Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik IFIMES-a Mesić uručio priznanje akademiku Pejanoviću
AKADEMIKU MIRKU PEJANOVIĆU URUČENO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO
Procitaj komentar

Autor: IFIMES
Objavljeno: 10. November 2023. 01:11:01
LJUBLJANA, 9.novembar 2023 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] dodijelio je »priznanje za životno djelo« potpredsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i nekadašnjem članu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (1992-1996) akademiku prof. dr. Mirku Pejanoviću.

Priznanje za životno djelo akademiku Pejanoviću uručio je počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik Mesić je naglasio ulogu i doprinos akademika Pejanovića u Bosni i Hercegovini u najtežem periodu agresije na tu zemlju i njegovo državotvorno djelovanje kroz jačanje demokracije i razvoj multietničkog društva. Pored svoje uloge političara, mogu slobodno reći državnika, akademik Pejanović je kao vrhunski intelektualac doprinio afirmaciji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da njegova zemlja postane punopravna članica EU i NATO-a. Sve što je kroz svoj život uradio akademik Pejanović kao uvjereni Evropljanin, a još uvjerljiviji i autentičniji Bosanac u najpozitivnijem značenju te riječi treba da bude putokaz sadašnjim i budućim generacijama, rekao je Mesić.

Bakhatyar Aljaf (lijevo), Valentin Inzko, Ernest Petrič, Stjepan Mesić, Mirko Pejanović, Zijad Bećirović (desno)

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno posebno istaknuti ulogu akademika Pejanovića, kao aktivnog sudionika i svjedoka jednog vremena, vjerojatno najtežeg u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnom razdoblju dao je neizmjeran doprinos očuvanju te države, njenog historijskog bića kojeg karakteriziraju multietničnost, multireligioznost i multikulturalnost sa naglaskom da ljudi u Bosni i Hercegovini moraju biti ujedinjeni u svojim različitostima i to akademik Pejanović vidi kao prednost, a ne kao nedostatak Bosne i Hercegovine.

Akademik Mirko Pejanović se zahvalio na priznanju i u svečanom govoru je istakao važnost euro-atlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da Bosna i Hercegovina postane članica EU i NATO-a Pri tome je važno raditi na ubrzanju procesa euroatlantskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije Zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU. Pojedinačno pred svakom zemljom su domaći zadaci, koje mora izvršiti postizanjem opšteg društvenog konsenzusa i ambijenta na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, vladavine prava, razvoj multietničkog društva, njegovanje različitosti, jačanje regionalne saradnje i usvajanje evropskih vrijednosti mogu cijeloj regiji donijeti samo dobro i prosperitet. Zbog toga je važno da osiguramo trajan mir i dugoročnu stabilnost.

VRHOstali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Ostali prilozi istog autora:
» KO POTKOPAVA KRHAK MIR U BIH?
12. March 2023 14:35
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif