Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U SARAJEVU ODRŽANO MEMORIJALNO PREDAVANJE PROFESOR FIKRET KARČIĆ
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 17. November 2023. 15:11:42
SARAJEVO, 16. NOVEMBAR 2023. (MINA) - Centar za napredne studije, u saradnji sa Bošnjačkim institutom u Sarajevu, danas je u prostorijama Instituta organizirao drugo memorijalno predavanje Profesor Fikret Karčić, posvećeno životu i radu rahmetli profesora Karčića.

Prof. dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, naglasio je da je „nauka koju je proizvodio prof. Fikret Karčić vrlo korisna i relevantna za bosanske muslimane, da se orijentiraju u trenutnoj situaciji i evropskom prostoru.“


„Mislim da neću pogriješiti ako kažem da je malo drugih muslimanskih intelektualaca koji su nam u toj mjeri pomogli da se u ovim prilično konfuznim, zahtjevnim vremenima, orijentiramo. Mi uspomenu na njega čuvamo primarno iz tog razloga, a hvala Bogu, profesor ima široku porodicu, vrlu uspješnu, koja čuva uspomenu na njega kao ličnost“, izjavio je Alibašić.

Predavanje o temi The Religious Dynamics of the Russian War on Ukraine održao je Jose Casanova sa Univerziteta Georgetown.

Casanova je sociolog religije. Njegova najnovija istraživanja usmjerena su prvenstveno na dva područja: globalizaciju i religiju, te dinamiku transnacionalne religije, migracija i rastuće etnoreligijske i kulturne raznolikosti.


„Ovo je konflikt dva grada, dva kršćanstva, pri čemu su dvije sestrinske crkve otišle u različitim pravcima. Jedna je imperijalna, koja želi kontrolu nad drugim, i druga koja želi svoju neovisnost. Ovo je konflikt i oko pravoslavlja. Rusija želi da kontrolira sve, uključujući ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Ovo je konflikt i unutar same pravoslavne crkve, unutar moskovske i istanbulske patrijaršije. Taj unutrašnji konflikt se prenosi diljem svijeta“, kazao je Casanova.

Hikmet Karčić, sin rahmetli profesora, podsjetio je da je prvo memorijalno predavanje održano prošle godine, te da je ideja bila da se kroz seriju predavanja čuva sjećanje na prof. Karčića.


„Kao porodici nam ovo mnogo znači, jer, na ovaj način najbolje se čuva sjećanje na našeg oca, na profesora. Također, pokušavamo da u javni život unesemo jedan drugi način sjećanja na naše velikane, da ne bude uvijek priča o njima, nego da kroz neka nova saznanja novih profesora, kao društvo, kao pojedinci, nešto novo naučimo“, izjavio je Hikmet Karčić.

Profesor Fikret Karčić ostavio je neizbrisiv trag u akademskom svijetu i bio je istaknuta ličnost u istraživanju i promociji kulture, tradicije i identiteta Bošnjaka.

Njegov rad i djelo svjedok su njegovom požrtvovanom i neprekidnom doprinosu islamu, tradiciji i kulturi Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif