Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


RANKO BALABAN I OSTALI: ZA ZLOČINE U BOSANSKOM NOVOM 162 GODINE ZATVORA
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 22. November 2023. 20:11:31
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih za zločine u Bosanskom Novom osuđeni na ukupno 162 godine zatvora.

Ranko Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18 godina, Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela i saizvršilaštvo na način kako je opisano u optužnici.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi Ranko Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Rajko Karlica, Milenko Brčin i Miroslav Kapetanović.

Vijeće je utvrdilo da su svi optuženi 22. juna 1992. godine, nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće. Tu su, kako je zaključeno, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, pod prijetnjama da će ih ubiti ako to ne urade; pucajući i galameći na njih, poveli ih prema pravoslavnom groblju, gdje su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žene i djeca to posmatrali.

“Potom odvajaju oko 90 muškaraca i odvode ih na muslimansko groblje, gdje ih tjeraju da iskopaju grobnicu i stanu oko nje, nakon čega su naoružani vojnici dobili naredbu da stanu u streljački vod i započnu pucnjavu”, navela je predsjedavajuća Vijeća Lejla Konjić Dragović iznoseći prvostepenu presudu.

Tom prilikom ubijena su 24 muškarca, a njihova tijela su pronađena na različitim lokacijama, s obzirom da je grobnica prekopavana, a tijela prebacivana u rijeku. Posmrtni ostaci svih ubijenih još uvijek nisu nađeni.

“Optuženi su proglašeni krivima, jer su, znajući za postojanje širokog i sistematičnog napada koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva, svojim djelima doprinijeli tome”, rekla je Konjić Dragović obrazlažući prvostepenu presudu.

Vijeće je nesumnjivo utvrdilo i elemente saizvršilaštva kod svih optuženih za koje je utvrdilo da su bili pripadnici kao pripadnici srpskih oružanih snaga, kao i njihove pojedinačne inkriminacije.

Kako je navela sutkinja Konjić Dragović, uprkos protivljenju Odbrana, Vijeće je poklonilo vjeru svjedocima Stojanu i Zoranu Kenjalu te Draganu Balabanu, koji su s Tužilaštvom BiH sklopili sporazume o priznanju krivice.

Stojan Kenjalo i Balaban su ranije osuđeni na po sedam godina, a Zoran Kenjalo na pet godina zatvora.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, Vijeće je kao otežavajuću okolnost uzelo svirepost i okrutnost prilikom počinjenja krivičnog djela.

“To se naročito ogleda u činu da su civile natjerali da sami sebi kopaju raku, bez imalo empatije”, kazala je sutkinja Konjić Dragović i dodala da su olakšavajuće okolnosti za Vijeće bile te da su optuženi bili pod utiskom sahrane ubijenog srpskog vojnika.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, optuženima će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru te su oslobođeni plaćanja troškova postupka pošto je Vijeće utvrdilo da bi time bila ugrožena njihova egzistencija.

Po izricanju presude, predsjedavajuća Konjić Dragović saopćila je da se optuženima ukidaju dosadašnje mjere zabrane, a da je Vijeće optuženima odredilo kaznu pritvora, koja može trajati najduže devet mjeseci.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. (detektor.ba Foto: BIRN BiH)

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
»
15. July 2024 16:49
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif