Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


STRANKA ZA BIH: SMJENA ZAMJENIKA NAČELNIKA SREBRENICE JE POSLJEDICA ETNIČKOG ČIŠĆENJA I GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. November 2023. 15:11:03
Smjena zamjenika načelnika nije samo uobičajeno političko nadmudrivanje ili promjena skupštinske većine, već je posljedica etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima. Proces etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima ne završava se fizičkim uništenjem ili protjerivanjem jednog naroda već sveukupnom dominacijom nad svim sferama tog naroda pa i političkom. Ovu posljednju etapu gledamo uživo. To smo već ranije vidjeli kada su Srbi izabrali predsjedavajućeg Skupštine opštine Srebrenica mimo volje Bošnjaka, sada to vidimo i za smjenu zamjenika načelnika općine Srebrenica. Ovdje se ne radi o stranačkoj pripadnosti jer istu sudbinu bi dočekao i kadar iz SBiH-a ili bilo koji drugi probosanski orijentisan politički subjekt ili pojedinac.

Ovaj proces dominacije jednog naroda nad drugim nije samo ograničen na lokalnu samoupravu već i šire. Na nivou entiteta politička moć Bošnjaka svedena je na ustavni minimum u Narodnoj skupštini, dok u Vijeću naroda Rs prva instanca zaštite vitalnog nacionalnog interesa predata je SNSD-u i ovisi od 2/3 većine u Klubu Bošnjaka. Jedino autohtono ustavno djelovanje koje je preostalo jeste da Bošnjaci kao narod mogu odlučiti da li će ili neće podržati određene izmjene Ustava Republike srpske. Sve ostalo možete ostvariti samo ukoliko ste Bošnjak po mjeri i izboru SNSD-a i Milorada Dodika.

Nadamo se da će ovaj događaj, ali i proces zabranjivanja obilježavanja državnog praznika Dana državnosti BiH upaliti alarme u međunarodnoj zajednici, posebno u OHR-u, na stanje Bošnjaka u manjem bh. entitetu. Da pored uobičajenog izražavanja zabrinutosti za stanje u Rs-u, a konkretnog djelovanja na Ustav FBiH se konačno počne djelovati i na Ustav RS-a s ciljem osiguranja ravnopravnosti naroda u ovom manjem bh. entitetu.

Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Srebrenica će u narednom periodu predložiti kako političke tako i pravne korake, te pozivamo sve probosanske stranke da zajedničkim snagama se odupremo ovom, još jednim u nizu, bestijalnom napadu na Bošnjake, a samim time i na državu Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko želimo da Bošnjaci opstanu na području entiteta Rs, onda je potrebno da ojačamo izborni kapacitet Bošnjaka kroz izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti onima koji su živjeli na teritoriji općina, prema popisu 1991. godine da glasaju za te općine. Svi oni koji budu učestvovali u izmjenama Izbornog zakona, a da prethodno ne osiguraju ovo za entitet Rs staviti će pečat na potpuno istrebljenje Bošnjaka iz ovog entiteta.

VRHOstali prilozi:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
Bošnjaci.Net | 04. March 2024 16:56
» ERDOGAN S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2024 16:18
Ostali prilozi istog autora:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
04. March 2024 16:56
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif