Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Iz pera Crnogorca povodom 20. novembra - Dana Sandžaka
SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST-DAN SANDŽAKA DANAS
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 19. November 2023. 23:11:59
Dana 20. novembra, Sandžak postaje mjesto đe se prepliću različite kulture, jezici i identiteti, a istovremeno se slavi zajednička prošlost, borba i stremljenja ka budućnosti. Tokom Drugog svjetskog rata, Sandžak je bio svjedok stvaranja posebne političko-teritorijalne jedinice unutar Jugoslavije, a njegov narod je zajedno stupao u borbu pod okriljem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Ono što čini Sandžak posebnim nije samo geografska oblast, već bogatstvo različitosti koje su oblikovale njegovu prošlost. Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i mnogi drugi narodi živjeli su zajedno, dijeleći sudbinu i ciljeve tokom svoje istorije ali i antifašističke borbe. Uprkos različitim jezicima i kulturama, njihova snaga ležala je u sposobnosti da pronađu zajednički jezik u borbi protiv fašizma. ZAVNOS, kao vrhovno političko tijelo u Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata, predstavljao je istinsku manifestaciju multikulturalnog jedinstva. Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i drugi narodi sastajali su se kako bi donosili zajedničke odluke, stvarali zakonodavstvo, i oblikovali osnovne principe oslobođenja. Njihova saradnja nije bila samo odraz vojne taktike, već i živog svjedočanstva da različitost može biti izvor snage. Tokom tih godina, Sandžak nije samo bio poprište borbe, već i mjesto đe su se njegovali i čuvali kulturna baština svih zajednica. Jezička raznolikost, folklor, i tradicije obogatile su zajednički identitet Sandžaka. Ovaj period predstavlja ne samo stranu rata, već i vrijeme đe su se ljudi međusobno obogatili kroz razmjenu iskustava i vrijednosti.

Danas, Sandžak nastavlja svoj put kroz izazove i promjene, ali sa snažnim temeljima multikulturalne prošlosti. Različite zajednice u Sandžaku dijele zajednički prostor, razgovarajući, gradeći mostove i izgrađujući zajedničku budućnost. Snaga njihove borbe i zajedništva tokom Drugog svjetskog rata služi kao podsjetnik da je multikulturalnost nešto što treba njegovati i očuvati, jer je u njoj snaga koja pokreće društvo naprijed.

Sandžak, biser bogate istorije i različitosti, ponosno stoji kao spoj kultura koje čine srce ovog kraja. Novi Pazar, viševjekovni ponosni ekonomski i kulturni centar, predstavlja kamen temeljac ove po mnogo čemu jedinstvene baštine. U dubinama vjekova, Sandžak je svjedok prolaska raznih carstava i država, ali je očuvao svoj identitet i dušu. Otomansko carstvo ostavilo je neizbrisiv pečat, čineći vašu prošlost šarenom paletom koja se proteže kroz vrijeme. Ono što čini Sandžak posebnim je raznovrsne etničke i vjerske zajednice koja oživljavaju njegove ulice. Bošnjaci, su najbrojnija zajednica, sačuvali su svoj jezik, običaje i tradiciju, čineći da Sandžak diše sa duhom svojih stanovnika. U njegovom srcu živi magija jedinstva i tolerancije, đe Bošnjaci, Srbi, Albanci, Crnogorci zajedno čine jednu posebnu sliku. Neka njegova raznolikost bude vaša snaga, a ne slabost. Naša ljubav prema Sandžaku ne poznaje granice etničke pripadnosti, jer svi su oni građani ovog prelijelepog kraja. U jedinstvu leži njihova moć, a u poštovanju različitosti njihova autentičnost. Dok koračamo kroz ulice Novog Pazara, đe se prošlost susreće sa sadašnjošću, osjećamo ponos brojnih kultura i nasleđa. Svaki sokak nosi priču, svaki pogled na džamiju ili crkvu podsjeća nas na njihovu zajedničku prošlost i budućnost koju grade zajedno. Iako je prošlost Sandžaka obilježena raznim vladarima i imperijama, njihova zajednica je izrasla iz tih iskustava sa posebnim identitetom. Njihov ponos nije samo u arhitektonskim spomenicima, već u duhu zajedništva koji se prenosi s generacije na generaciju.

Sandžak, vaš dom, vaša ljubav, a naša sudbina. Neka naša patriotizam bude most koji spaja srca i čini nas jačim. Ujedinjeni, sa poštovanjem prema svima, gradeći bolje sutra za naredne generacije, jer Sandžak je naše zajedničko blago koje treba čuvamo sa ljubavlju i poštovanjem. Sandžak je živi testament o bogatstvu i dubini njegovih naroda, izmiješanih u bogatm ćilimu života. Između drevnih karavanskih puteva i istorijskih bitaka, Sandžak proživljava kao priča o zajedništvu koje definiše suštinsku srž svih naroda ovog kraja. Draga braćo Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci, i ostali narodi. Želim vam srećan Dan Sandžaka! Neka 20. novembar bude svijetli praznik dobrote i dostojanstva svih naroda koji u ovom prelijepom prostoru žive zajedno. Sandžak nosi u sebi bogatstvo različitosti i jedinstva, čineći ga posebnom i jedinstvenom. Neka ovaj dan bude prilika da slavimo zajedništvo, toleranciju i međusobno poštovanje koje čini temelj vašeg suživota. Ujedinjeni, možete graditi bolju budućnost za sve vas, đe će ljubav prema vašem zajedničkom domu biti jača od bilo kakvih podjela. Želim vam mirne i radosne trenutke u krugu porodice i prijatelja, te da ova čestitka doprinese toplini i radosti vašeg praznika.

VRHOstali prilozi:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif