Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Bosnian Serb leader Milorad Dodik delivers a statement to journalists gathered in front of the court of in Sarajevo (Barukcic/AFP)
MILORAD DODIK JE ŠEF VELIKOSRPSKE FILIJALE, POSLOVNICE ILI ISPOSTAVE ZA BOSNU I HERCEGOVINU
Procitaj komentar

Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 27. December 2023. 02:12:32
Vođa bosanskih pravoslavaca, Milorad Dodik, je velemajstor pogrešnih procjena i velikih političkih promašaja. Naprimjer, u velikosrpsko, fašističko političko vrijeme, devedesetih godina, on je greškom ušao kao član Reformske stranke, koju je vodio Hrvat, pokojni Ante Marković. Zatim je javno, po završetku agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, optužio genocidnog vođu, ratnog zločinca, Radovana Karadžića, za krađu trideset šest miliona maraka, pa se pred televizijskim kamerama javno ogradio i osudio srebrenički genocid, za isti rekavši da je izvršen pod komandom, takođe ratnog zločinca, đenerala Ratka Mladića! Zbog toga se kasnije posipao pepelom i nijekao istinu. Imao je loše procjene i na izborima u njegovoj majčinskoj državi Srbiji. Svojski je, svojevremeno, podržavao srbijanske predsjedničke gubitnike, prvo Vojislava Koštunicu pa zatim Borisa Tadića. Aleksandra Vučića je, na primjer, u vremenu kada se pomenuti borio da dođe na vlast, nazivao neuspjelim pobačajem. Ovih dana mu je Predsjednik Rusije Putin, prepoznavši njegov seoski sitno šićarđijski interes, zalupio vrata pred nosom. I tako dalje i tako redom. Iz svih tih, prilično komplikovanih situacija, on se vješto izvlačio i izvlači, najviše zahvaljujući svojoj karakternoj beskičmenosti i urođenom poltronstvu. To je čovjek koji, zahvaljujući pomenutim osobinama, bez ikakvih problema, mijenja svoje dojučerašnje mišljenje i preko noći postaje vatreni pobornik potpuno suprotnih stavova! Ali, ovaj put je napravio grešku koja će ga skupo koštati.
Kršeći pravila izbornog zakona, on i njegova svita, glasali su i na lokalnom nivou države Srbije na koje im njihovo mjesto prebivališta ne daje pravo jer su oni građani države Bosne i Hercegovine, koji samo imaju dvojno državljanstvo. Pored toga, pomenuto političko poltronsko rukovodstvo manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, organizovalo je na stotine autobusa koji su, naročito u Beograd, dovozili bosanske Srbe da na isti način, nezakonito, glasaju i tako direktno utiču na rezultat izbora. Opozicija, posebno beogradska, oštro je reagovala i osudila organizatore pomenutih događanja. Normalno da se na toj listi prozvanih, našao prvi čovjek manjeg entiteta Bosne i Hercegovine! Ali, njegova reakcija, svojstvena nepromišljenoj osobi, bila je grozna. Uvrijeđen, nije birao riječi koje je javno izgovorio. Doslovno je objavio rat svim Srbima koji nisu pristalice Vučićeve politike. Zaprijetio im je političkim dijalogom i obećao da će tražiti od trenutnog vožda da po automatizmu, svoj deci po rođenju, u njegovom entitetu, odmah dodijeli državljanstvo Srbije! Zakukao je i da je njemu i njegovom narodu, iza koga se pomenuti redovno krije, ovo palo teža nego sve uvrede iz Sarajeva. Optužio je i profesore na beogradskim fakultetima da negativno govore o RS-u. Rekao je da su time što su u Srbiji prekodrinske Srbe nazvali genocidnim narodom, trajno sahranili njihovu podršku. Braneći Dodikov stav u raspravu se umiješao i prvi čovjek udruženja poslodavaca RS-a, Saša Trivić, inače vlasnik pekarskog lanca prodavnica naziva Manja! Na konstataciju jedne stanovnice grada Beograda da u Srbiji, bosanski Srbi, neće moći napraviti novu Srebrenicu, odnosno novi genocid, on joj je na Twitter-u odgovorio da su u Srebrenici oni samo trenirali za njih i da se spreme! U jednoj rečenici i priznanje počinjenog zla i četnička prijetnja Srbijancima genocidom, to jest, objava rata! Dodik se povodom ove izjave svog pulena nije oglasio, a svi znamo da je šutnja znak odobravanja!
Odavno se dalo naslutiti, a poslije ovih događanja više je nego jasno, da bi Milorad Dodik želi biti vođa svih Srba, isto koliko bi volio da nauči govoriti ekavicu. Ali, njegov apetit nema ni pamćenja ni očiju. On, njegovi saradnici i sva tamošnja nazovi elita bi trebali ponovo učiti o svojoj prošlosti, ali iz drugih, istinitih knjiga. U njima piše da su njihovi pretci bili Bošnjaci, po vjeri, grčki ortodoksi. Svetosavci pravoslavci su postali tek 1920. godine, kada ih je SPC doslovno kupila od Carigradske patrijaršije za oznos od milion i po forinti! Na taj, do tada nepoznat način, ona je ostvarila pravo da im nametne novi, svetosavski, način upražnjavanja vjere To je slučaj bez presedana u svijetu! Nikada niko više nije zabilježio tako nešto. Veliki otpor Bošnjaka pravoslavaca bio je iskazan kod nametanja im pomenutih novina. Oni su listom pristajali biti Srbi svetosavci tek onda kada su ih ucijenili i za uzvrat im dodjeljivali zemljište, oteto takozvanom agrarnom reformom, koja je ustvari bila ozakonjena državna pljačka, Bošnjaka muslimana. Trebaju se podsjetiti Dodik i njegova svita da su tim istim Srbima, izbjeglicama iz Bosne, tokom drugog svjetskog rata mještani u Srbiji, na svakom koraku, psovali veslo koje ih je preko Drine doveslalo tamo. Po okončanju rata, do zadnjeg su protjerani nazad. Od Gavrila Principa do Dejtona, bosanski pravoslavci su za velikosrpsku politiku samo topovsko meso! U većini su devedesetih godina, po Miloševićevoj naredbi, napali, ubijali i protjerivali svoje komšije u zajedničkoj im državi, a kod potpisivanja dokumenta o nametnutom miru, niti jedan njihov predstavnik nije bio pozvan da bar prisustvuje tom činu. Njihovi čelnici i danas samo glume svom narodu da se nešto pitaju. I ptice na grani znaju da se u Beogradu kroji kapa bosanskim Srbima i da su oni bili i ostali samo remetilački faktor ovih prostora kao i moneta za potkusurivanje njihove navodno matične države u pregovorima sa velikim silama!
Dva velika straha proganjaju Dodika! Prvi je, kako će se okončati njegovo suđenje, a drugi, koji je jako blizu, na šta će ličiti obilježavanje antiustavnog devetog januara u manjem entitetu!? Ovaj jadni šef poslovnice još uvijek sanja da će se jednog jutra probuditi kao vožd odcepljenog entiteta. Snovi su besplatni, ali stvarnost zna biti surova! Nije mu lahko priznati da je on samo lutka na koncu čiji se krajevi nalaze u Beogradu. A, njega Beograd više ne voli.

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
» TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024 16:48
» DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024 14:44
» DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024 12:33
» PRVO BOŠNJACI PA ONDA SRBI PA HRVATI, PA ...
Sead Zubanović | 08. May 2024 21:01
» PROGON SDA CRNE GORE '90-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Harun Hadžić | 06. May 2024 03:00
» KOLIKO BOŠNJACI ZNAJU O SEBI I SVOJOJ ETNOGENEZI?
Mehmed Meša Delić | 06. May 2024 01:56
» ZAŠTO SVIJET MRZI BABILONCE?
Dr. Sead Alić | 06. May 2024 01:38
» ČEKAJUĆI SRPSKOG WILLYJA BRANDTA
Esad Krcić | 03. May 2024 17:14
» OSTAVITE REZOLUCIJU NA MIRU
Murat Tahirović | 03. May 2024 14:29
Ostali prilozi istog autora:
» MAJKA SVIH ZALA
25. April 2024 21:45
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
11. April 2024 18:12
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
24. March 2024 13:46
» POKRŠTAVANJE BOSANSKOG JEZIKA
09. March 2024 20:20
» „NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE“
31. January 2024 17:16
» „VI STE NAS POBILI“
20. January 2024 16:55
» ŠTA ONO REKOŠE TARABIĆI?
12. January 2024 17:58
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
28. November 2023 16:07
» NOVINARI, OD HEROJA DO REKETAŠA
10. November 2023 00:37
» ĆOSIĆEVO SUNCE VIŠE NIJE DALEKO
31. October 2023 21:09
» DOKTOROV DOKTORSKI MARIFETLUK
21. October 2023 23:30
» SRAM TE BILO, DUBROVNIČE
07. October 2023 15:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif