Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ NA PROJEKCIJI FILMA 'PRAVDA': OD ČINJENICA SE NE MOŽE POBJEĆI, A ONE SU UTVRĐENE I U PRESUDAMA MEĐUNARODNIH SUDOVA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 29. November 2023. 21:11:30
Javna ustanova (JU) Fond Memorijala Kantona Sarajevo priredila je večeras u glavnom gradu BiH projekciju dokumentarnog filma "Pravda", u produkciji mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, te promociju fotomonografije "Heroji Mostara".

Povod za ovaj događaj, koji je Fond Memorijala organizovao u saradnji s pomenutim Centrom za mir, te Mostar Muzejem i Memorijalom, bila je šesta godišnjica od presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Dokumentarni film "Pravda" govori o udruženom zločinačkom poduhvatu presuđenom prije šest godina i borbi građana Mostara za pravdu i mir.

U fotomonografiji "Heroji Mostara" dokumentovana je herojska borba za odbranu Mostara, uz više od hiljadu fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u periodu od 1992. do 1995. godine, piše Fena.

Projekciji i promociji, između ostalih, prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u izjavi novinarima rekao da su u presudama međunarodnih sudova utvrđene činjenice.

Komšić važnim ocjenjuje govoriti istinu, onako kako jeste bilo i ni zbog čega izbjegavati tu istinu ili prelaziti preko nje.

- Sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini bila je jedna katastrofa za sve ljude kojima je stalo do ove zemlje.

I u ime sjećanja na te ljude koji su svojim životima, zdravljem, djelovima tijela platili i ovaj današnji dan, mi smo dužni govoriti samo istinu, - poručio je Komšić.

Prema njegovim riječima, istina je takva kakve jeste, i od činjenica se ne može pobjeći.

- A činjenice su utvrđene i u presudama međunarodnih sudova, pa i u ovoj o kojoj je danas riječ. Dakle, kao i u životu. Nema tu puno mudrosti.

Foto: Patria

Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa, jedino istina donosi i pomirenje i jednu vrstu relaksacije odnosa u Bosni i Hercegovini, - dodao je Komšić.

Direktor Centra za mir i multietničku suradnju Safet Oručević rekao je da će publika imati priliku vidjeti film povodom šest godina od presude u predmetu "Prlić i ostali" i sve događaje i reakcije koje su se dogodile na taj dan.

- Gledat ćemo u tom filmu i ekskluzivne snimke rušenja Starog mosta sa položaja Hrvatske vojske i HVO-a na Humu u Mostaru, a kasetu sa tim snimkom čuvao je u svom okruženju general i ratni zločinac Slobodan Praljak.

Također, večeras promovišemo knjigu "Heroji Mostara", odnosno fotomonografiju, prvu koja je nastala poslije rata u kojoj se pokazuje borba, način kako je opstao Mostar. Tu su sve fotografije koje su skupili u Centru u posljednjih 20 godina, - istakao je Oručević.

Naglašava da se za istinu treba boriti, te da bi u ovoj zemlji bilo mnogo toga normalnije da su prihvaćene presude Suda u Hagu.

Fond memorijala KS, kako je rekao direktor Ahmed Kulanić, i večerašnjom aktivnošću njeguje kulturu sjećanja, prezentira i govori o svim relevantnim događajima u BiH.

- Zbog toga smo s ponosom suorganizovali ovaj događaj sa Centrom za mir iz Mostara. Značajno je da imamo ovakve događaje, da diskutujemo kako bismo pokušali da izvučemo pouke za buduće generacije, lekcije iz prošlosti i na taj način da bismo mogli adekvatno da odgovaramo na sve izazove s kojima se susrećemo, - zaključio je Kulanić.

Foto: Patria

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif