izraelom. Ali da bi se postigla trajna sigurnost za Izrael i širu regiju, postoji moralna i strateška obaveza, a to je da se takozvana samoodbrana Izraela označi međunarodnim humanitarnim pravom te da izraelskoj okupaciji Palestine dođe kraj. Vi, zapadne vlade, ne ukazujete Izraelu na tu njegovu legalnu i moralnu obavezu prema rezolucijama UN-a. Slušajte eksperte UN-a, koji ponavljaju obavezu Izraela da se sustegne od kršenja međunarodnog prava te da poštuje rezolucije UN-a, koje zahtijevaju kraj izraelske okupaciji Palestine.


Vi, zapadne vlade, morale bi bezuvjetno učiniti sve da dođe do prekida vatre i ubijanja nevine palestinske djece i civila u Gazi, umjesto vaše šutnje, koja glasno govori da je ubijanje palestinske djece i civila ispravno. S obzirom na asimetriju moći između Izraela i Palestinaca, vaša glasna šutnja omogućava kolektivno kažnjavanje u Gazi, što je ratni zločin protiv čovječnosti. Štoviše, to dovodi do ubrzanog širenja ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, gdje izvještaji pokazuju da se Palestincima oduzimaju posjedi, te da se ubijaju ili stavljaju u 'administrativni pritvor' na stotine. Sve to, umjesto sigurnosti za Izrael, uzrokuje širenje kruga nasilja i mogućnost za regionalizaciju sukoba, koji vodi cijeli svijet u veliku neizvjesnost.

Poštovana gospodo,
Ne znam da li ste svjesni, ali na primjeru Gaze je očito da vam nedostatje strateški fokus te da neuspjeh vašeg pritiska na kolektivno pridržavanje međunarodnog prava ocrnjuje globalni moralni položaj Zapada. Vi biste morali shvatiti da vas vaš neodgovorni i nehumani odnos prema Gazi izoluje od velikog dijela sveta, produbljujući podjele u vrijeme natjecanja velikih sila, kao i izazove globalne sigurnosti i svjetske ekonomije.

Možda još uvijek nije kasno da održite mandat humanosti kako bi pravedno odgovorili na izazov Gaze, stavljajući u prvi plan univerzalne vrijednosti, kao što su pravo svakog čovjeka (Palestinca i Izraelca) na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Gaza je vaš civilizacijski lakmus test. Nemojte to zaboraviti. I moćnije civilizacije u povijesti od vaše (naše) sadašnje od Egipta – Faraona do Rima – Nerona, nisu nestajale od moćnijih od njih, već su nestajale od obespravljenih zbog njih. Uvijek imajte na umu da je Passover univerzalni put od ropstva do slobode, put kojeg baštine svi slobodoumni ljudi od Musaa – Mojsija do Nelson Mandele i Jasera Arafata.

Stoga, ja dolje potpisani mirotvorac iz Sarajeva pozivam vas zapadne vlade i sve ljude dobre volje, pozivam moju braću i prijatelje s kojima dijelim iste poglede o istini, pravdi, miru i pomirenju u svijetu, kao i iste vrijednosti među-religijskog i među-kulturnog dijaloga - pozivam sve da radimo iskreno zajedno na promociji univerzalnih vrijednosti humanosti na način jednakih prava Palestinaca i Izraelaca, odbacujući antisemitizam, antiarapsku i antimuslimansku netrpeljivost, kod kuće i u svijetu.

Pozivam, prije svega i iznad svega, zapadne vlade gore adresirane da odmah i bezuvjetno zahtijevaju prekid vatre u Gazi, da se pruži humanitarna pomoć svima kojima je potrebna te da se svi vrate političkom procesu, koji može osigurati pravedno, pošteno i trajno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja tako da Sveta Zemlja ima Sveti Mir a ne Sveti Rat.

Upamtite, nikad ne podcjenjujte četiri male svari:
- Malu bolest.
- Malog neprijatelja.
- Malu vatru.
- Malu mudrost.

Ovo moje otvoreno pismo je „mala mudrost“ iz Bosne. Nemojte je podcijeniti!, - piše u pismu dr. Mustafa Cerić, UNESCO Laureat 2003.

VRHOstali prilozi:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
Bošnjaci.Net | 04. March 2024 16:56
» ERDOGAN S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2024 16:18
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
12. November 2023 14:44
» WĀ ISLĀMĀ
24. October 2023 14:37
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif