Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


UDRUŽENI UDAR NA USTAVNI SUD BIH: ŠTA JE CILJ?
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 03. January 2024. 14:01:08
Udruženi politički udar HDZ-a i SNSD-a na Ustavni sud BIH nije neka novost. Traje već godinama.
Posljednjih sedmica su pojačani jer su lideri ove dvije stranke, Dragan Čović i Milorad Dodik, uvidjeli priliku da kroz uslovljavanje evropskog puta BIH uoči konačne odluke o otvaranu pregovora u martu, pokušaju preuzeti kontrolu nad ovom važnom državnom inistitucijom.

Tako je lider HDZ-a nedavno ponovio tezu lidera SNSD-a kako BiH ne može u pregovarački proces sa EU dok su stranci u Ustavnom sudu. To su krajnje želje, a najmanja za koju Čović očekuje da će se ostvariti jeste instalirnje sebi odanog Marina Vukoje u Ustavni sud BIH. Krajnja namjera dvojca je bez sumnje eliminisanje stranaca, kako bi mogli ostvariti svoj uticaj na biranje domaćih sudija, a kasnije i izmjeniti pravila Ustavnog suda i uvođenje institucije konsenzusa, odnosno vitalnog interesa i konstitutivnih naroda u Ustavni sud.

Da je Ustavni sud BIH najaveća prepreka secesionistima i onima koji bi da odvoje dio BiH za sebe, najbolje svjedoči analiza koju je tadašnji radikal, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napisao u časopisu indikativnog imena – „Velika Srbija“, tokom pregovora u Dejtonu.

Posebno neprihvatljiva odredba Dejtona za Vučića jeste ona o formiranju Ustavnog suda BiH, jer, kako primjećuje budući predsjednik Srbije, od devetorice članova ovog suda četvoricu bira FBiH, dvojicu RS, a dodatnu trojicu predsjednik Evropskog suda.

„Pošto se odluke donose većinom glasova“, piše Vučić, „u praksi bi bilo dovoljno da se samo jedan izabranik Evropskog suda priključi članovima izabranim u Federaciji, pa da se donese presuda protiv interesa srpske strane. A sudu je, štaviše, dato pravo da odlučuje koliko je neki pokušaj Srba iz Republike Srpske da formiraju konfederaciju sa Srbijom legalan.“

No, nove okolnosti svjedoče o snažnom partnerstvu Vučić-Dodik-Čović, pa bi uspostavom kontrole nad Ustavnim sudom BIH otvorili vrata da realizuju svoje koncepte secesije.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif