Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IDEJNI TVORAC SREBRENIčKOG CVIJETA JE UDRUŽENJA GRAČANIčKO KERANJE, A NE MENSUR BEKTIĆ
Procitaj komentar

Autor: Faktor.ba
Objavljeno: 05. January 2024. 16:01:14
Nakon objavljenog intervjua sa Mensurom Bektićem, 3. januara 2024. godine, pod naslovom "Kako je nastao srebreni cvijet koji govori o genocidu u Srebrenici" reagiralo je Udruženje Gračaničko keranje koje navodi da Bektić nije idejni tvorac srebreničkog cvijeta.

Demant Udruženja Gračaničko keranje iz Gračanice objavljujemo u cijelosti:

- Objavom vašeg teksta na temu "Kako je nastao srebreni cvijet", uprava Udruženja Gračaničko keranje, želi da vas upozna sa istinom i da demantuje priču Mensura Bektića o Cvijetu, koju ste objavili. Vaši čitaoci i narod znaju da ovo Udruženje polaže autorsko pravo na Cvijet. Ako ste imali namjeru da pišete na temu Cvijeta, mogli ste se prisjetiti na vaša pisanja o ovom Udruženju na istu temu.

Članica Udruženja Jasmina Čamdžić je 2010. godine ručnim radom od konca izradila prvi Cvijet, na ideju tadašnjeg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića. Ona je, sa još nekoliko članica Udruženja, do 11. jula 2010. godine izradila nekoliko hiljada cvjetova i na taj dan zajedno s majkama Srebrenice podijelile su ih narodu u više gradova BiH. Može se reći da je to bila ujedno i promocija Cvijeta.

Ubrzo je podnesen zahtjev državnom Institutu za dodjelu autorskog djela za Cvijet i zahtjev je i riješen u korist Udruženja, te je u prilogu i odgovarajuća isprava. Cvijet je zavoljen i prihvaćen u narodu kao simbol stradanja u Srebrenici, iako se samo radi o ručnom radu iglom i koncem, onako kako su naše majke, naše žene radile vjekovima, čuvale i njegovale kulturnu baštinu naše BiH. Cvijet se radi s ljubavlju, emocijom i nijetom na žrtve Srebrenice, i cijenom je dostupan svima i nema komercijalnu svrhu.

Simbolika Cvijeta obvezuje na sjećanje i poštivanje žrtava Srebrenice, stradalim u ratu i nad kojima je proveden genocid.

Mensur Bektić je, nakon podjele i promocije Cvijeta, javio se usmeno Udruženju, kao autoru Cvijeta, sa idejom da on izrađuje Cvijet kao srebreni broš i da mu Udruženje to odobri. Takvo odobrenje, od Udruženja nije dobio, jer nije uredu da na Cvijetu koju je narod prihvatio kao simbol, bilo ko izrađuje Cvijet kao broš i da se njime kite bogati koji ga mogu kupiti i platiti 117 eura.

Pravi originalni Cvijet uradile su svojom rukom žene u Gračanici i samo taj pripada narodu. Broš u srebru o kojem priča Mensur Bektić je plagijat – navodi se u demantu Udruženja Gračaničko keranje Gračanica.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
09. June 2024 17:08
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif