Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Reisul-ulema u posjeti MIZ Cazin: Sastanak sa rukovodstvom i posjeta mektebima
REISUL-ULEMA KAVAZOVIĆ: UČINIMO SVE DA NAŠA DJECA OSTANU NA OVIM PROSTORIMA, DA NE IDU IZ BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 10. December 2023. 05:12:41
CAZIN, 9. DECEMBAR 2023. (MINA) - U okviru obilježavanja 30 godina reaktiviranja rada Muftijstva bihaćkog, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Cazin.

U prvom dijelu posjete je upriličen sastanak sa rukovodstvom Medžlisa u prostorijama Stare medrese, kada su domaćini predstavili svoje aktivnosti i planove za naredni period.


„Sretan sam što imamo priliku izraziti dobrodošlicu reisul-ulemi koji je u posjeti Muftijstvu bihaćkom. Drago nam je što je, uz susret sa članovima Izvršnog odbora posjetio neke od 47 džemata, koliko ih je na području Medžlisa Cazin. Nadam se da ćete iz našeg Medžlisa i džemata ponijeti lijepe utiske“, rekao je ovom prilikom glavni imam MIZ Cazin Said-ef. Mujakić.

Reisul-ulema je potom posjetio Gradsku džamiju u Cazinu, gdje je se susreo sa džematskim imamom Smajom-ef. Šabićem, članovima džematskog odbora i polaznicima mektepske pouke.

Posjeta Medžlisu Cazin je završena obilaskom džamije džemata Donja Koprivna, gdje su prolaznici mektepske pouke, uz koordinaciju džematskog imama Omer-ef. Kovačevića, izveli prigodan program.
„Mekteb potiče još od Poslanika, preko halifa, potom i onih koji su donijeli vjeru na ove prostore, pa evo i do nas. Na ovaj način mi čuvamo našu vjeru, a dani u kojima se odvija mektepska pouka za nas su najvažniji dani“, rekao je muftija Kudić.


Reisul-ulema je čestitao imamima sa kojima se susreo na predanom i temeljitom radu, a učenicima uputio prigodne savjete, uz poruku da nastave putem sticanja znanja.

„Ovdje imamo priliku vidjeti kako naša djeca uče Kur'an i kako poznaju svoju vjeru. Više od 7.000 djece na području ovog muftiluka jutros se probudilo i otišlo u mektebe. Vjerujemo da su to generacija koje će nas zamijeniti u saffovima i brinuti se o onome čemu smo ih naučili“, poručio je reisul-ulema Kavazović.


Uz osvrt na izazove sa kojima se susreću Bošnjaci, uz posebno isticanje intenzivnijih migracija, reisul-ulema je uputio nekoliko poruka o čuvanju veze sa domovinom.

„Važno je da učinimo sve da naša djeca ostanu na ovim prostorima, da ne idu iz Bosne i Hercegovine. Mislim da se svi trebamo zamisliti o tome, kako u Islamskoj zajednici, tako i izvan nje. Naša zemlja je lijepa, ima svoje blagodati i trebamo naći načine kako da ih koristimo, kako bi ona bila zemlja radosti, a ne zemlja odlaska“, kazao je reisul-ulema.

Prethodno je reisul-ulema posjetio Muftijstvo bihaćko, MIZ Bihać i Medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu.

VRHOstali prilozi:
» ISKRENO PISMO NAŠEM PARLAMENTARCU SANELU KAJANU
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 21. February 2024 14:47
» U SARAJEVU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024 13:46
» BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 20. February 2024 19:55
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif