Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


PISMO „SVEVIŠNJEM“
Procitaj komentar

Autor: Velija Murić
Objavljeno: 01. November 2023. 20:11:53
Teškom zlobniku, neposlušniku, nepopravljivoj duši, ili čovjeku koji se po mnogo čemu, možda greškom desio na ovome svijetu, ne može se desiti a da u najtežem ili nekom svom otsutnom trenutku, svjesno ili ne, ne pomene majku, prije svega Svevišnjeg. U tom instiktivnom zovu „majko“ ili „Bože, pomozi“, kao da se otkriva ovozemaljska ljudska nemoć. Bilo bi dobro, ako bi naš problem bili samo jedni ili drugi ili i jedni i drugi, a tek šta sa onima koji duboko religijski slijede Božji put - tek kako se oni suočavaju sa ovozemaljskom zbiljom, koja isto tako traži odgovore na sva postavljena i ne postavljena pitanja. Zov prema majci ili Svevišnjem, bilo onih koje samo instikt nosi ili vjerujućih, koji izvire iz njih samih, su nagonsko - duhovne kategorije koje skoro i nije potrebno posebno pojašnjavati.

Svi relilgijski putevi prema stvoritelju, uče nas da je on jedan, da je svemoćan, da je nevidljiv i neponovljiv. U svojevrsnom traganju o njemu, ovozemaljskom čovjeku ispisanih ili preko svetačkih imena prenjetih poruka, koje vremenom postajuć dijelom ljudska svijest, uvjerenja, načini života i putevi prema njemu, odvest će nas do dileme o sudu koji ište odgovor na vječito pitanje o pravdi i nepravdi. U tom traganju koje datira još iz predvjerskih vremena, možda se možemo zapitati: da li je On, možda, utelotvoren ili pak na neki način „prizemljen“ u čovjeku, tačnije u njegovom kolektivnom biću. Ako je već tako a realni život nas uči da jeste, onda se životna zbilja, htjeli to ili ne, sudara sa istinom o tzv. ovozemaljskim „hodajujćim bogovima“. Vjerujuća imaginarnost i svijest o samo jednom Stvoritelju, prema ovozemaljskim nazorima, kada biva pretvorena u svetovnu moć koncentrisanu u pojedincu, koji ne rijetko uzima za pravo, i daje mu se, da odlučuje o životu i smrtil o sudbinama ne samo jednog već čitavih skupina ljudi, o prostoru i životnom opstanku, vjeri, zdravlju, slobodi, čak i o razmišljanju i uopšte slobodi mišljenja, bez svake sumnje, razumnog zbunjuje do nevjerovatnog.

Ko su ti mali „bogovi“ ako to nijesu, u nekim vremenima šefovi država, komandanti vojnih jedinica i ili sistema, politički lihvari i šićardžije, koji u ime grupacija kojima pripadaju a ne rijetko u svoje ime i za sebe, zbog date im nadmoći, bez pomisli o odgovornosti i posledici, znaju kidisati na život nevinog. Da li je to možda onaj Lukić, što bez genske vjere i ljudskog morala, vatrom, kuršumom i bombama, u jednom mahu i višegradskom danu, zločinački uze nevine duše. Potom isti on, pomućene svijesti i s'nagonom mržnje, ote i netrepnuvši brutalno pobi one putnike iz štrbčkog voza - sve zbog imena, druge vjere i nacje. Ili je to možda onaj stasali Titov oficir u liku zvijeri Mladića, što se razjunači nad srebreničkom nejači, sve u znak njemu znane osvete prema dahijama i onim turcima iz Kosovskog boja od prije toliko vjekova. Svakako da nije slijedio mentorsku podršku Radovana i Slobodana i nebrojeno drugih, kojima rad čistih prostora i teorije „o nebeskom narodu“, nikada nije bilo dosta krvi, „junaštvo“ bi mu ostalo samo pusta želja. Na žalost, priča o tim nesojima, koja sudski još uvijek nije dovršena, podpomognuta jednosmjernim kolektivno-svetačkim nazorom o njima ogrezlim u tudjoj krvi, kao nemila istina pretvarajuć se u neku novu prošlost.


U svojoj nemoći, da sebi i drugima do kraja objasne moć silnika a nemoć žrtve, nalazeći svoja uvjerenja u svetim knjigama, pritom iz svetovnog bezizlaza tražeći duhovni izlaz, vjernici će kazati - zlikovcu je udijeljena moć da bi se on i ovozemaljski čovjek prizvali na iskušenje do božanskog suda o dobru i zlu. Doveden pred svršen čin, time pretvarajući iskušenje u ovozemaljsku zbilju žrtve, istina iz basne „o vuku i jagnjetu“, dovest će nas pred ozbiljnu dilemu – da li je možda i jagnje u konstantnom iskušenju o sebi kao obroku i vječnoj krivici vuku, a tek šta li je sa sudbinom uvijek slabijeg, posebno onoga ko je zbog vjere i imena u deseteračkoj svijesti odavno jačega, načertanijsko-memorandumski, pretvoren u istorijsku i nebranjenu metu.

Nesumnjivo, u tom kontekstu u dužem trajanju i istorijskom kontinuitetu, skoro naviknuto ali ispostavlja se samo jednom narodu, dogadja se konstantno „iskušenje“ ili htenje koje je, po svemu sudeći, iz portfelja božanskog „prenijeto“ na čovjeka vladaoca, ratnika ili zadnjeg redova. Upravo, osvjedočena moć čovjeka, da odlučuje baš o svemu – o životu i smrti a sve dovodeći u vezu sa božanskim, naći će se u problemu nikada ne zatvorenog začaranog kruga oivičenog duhovno - božanskim i svetovno – ovozemaljskim. Recimo, božanski da, ali svjetovno, ko bi ili pak ispostavlja se niko, bio krivac za genocid uz ubijanja i raseljavanje (1992. – 1995.) prostora pljevaljske Bukovice ili pak za deportacije Bošnjaka (1992.) radi pogubljenja na stotine, samo zbog nacije, vjere i imena, uz to sve u vrijeme kada na crnogorskom prostoru nije bilo rata. Opet praktično u istom vremenu, nebaždarena hapšenja i prebijanja sandžačko-bošnjačkih prvaka (1994.) uz poznata politička SDA suđenja i zatvorske kazne od preko stotine godina. Ako svete knjige poručuju – ljubi bližnjega svoga a da je zlo čovjeku, neoprostivi grijeh ili isto što i zlo Bogu. Što je tu po srijedi - ko, zbog čega i ko presudjuje da čovjek čovjeku nanese zlo. Ko i zbog čega daje božansku snagu jednom a po pravilu žrtvom čini nevinog.

Suočen sa nemoći i ovozemaljskom zbiljom, pritom ostavljajući božje Božjem, ovo je pismo naslovljeno onim samozvanim hodajućim „bogovima“, koji ispostavlja se, odlučuju o onome što vjerujući čovjek pripisuje Bogu, pritom zaboravljajući da su i oni samo ljudi duhovno odgovorni Bogu, svjetovno čovjeku, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Palestino, oprosti mi, jer i ja sam čovjek.


Velija Murić, advokat
Izvršni direktor Crnogorskog komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava

VRHOstali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» SANDŽAČKI ISTORIJSKI USUD
17. March 2024 17:52
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
19. February 2024 02:56
» PREGLASNA TUŽILAČKA TIŠINA
22. January 2024 20:47
» ŠTRPCI KAO NEZABORAV
10. July 2023 19:43
» CRNA GORA - ZABORAVLJENI ZLOČINI
13. February 2023 20:56
» SANDŽAK IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
09. January 2023 01:49
» SPORA PRAVDA, GOTOVA NEPRAVDA
22. October 2022 12:59
» ONI ĆE BJEŽATI OD SEBE
28. December 2021 22:22
» HODAJUĆI "MRTVACI"
09. November 2021 02:45
» JUSTICIJA TE ZOVE
19. June 2021 12:42
» ZLOČINI BEZ KAZNI
08. June 2021 03:08
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif