Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Zahraa Al-Akhrass, kanadska novinarka palestinskog porijekla, otpuštanja iz kanadske novinske agencije Global News
IZRAEL SVAKOGA KO PODRŽAVA PALESTINU TRETIRA KAO "TERORISTU"
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. November 2023. 18:11:17
Zahraa Al-Akhrass, kanadska novinarka palestinskog porijekla koja je otpuštena zbog svojih postova podrške Palestini u vezi s izraelskim napadima na Gazu koji traju od 7. oktobra, poručila je kako njen otkaz treba biti tretiran kao cjelina u kontekstu sveukupnog nastojanja koje ima za cilj ušutkati one koji danas podržavaju Palestinu, javlja Anadolu.

Akhrass je za Anadolu govorila o procesu njenog otpuštanja iz kanadske novinske agencije Global News, zbog postova u kojima podržava Palestinu, te odnosu zapadnih medija prema novinarima koji podržavaju Palestinu.

Kazala je kako je uklonjena iz Global Newsa, gdje je radila od februra 2020., zbog postova u kojima je izrazila podršku palestinskom narodu 18. oktobra.

"Dobila sam upozorenje od institucije za koju radim da su moje objave na mojim računima na društvenim mrežama u suprotnosti s pravilima rada. Moji računi su isključivo privatni i nemaju nikakve veze s mojim položajem zaposlenika Global Newsa. Global News smatra da ima pravo spriječiti me da objavljujem stvari o određenim temama", kazala je Akhrass.

Navodeći kako postoji veliki nedostatak empatije prema Palestincima u zapadnim medijima, Akhrass je podvukla kako "njena smjena treba biti tretirana kao cjelina u kontekstu nastojanja koje ima za cilj ušutkati one koji danas podržavaju Palestinu u zapadnim medijima".

"Nisam prvi Palestinac koji je otpušten zbog podrške Palestini, neću biti ni posljednja", poručila je Akhrass, te dodala: "Ako zapadni mediji tvrde da su nepristrasni, trebali bi nam omogućiti da se čuje naš glas, bez ušutkivanja Palestinaca, bez prijetnji, bez traženja od nas da šutimo o ovoj nepravdi kojoj je naš narod izložen."

Dalje navodi da su muslimani, Arapi, a posebno Palestinci u zapadnim zemljama izloženi velikim talasima mržnje.

"Naravno, ta mržnja potiče sa Zapada, koji je danas potpuno proizraelski. Izrael svakoga ko stoji uz Palestinu i protivi se izraelskoj okupaciji i njenim zločinima karakterizira kao 'teroriste i one koji simpatiziraju teroriste'. Ova situacija je prilično opasna. Vidjeli smo ubistva u Sjedinjenim Državama motivirana mržnjom prema Palestini. Ova situacija je dostigla nivoe koji ugrožavaju našu sigurnost kao građana ovih zemalja", poručila je Akhras.

Podsjetila je kako je i ranije dijelila objave koje odražavaju njene političke stavove i stav prema dešavanjima u svijetu, ali kako nije imala problema.

"Slobodno sam rekla i osudila invaziju na Ukrajinu, niko mi nije rekao da su ti postovi neuravnoteženi ili pristrasni, ali kada sam izrazila svoje odbijanje izraelske okupacije moje zemlje, Palestine, odjednom sam postala neko s predrasudama i prijetnja za principe nekih zapadnih medija. Tako da mogu reći da odbacujem invaziju na Ukrajinu, ali ne mogu govoriti o izraelskoj okupaciji", pojasnila je Akhras.

Akhrass je napomenula da je od nje traženo da dođe na radno mjesto radi "istrage" u vezi s njenim objavama na društvenim mrežama dok je bila na porodiljskom dopustu.

"Osobi koja me pozvala da dođem u ured postavila sam nekoliko pitanja i poslala mu fotografiju djeteta koje je poginulo od posljedica izraelskog bombardiranja Gaze. Rekla sam da ova fotografija održava napad na Gazu i 75-godišnju realnost palestinskog naroda. Nažalost, ta osoba je rekla da sam nanijela štetu njegovoj psihi slanjem fotografije protiv njegove volje i podnijela prijavu protiv mene", kazala je Akhrass.

Napominjući da je podnijela tužbu protiv Global Newsa zbog nepravednog otkaza, Akhrass je dodala da ne može biti nezakonito otpuštena dok je na porodiljskom dopustu.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif