Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, u povodu 15 godina djelovanja
INSTITUTA ZA ISLAMSKU TRADICIJU BOŠNJAKA: RESPEKTABILNA I PREPOZNATLJIVA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKA USTANOVA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. November 2023. 14:11:11
Na današnji dan, 1. novembra 2023. godine, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, naučnoistraživačka ustanova Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, obilježava 15. godišnjicu svoga naučnog djelovanja.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA kazao direktor Instituta dr. Ferid Dautović, osnivanju ove ustanove prethodio je naučni skup „Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj i institucije, perspektive“.

„Referati na skupu, zajedno s raspravom koja je uslijedila nakon izloženih referata, ukazivali su na neophodnost osnivanja naučnoistraživačke ustanove Islamske zajednice koja bi se aktivno i sistematski bavila islamskom tradicijom Bošnjaka. Takvo ozračje rezultiralo je prijedlogom Mehmedalije Hadžića, organizatora spomenutog skupa, da naučni skup preraste u instituciju koja će nastaviti da kritički razmatra teme i pitanja iz područja islamske tradicije Bošnjaka koje su postavljene i uokvirene spomenutim skupom“, naveo je Dautović.

Ističe da su ovaj prijedlog svi prisutni svesrdno podržali, te da je na temeljima ovog naučnog skupa, prijedloga Mehmedalije Hadžića i podrške prisutnih, na šestoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj 1. novembra 2008. godine, osnovan Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka te donesen Statut Instituta.

Institut se bavi naučnoistraživačkom djelatnošću iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka koja obuhvata naučnoistraživački i obrazovni rad. Područje djelatnosti Instituta obuhvata proučavanje pisane i usmene, duhovne i materijalne tradicije Bošnjaka kao i proučavanje društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka. Naučnoistraživački rad podrazumijeva kreativni rad čiji rezultat doprinosi otkrivanju novih znanja i korištenju postojećih znanja iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka.

„U vrlo kratkom periodu Institut je uspješno realizirao niz zahtjevnih naučnoistraživačkih projekata na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Do 2023. godine Institut je izdao 38 knjiga. Brojne knjige objavljene su u dvojezičnom ili višejezičnom izdanju. Također, u periodu od 15 godina uposlenici Instituta objavili su preko 120 naučnih i istraživačkih radova u domaćim i inostranim akademskim časopisima, te u poglavljima knjiga na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku“, naglasio je direktor Dautović.

Dodaje da je pored objavljivanja članaka i knjiga Institut u dosadašnjem radu samostalno i u suorganizaciji s domaćim i međunarodnim akademskim institucijama i fondacijama organizirao 25 značajnijih naučnih skupova, dok su uposlenici Instituta u posljednjih deset godina učestvovali na blizu stotinu međunarodnih, domaćih i regionalnih konferencija, naučnih skupova ili okruglih stolova, snimili četiri dokumentarna filma te organizirali sedam izložbi.

„Zahvaljujući aktivnom naučnom djelovanju, Institut je postao prepoznat kao jedina ustanova koja posvećeno, naučno i argumentirano djeluje na memorijalizaciji genocida nad Bošnjacima i afirmaciji islamske tradicije Bošnjaka i njenog očuvanja od stranih utjecaja. Možemo sa sigurnošću potvrditi da je u 15 godina svoga postojanja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka izrastao u respektabilnu i prepoznatljivu naučnoistraživačku ustanovu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i time opravdao svoje osnivanje i postojanje“, zaključio je Dautović.

Svečano obilježavanje ove jubilarne godišnjice Instituta planirano je 15. novembra 2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u 14.30 sati.

Glavno predavanje na godišnjici održat će inicijator osnivanja i prvi direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka prof. Mehmedalija Hadžić.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif